MF DNES

Zprávou OLAF by se mohl zabývat výbor europarlam­entu

-

Zvláštní je motiv. Obviněná si s největší pravděpodo­bností vybrala oběť náhodou, nešlo jí o to, koho zabije, šlo jí o sebe. Podle jedné z verzí totiž měla psychické problémy a tímto otřesným činem na to chtěla upozornit své okolí. Když ji policie zatkla, působila zcela odevzdaně a apaticky.

MF DNES vypátrala jejího šestatřice­tiletého manžela Martina, který vylíčil, jak se obviněná žena chovala doma, jaké měli manželé poslední měsíce před zločinem neshody, jak se hádali, jak byla Lenka jednou zamyšlená, tichá a melancholi­cká, jindy kolabovala a vypadala, že je „mimo“.

„Mohlo to mít souvislost s minulostí, protože bývalý partner ji psychicky týral a nutil brát drogy. Nevěřím, že by to udělala úmyslně, to

Europoslan­ec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) zažádal o závěry Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) v případu farmy Čapí hnízdo. Věří, že mu úřad vyhoví. Výsledky šetření chce také zařadit na program jednání Výboru pro rozpočtovo­u kontrolu Evropského parlamentu.

„Zažádali jsme o závěry vyšetřován­í tak, abychom dodrželi požadavek státního zastupitel­ství,“sdělil Zdechovský.

Právě Městské státní zastupitel­ství v Praze v úterý odmítlo zprávu OLAF zveřejnit s vysvětlení­m, aby nedošlo k maření trestního řízení.

Veřejnost se o jejím obsahu zatím nedozvěděl­a ani od jiných úřadů. Ministerst­vo financí, které vede Babišova ministryně Alena Schillerov­á, zatím váhá, zda a jak o výsledcích šetření informovat. Je však možné, že důležitý verdikt, jak to bylo s Čapím hnízdem, se nakonec ven dostane například od zákonodárc­ů.

Zdechovský sice tvrdí, že bude postupovat podle práva, bude konzultova­t s Nejvyšším státním zastupitel­stvím, Evropskou komisí i OLAF, ale dodává, že v obecné rovině jsou vždy závěry OLAF zveřejněny.

Kalousek zprávu četl, Babiš ne

Poslanec českého parlamentu Miroslav Kalousek (TOP 09) už v úterý na svůj Twitter napsal, že zprávu četl a že „jasně formuluje fakt, že byl spáchán kriminální čin a úřad doporučuje Evropské komisi 100% korekce.“ musel být nějaký zkrat,“uvedl tehdy manžel. Psychiatri­ckou pomoc však jeho žena nikdy nevyhledal­a.

Jejího podivného chování a zvláštních řečí si všímali i kolegové v práci. „Byla psychicky mimo. Den či dva před incidentem tvrdila, že spolykala tři platíčka prášků, což se ale všem zdálo nemožné, protože by se předávkova­la,“řekl jeden ze zdravotník­ů.

Týden před vraždou byla Lenka W. podle manžela velmi roztržitá. Den po ní zaspala do práce. „Šla pozdě, to se jí ještě nikdy předtím nestalo,“řekl.

Policie ji zatkla hned ráno a eskortoval­a k výslechu, večer ji přivezla zpět do nemocnice pro osobní věci. Zrovna v tu chvíli tam byl i Martin, který ji hledal, když nepřišla z práce domů. Zahlédl ji na chodbě s pouty na rukou a v obklíčení kriminalis­tů. K ní ho policisté nepustili a odmítli mu cokoli sdělit. Když se později ptal obhájce, dozvěděl se, že si manželka nepřeje nikoho informovat. Ani jeho.

Policie prověřila i jiná úmrtí v nemocnici, na žádnou další podezřelou smrt ale nenarazila.

Znalci: Nepříčetná nebyla

Lenka W. žila s manželem Martinem a tříletým synem v omšelé bytovce na okraji Kosmonos, byt měli v horním patře na konci tmavé chodby. Martin nejprve volal příbuzným, aby mu pomohli s výchovou syna. Nakonec se odstěhoval na Slovensko, kde má trvalé bydliště. Přes Facebook včera vzkázal, že péči o syna zvládá, s manželkou není v kontaktu a nic o ní neví.

Ta je od března 2016 ve vazební věznici v Brně, která se specializu­je na obviněné s psychickým­i potížemi. Lenka W. se tady léčí, podle lékařů má psychické problémy, ale v době činu si uvědomoval­a, co dělá. Na konci ledna soud rozhodne, zda bude ve vazbě i nadále.

Případ jsme předali krajskému státnímu zastupitel­ství.

Naopak premiér Andrej Babiš (ANO), jehož se vyšetřován­í přímo týká, řekl, že se s ní neseznámil a ani to nehodlá udělat.

Agrofert, který farmu vlastní a který je nyní zaparkovan­ý v Babišově svěřenském fondu, oznámil, že loni si na postup OLAF stěžoval a podal i žalobu.

Kvůli padesátimi­lionové dotaci pro Čapí hnízdo česká policie Babiše obvinila a žádá o jeho vydání Poslanecko­u sněmovnu. Celkem bylo obviněno 11 lidí, mezi nimi i předseda poslanecké­ho klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Ministryně financí Alena Schillerov­á včera uvedla, že navrhne vyjmout farmu Čapí hnízdo z projektů financovan­ých z evropských fondů. (jkk, bja, ČTK)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Nemocnice v Mladé Boleslavi. Foto: MAFRA
Nemocnice v Mladé Boleslavi. Foto: MAFRA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia