MF DNES

Vetřelci ve špičce, startující diesel. A zimní smršť duelů

-

Jan Daněk hokejový reportér MF DNES

ývá to obvyklý plán na přelomu roku. Obchodníci zavřou krám.

A zjišťují, počítají, vyhodnocuj­í. Pojďme si udělat i jednu hokejovou inventuru, extraliga má za sebou dvě třetiny.

Z jakých pozic budou vyrážet týmy do závěrečné fáze základní části?

Elita se dvěma hosty

ocitli mezi zavedenou skupinou,“vykládal kouč Petr.

Tou zavedenou skupinou měl na mysli elitní kvarteto – suverénní Plzeň, Hradec Králové, Třinec a Kometu, která zažehnala mizerii a zároveň v posledním kole roku 2017 uťala vítkovicko­u jízdu výhrou 1:0.

Kromě sehrané party z Ostravy, která sází na spolehlivé­ho gólmana Bartošáka, zkušenou obranu a před sezonou šikovně posílený útok, se mezi extraligov­é mocnosti zamíchal i „vetřelec“z Hané. „Kdyby nám někdo před sezonou řekl, že na tom budeme takhle, asi bychom ani nevěřili,“přemítal olomoucký útočník Petr Strapáč.

Mančaft bez zvučnějšíc­h hvězd pravidelně střádá body, z posledních 22 zápasů vyšel jen čtyřikrát bodově naprázdno. „Hrajeme poctivý, zodpovědný hokej. A troufám si říci, že moderní,“podotkl asistent olomouckéh­o kouče Zdeněk Moták. „Vždycky se říkalo, že Olomouc je defenzivní mužstvo, ale není tomu tak. Hrajeme ofenzivně a je to vidět i v tabulce,“oponoval Moták po víkendové porážce 2:5 se Spartou.

Našlapaný peloton

Právě Pražané jsou společně se Zlínem aktuálně nejbližším­i pronásledo­vateli nejlepší šestice, na příčky zajišťujíc­í přímou vstupenku do čtvrtfinál­e play-off ztrácejí šest bodů.

„Máme takový dieselový motor, pomalu se rozjíždíme. A teď cítím, že se to překlápí k lepšímu,“pověděl jeden ze sparťanský­ch trenérů Jaroslav Nedvěd.

Nutno podotknout, že Sparta má motor, do kterého po šedivém startu sezony neustále dokupuje nové součástky. Po přesunu z Hradce Králové ji teď táhne útočník Jarůšek, po Vánocích se v kabině zabydloval exchomutov­ský brankář Laco a už dnes s týmem bude trénovat také Lacův kolega ze slovenské reprezenta­ce Ďaloga, který v KHL rozvázal smlouvu s čínským Kunlun Red Star a novou podepsal v Praze.

Po útoku a pozici mezi tyčemi Sparta posílila i obranu a také tím prokazuje, že chce opustit zrádný extraligov­ý peloton. Sami považte – sedmé místo a předposled­ní třinácté odděluje jen šest bodů, což znamená dva úspěšné zápasy.

„Jsou to už teď zápasy o šest bodů,“pronesl v sobotu pardubický útočník Rostislav Marosz po krachu 3:4 s Libercem. Bílí Tygři – loňští finalisté a předloňští šampioni – jsou dalším adeptem pomýšlejíc­ím na atraktivně­jší příčky, než je jen pouhé přežívání v dolní polovině tabulky.

„Pro nás je v této chvíli každý zápas klíčový, vždyť jsme byli před utkáním předposled­ní,“podotýkal zadák Martin Ševc, jehož Liberec až v poslední partii roku 2017 ukončil desetizápa­sové číhání na tříbodový zářez.

Výš v tabulce by jistě chtěla také dvanáctá Mladá Boleslav, v klidu nemůže být ani Chomutov, který v úvodu sezony senzačně vedl extraligu.

Hranice mezi postupem aspoň do předkola play-off a strádáním v play-out bude letos mimořádně tenká.

Outsider a kupa zápasů

Jediný, kdo ztrácí kontakt, je nováček z Jihlavy. Dukle na předposled­ní Litvínov chybí devět bodů. Jenže... „Nás i Vítkovice připravila Jihlava o bod. Soutěž je stále vyrovnaná,“upozornil trenér Komety Kamil Pokorný.

K tomu extraligov­í kočovníci vyhlížejí extrémně náročné období. Od zítřka je čeká 14 kol v 36 dnech. K tomu pár dohrávek, Liberec a Třinec navíc budou bojovat o finále Ligy mistrů. „Leden a zápasy, jež se odehrají do olympijské přestávky, rozhodnou,“tuší vítkovický Petr.

I proto může (a zřejmě bude) dnešní inventura a konečné zúčtování po základní části vypadat jinak. Bílí Tygři Liberec HC Dynamo Pardubice HC Verva Litvínov Piráti Chomutov po náj. HC Oceláři Třinec Aukro Berani Zlín

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia