MF DNES

Ostatky vězněného kardinála se vrátí z Vatikánu do Prahy

- — Robert Oppelt

Už na jaře se do Prahy vrátí z Vatikánu ostatky kardinála Josefa Berana, pražského arcibiskup­a perzekvova­ného nacisty i komunisty. S převozem už souhlasil papež František. Beran byl po smrti v roce 1969 jako jediný Čech pohřben ve svatopetrs­ké bazilice. Beran si ale podle poslední vůle přál být pochován ve své vlasti. „Ráno jsem dostal zprávu ze státního sekretariá­tu Svatého stolce, že Jeho Svatost souhlasí, aby ostatky kardinála Berana byly v souladu s jeho poslední vůlí převezeny do České republiky,“potvrdil iDNES.cz velvyslane­c ve Vatikánu Pavel Vošalík, který se zároveň angažuje v iniciativě Odvézt Berana do Česka. Nejpravděp­odobnějším datem je 23. duben. Mluví o tom i kardinál Dominik Duka. „Oslavy letošního jubilejníh­o roku by katolická církev chtěla otevřít svatovojtě­šskou slavností spojenou s návratem kardinála Berana do vlasti, do jeho a naší milované katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha. Chceme tak naplnit poslední vůli velkého exulanta,“uvedl v letošním pastýřském listě.

Tento termín je vhodný i podle historika Jaroslava Šebka. „Je to den, kdy si připomínám­e svátek sv. Vojtěcha, který není jen patronem naší země, ale je také velmi úzce spjat s pražským arcibiskup­stvím. Pozici pražského arcibiskup­a se totiž říká stolec svatého Vojtěcha,“říká. Naposledy zažila Praha velký církevní pohřeb loni, kdy byla v Nové arcibiskup­ské kapli v katedrále uložena rakev s ostatky kardinála Miloslava Vlka. Dá se očekávat, že by i Beran byl pohřben zde, kde odpočívají i další pražští arcibiskup­ové. „V jeho závěti je explicitně řečeno, že si přeje být pohřben v katedrále v hrobce pražských arcibiskup­ů,“říká Šebek. Důvodem, proč podle Šebka nedošlo k převozu ostatků dříve, je výjimečnos­t baziliky svatého Petra, kde jsou Beranovy ostatky uloženy.

Beran byl za války vězněn nacisty v koncentrač­ním táboře Dachau a poté čtrnáct let internován komunisty na různých místech Česka. V roce 1998 byl zahájen proces jeho blahořečen­í.

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia