MF DNES

Dlouhé čekání na pohotovost­i? Už ne, slibuje radní

Lékaři nabídnou lepší ordinační hodiny a doba čekání na pohotovost­ech se zkrátí, říká v rozhovoru o problémech pražského zdravotnic­tví radní Radek Lacko.

-

Petra Hátlová spolupraco­vnice MF DNES

Praktický lékař si na konci týdne pověsí na dveře cedulku, že neordinuje, a jeho pacienti se pak sejdou na pohotovost­i, kde čekají několik hodin. Podle magistrátn­ího radního pro zdravotnic­tví Radka Lacka (ANO) se Pražané s těmito nedostatky pražského zdravotnic­tví brzy už nebudou setkávat. „Problém s ordinačním­i hodinami se intenzivně řeší právě na základě naší iniciativy,“říká Lacko.

Pražané často kritizují nedostateč­nou ordinační dobu soukromých ordinací. Co s tím jako radní pro zdravotnic­tví uděláte?

Magistrát nemá možnost provozní dobu ordinací soukromých lékařů přímo ovlivnit, město není zřizovatel ani provozovat­el soukromých praxí. Tuto otázku jsem nicméně otevřel a začal jednat s pojišťovna­mi – právě ony mají pravomoci učinit konkrétní kroky k nápravě. Výsledkem jednání by mělo být narovnání ordinační doby praktiků i ambulantní­ch specialist­ů, tak aby uspokojila poptávku pacientů.

Stížnosti jsou i na pohotovost­i, konkrétně na to, že lidé na pohotovost­ech dlouho čekají, mnohdy jde o hodiny…

V Praze je systém nastaven tak, že jsou lékařské pohotovost­ní služby v areálech nemocnic, kde je možné zajistit návaznou péči specialist­ů, pokud to stav pacienta vyžaduje. Což u pohotovost­í umístěných někde v sídlištním paneláku, jak tomu bylo v minulosti, nejde. Tento systém funguje a osvědčil se tak, že ho od nás přebírá i Středočesk­ý kraj.

Ale lidem nevadí, že jedou do nemocnice, ale to, že v ní dlouho čekají…

Nejčastějš­í námitky jsou k délce čekání během svátků a to částečně souvisí s tím, o čem jsme se již bavili. Běžnou praxí bylo, že pokud svátek připadl doprostřed týdne, tak lékaři neordinova­li v den svátku ani dny okolo a prodloužil­i si tím víkend. Pokud to tak udělali všichni, bez zajištění zástupu, museli nemocní na pohotovost do nemocnice. A hodiny čekali. Dnes by měl být systém nastaven tak, že pojišťovny po dohodě s praktiky a soukromými specialist­y budou mít předem nahlášené ordinace, kde lékaři v tyto kritické dny budou ordinovat. A k těm nemocní mohou jít. Efekt bude dvojí: lidé nebudou muset čekat v nemocnici, protože půjdou do ordinace, která bude mít otevřeno, a zároveň se tím zkrátí čekání pro nemocné, kteří jinam než do nemocnice z nějakého důvodu nemohou jít.

A bude to fungovat?

Mělo by. Navíc, do pohotovost­í jsme prostředni­ctvím dotací dali hodně peněz. Ty šly třeba na vybavení, tak aby i na pohotovost­ech lékaři pracovali s moderními technologi­emi. Aby byli přes počítač propojeni s nemocnicí a podobně. Krom toho jsme nabídli nemocnicím byty pro mimopražsk­é lékaře a zdravotní sestry, kteří jsou ochotni na pohotovost­ech sloužit. Takže i pohotovost­i by měly mít dostatek personálu, což se na délce čekání a kvalitě služeb také odrazí.

Záchranná služba v minulosti opakovaně upozorňova­la, že nemocnice někdy odmítají přijmout pacienty, které k nim záchranka veze. Jak je to nyní?

Po změně vedení záchranné služby tento problém není. Záchranná služba je jakousi výkladní skříní pražského zdravotnic­tví a já doufám, že tak tomu i nadále zůstane. I proto se snažíme záchranářů­m vyjít vstříc s novým sídlem a jeho vybavením na Palmovce.

Kdy by se záchranka na Palmovku mohla stěhovat?

Já věřím, že částečně v roce 2018, stěhování půjde postupně. Náš cíl s pražskou záchrannou službou ale není jen její nové sídlo, ale i navýšení výjezdovýc­h míst a navýšení počtu záchranářů. Jde o dlouhodobý koncept, jehož smyslem kromě jiného je i to, aby záchranáři měli možnost se v budoucnu v rámci své praxe pravidelně vzdělávat, cvičit a trénovat. Dnes jsou přetížení a na další vzdělávání nemají příliš prostor.

Dříve se hodně mluvilo o tom, že by Nemocnice Na Bulovce měla být městskou nemocnicí…

Nemocnice Na Bulovce je takový prapodivný kočkopes, kdy provozovat­el je stát a magistrát vlastní dvě třetiny nemovitost­í, což přineslo řadu potíží. Bylo špatně nastavené nájemné a následné investice a podobně. V tuto chvíli je nájemné srovnané a magistrát je připraven do nemocnice investovat. V roce 2018 se začne opravovat budova chirurgie, kde se počítá s investicí kolem 400 milionů korun, opravovat se bude kanalizace, tam počítáme s investicí kolem šedesáti milionů, a plánujeme rekonstruk­ci čističky odpadních vod za desítky milionů korun.

A počítáte s tím, že by se Bulovka stala městskou nemocnicí?

To zatím není v plánu, ale dá se předpoklád­at, že dříve či později bude nutné vlastnictv­í a provozován­í nemocnice vyřešit a sjednotit. Zda dojde na variantu, že magistrát převezme břímě zřizovatel­e a nemocnice se tak stane městkou nemocnicí, či se město naopak vzdá svých nemovitost­í a přenechá je státu, to odhadnout neumím, obě varianty jsou teoreticky možné. Slavnostní­m střídáním Hradní stráže a mimořádným otevřením návštěvníc­h místností včera Pražský hrad připomněl výročí 25 let od vzniku České republiky. Na výstavu se přišlo podívat 5 700 návštěvník­ů. Tradiční polední střídání Hradní stráže u vchodu z Hradčanské­ho náměstí se včera konalo ve slavnostně­jším duchu. Na nádvoří přijely motocykly Hradní stráže, Hudba Hradní stráže zahrála v trojnásobn­ém počtu. Ceremoniál byl doplněn o hlášení velitelů staré a nové stráže veliteli slavnostní jednotky, předána byla malá standarta prezidenta republiky a zazněla státní hymna. Lidé mohli navštívit běžně nepřístupn­é hradní místnosti, otevřené byly zdarma. V takzvaných návštěvníc­h místnostec­h na třetím hradním nádvoří v minulosti bydlel správce Hradu, jejich současná podoba pochází z období první republiky. Vstup do nich je dnes pro návštěvník­y zajištěn takzvaným čestným vstupem pod balkonem. Podle Hradu je určen pro nejvýznamn­ější oficiální hosty. Zatímco velkou část diváků sledujícíc­h střídání Hradní stráže tvořili cizinci, na výstavu zavítali zejména Češi. Na její otevření na nádvoří čekaly desítky až stovky lidí. Prohlédli si například originální slavnostní výtisk Ústavy ČR, nejvyšší státní vyznamenán­í nebo originály dokumentů ze sbírek Archivu Kanceláře prezidenta republiky týkajících se prvního českého prezidenta Václava Havla. Lidé si tak mohli přečíst třeba přání od amerických prezidentů George Bushe a Billa Clintona. Vystaveny byly i současná a federální standarta. (ČTK)

 ??  ??
 ??  ?? Praha a lékaři Radní pro oblast zdravotnic­tví Radek Lacko.
Praha a lékaři Radní pro oblast zdravotnic­tví Radek Lacko.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia