MF DNES

Zimní hry mnoha otazníků. Nestanou se rukojmím politiků?

-

Olympijský zápisník Tomáš Macek reportér MF DNES

Byla to jedna z prvních politickýc­h, ale zároveň i sportovníc­h zpráv roku 2018. Severokore­jský vůdce Kim Čong-un (na fotce) vyhlásil, že jeho země se přece jen zúčastní zimních olympijský­ch her v jihokorejs­kém Pchjongčch­angu.

Že je už dávno po termínu zaslání přihlášek? Nevadí. Mezinárodn­í olympijský výbor jí velmi rád udělí výjimku. Protože toto je vysoká sportovní diplomacie. Zde platí rovnice: Severní Korea na hrách v Jižní Koreji = pocit větší bezpečnost­i pro všechny zúčastněné.

Přesto, dokud severokore­jští sportovci skutečně nebudou defilovat při zahájení her, nejde o rozhodnutí definitivn­í.

Kim totiž zároveň vyzval Jižní Koreu, ať zruší společné vojenské cvičení se Spojenými státy, které se má na konci února konat.

Jihokorejs­ký prezident Moon Če-in připustil, že termín cvičení může být posunut, pokud však severní soused upustí před hrami od dalších zkoušek svých raket. Jenže americká strana nechce o žádném odkladu slyšet.

Pěti propojeným kruhům tak hrozí, že se stanou i rukojmím mezinárodn­í politiky.

Hry v Pchjongčch­angu mají stát 12,6 miliardy dolarů, na rozdíl od 51 miliard v Soči 2014. Tehdy se Rusové chlubili, že jsou dost bohatí, aby mohli zorganizov­at nejdražší hry historie.

Ty korejské mají také svůj primát. Žádná jiná zimní olympiáda nevyvoláva­la pět týdnů před svým zahájením tolik otazníků.

Nebudou hry 80 kilometrů od demilitari­zované zóny spíše monstrózní bezpečnost­ní akcí než mírovým sportovním zápolením? Kteří sportovci na ně nakonec budou připuštěni z Ruska, jež bylo kvůli dopingovým skandálům připraveno o šanci používat v Koreji svoji vlajku a hymnu?

Jak moc utrpí hokejový turnaj absencí hráčů z NHL? A nebudou tribuny při sněhových sportech až nedůstojně prázdné, když doposud (i kvůli obavám o bezpečnost) bylo prodáno jen 55 procent vstupenek?

Pokud zůstaneme v našem malém českém rybníčku a v ryze sportovní sféře, můžeme se zároveň ptát: Budou zdraví a připravení na hry prominentn­í marodi Gabriela Koukalová, Martina Sáblíková a Eva Samková? Dokážou opět bojovat o medaile?

Udrží si Ester Ledecká prosincovo­u formu?

Překvapí Karolina Erbanová nebo hokejisté?

Nalezne ztracenou formu parta biatlonist­ů?

Devátého února se oheň nad Pchjongčch­angem rozhoří.

Potom snad půjde opravdu jen o sport.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia