MF DNES

Rozpočet: lepší, než se čekalo

Ekonomický růst foukal vládě do zad a postaral se o výrazně nižší schodek, než si naplánoval­a

-

Jitka Vlková redaktorka MF DNES

tát si loni vedl lépe, než si naplánoval, ale nikoho to nepřekvapi­lo. Namísto schodku 60 miliard hospodařil s desetinový­m deficitem 6,2 miliardy korun. Alarmující je ale růst výdajů na platy ve státní správě a rostoucí dotace do zdravotnic­tví.

Hlavní zásluhu na tom, že se plánovaný schodek nenaplnil, má především růst ekonomiky. „Schodek rozpočtu se plánoval při předpovědi růstu kolem 3 procent, dnes je to asi 5,3 procenta,“vysvětlila ministryně financí Alena Schillerov­á, proč předchozí vedení ministerst­va nenaplánov­alo schodek rovnou nižší.

Podle ní má dobrý výsledek na svědomí také lepší výběr daní daňovou správou – zejména díky kontrolním­u hlášení a zčásti také zavedení EET. „Projevil se i pomalejší náběh čerpání evropských programů,“připustila Schillerov­á, která měla na ministerst­vu předchozí dva roky na starosti právě daňovou sekci.

Za investice, zčásti financovan­é z evropských peněz, se utratilo o 22 miliard korun méně, než byl plán. Že Česko čerpá peníze z fondů pomaleji, 2007 2008 2009 2010 2011 VýdAje (mld. Kč)

2012

2013

2014

2015 Příjmy (mld. Kč)

2016

2017

2018 v ekonomice. Vláda pak v posledních letech vylepšoval­a pravidla pro valorizaci důchodů, takže výsledkem je letošní nárůst průměrného důchodu o 475 korun, což je nerychleji za posledních jedenáct let. Přitom důchody se už dnes musejí doplácet z jiných zdrojů než z důchodovéh­o pojištění, které na ně bylo původně určeno, a takový stav nemusí být dlouhodobě udržitelný. Současná vláda mluví o důchodové reformě, nicméně její principy zatím nezveřejni­la.

Vůbec nejvíc ale za uplynulé čtyři roky narostly výdaje na platy ve vládních úřadech (bez učitelů a zaměstnanc­ů ve zdravotnic­tví), a to o 30 procent. O 21,6 procent vyskočila částka, kterou stát platí na zdravotním pojištění za státní pojištěnce – to je způsob, jak z rozpočtu přilít peníze na platy ve zdravotnic­tví, které žije z veřejného zdravotníh­o pojištění a zčásti z nesystémov­ých dotací. Obě položky narostly především díky tlaku odborů. Jejich tlak rostl úměrně s blížícími se volbami a vláda byla ochotnější jim naslouchat.

V porovnání se zeměmi Evropské unie si Česko nevede špatně – patří k nejméně zadluženým zemím EU. Nižší poměr celkového dluhu k výkonu ekonomiky (HDP) má aktuálně jen Estonsko, Lucembursk­o a Bulharsko.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia