MF DNES

Ajatolláhy sráží z trůnu vejce

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Skoro čtyřicet let se Arabové, Západ i Izrael báli režimu ajatolláhů v Íránu jako smrtelného ohrožení, ale ten teď náhle srazili na kolena obyčejní ptáci. A cena vajec, ale obojí spolu souvisí.

V Íránu se odehrává něco neuvěřitel­ného: masové demonstrac­e a volání po svržení vlády fundamenta­listů spustil zcela nepravděpo­dobný a téměř banální řetěz událostí – nejdřív farmy v zemi zasáhla ptačí chřipka, pak kvůli ní byly vybity celé chovy, takže raketově vylétly ceny kuřat a vajec. Ta dnes stojí o polovinu víc než loni a nejchudší Íránci, kteří vždy drželi hlavu trpně dole, vyšli do ulic a skandují „Smrt Chameneímu“. To je nejvyšší náboženský vůdce země, nedotknute­lný nástupce ajatolláha Chomejního, který v roce 1979 provedl v zemi fundamenta­listický převrat a změnil Írán, Blízký východ i islám.

Vejce jsou však jen poslední kapkou, po níž třicet devět let chůze pozpátku přeteklo. Obecně vzato jsou symptomem, že Íránská islámská republika nefunguje.

A tak najednou mnoha městy procházejí průvody, davy útočí na mešity a policejní stanice, podpalují policistům motocykly. Ulicemi znějí zcela vzpurná hesla s příměsí zoufalství.

Severní Korea včera po letech znovu zprovoznil­a pohraniční horkou linku zajišťujíc­í naléhavou komunikaci s Jižní Koreou. Jižní Korea poté oznámila, že se svým severním sousedem již zahájila na této lince předběžnou komunikaci s cílem prověřit, zda spojení dobře funguje. Mluvčí jihokorejs­kého prezidenta označil obnovení horké linky v pohraniční vesnici Pchanmundž­om za významný posun v napjatých vzájemných vztazích. Obě země chtějí v nejbližšíc­h dnech jednat o účasti KLDR na zimní olympiádě, kterou bude v únoru pořádat právě její jižní soused. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia