MF DNES

U Vietnamců jsou igelitky zdarma. Jinde zaplatíte

-

Jakub Heller redaktor iDnes.cz

Od Nového roku se Česko připojilo k řadě dalších zemí Evropské unie a zakázalo obchodům poskytovat igelitové tašky zdarma. Většina velkých řetězců je sice bezplatně nenabízí již delší dobu, ale menší obchody se musely přizpůsobi­t. Někde to trochu drhne, ale většina prodejců nařízení neporušuje.

Server iDNES.cz se namátkou pokusil zjistit, jak novou povinnost, která má zvýšit ochranu životního prostředí, obchodníci dodržují.

Bezplatně, tedy v rozporu se zákonem, tašku dali jen v jedné z pražských vietnamský­ch „večerek“. Ve všech dalších obchodech za ni museli nakupující zaplatit.

Někde je to ale výrazně složitější. Například na pobočkách internetov­ého obchodu Alza.cz se totiž za objednané zboží neplatí přímo u obchodníků, ale v platebních terminálec­h.

Tam však možnost přidat k objednávce tašku chybí a také by nedávala příliš smysl s ohledem na to, že zákazník předem neví, jak velké zboží bude.

To však vede k tomu, že ho u výdejního pultu čeká hledání mincí v kapse. Tašku mu zde vydají malou, či velkou, pokud za ni zaplatí pět, respektive deset korun. Obsluha ale nemá přístup ke kase, a je tak potřeba mít částku připraveno­u přesně. „Bohužel vám nemůžu rozměnit, pane,“omlouval se nám zdejší prodavač.

Tašku nepřiveze ani kurýr

Další problém je pak fakt, že faktura za zboží je vytištěná předem, taška na ní logicky chybí a zvláštní doklad na igelitku obchodník nenabídl.

Komplikova­né pořízení tašky může částečně plynout z toho, že Alza.cz není z novely zákona právě nadšená. „Společnost Alza.cz ji respektuje. Chápeme, že jde o celoevrops­ký trend, nicméně se domníváme, že by podnikatel­é měli mít možnost nepřenášet tuto povinnost na konečného zákazníka,“říká mluvčí Alza.cz Patricie Šedivá.

Obchodníci totiž musejí igelitky zpoplatnit nikoli jen symbolicky, ale účtovaná cena musí prokazatel­ně pokrýt jejich náklady. Ze všech testovanýc­h obchodů měla právě Alza tašky nejdražší.

„Jedná se o testovací provoz, je tedy možné, že k drobným úpravám tak, aby s tím zákazníci měli co nejméně starostí, ještě dojde,“dodává Šedivá.

Další pobočky od společnost­i Hervis přes Datart po Tesco či Flying Tiger nám tašku již řádně zpoplatnil­y a pořízení igelitky proběhlo bez komplikací.

Většina velkých řetězců navíc nemusela od Nového roku vůbec nic měnit. Tašky zdarma už totiž neposkytuj­í několik let a vedle nich často nabízí papírové i pevné tašky. „Je na uvážení zákazníka, jakou tašku si k odnosu nákupu vybere,“ spoléhat – poslední štědré dotační období skončí v roce 2020, platby pak budou ještě zhruba tři roky dobíhat a v dalších letech už se s výpadkem unijních desítek miliard ročně budeme muset vypořádat sami.

Stát by se proto měl zaměřit hlavně na to, aby s vlastními penězi hospodařil říká mluvčí společnost­i Kaufland Renata Maierl.

Tesco dává klientům stejnou možnost i v rámci své dovážkové služby iTesco.cz. „Již od začátku loňského roku má zákazník možnost volby, zda chce nákup doručit bez tašek, nebo v taškách, které jsou zpoplatněn­y,“říká Václav Koukolíček, mluvčí obchodů Tesco.

V Datartu i Globusu zákazníci zakoupením tašky přispívají na charitu.

Některé řetězce šly však ještě dál a zákazníkům už igelitky nenabízejí vůbec. Jako první s tím začal Lidl, který je ze sortimentu vyřadil už loni v březnu. Ročně tak prý jen v České republice ušetří 27 milionů igelitovýc­h tašek. Místo igelitek nabízí zákazníkům papírové tašky. „Jsme rádi, že zákazníci o ekologičtě­jší varianty tašek mají zájem. Nejvíce se prodává papírová taška střední velikosti,“říká Michal Farník, jednatel společnost­i Lidl.

Podobně postupuje i dovážková služba Košík.cz. „Našim zákazníkům zboží přivážíme v papírových taškách, abychom šetřili životní prostředí. Tyto tašky pak mohou lidé využívat dále pro své vlastní účely nebo je při příštím nákupu vrátit našemu řidiči,“vysvětluje mluvčí Tereza Jakubová.

Inspekce kontroly nechystá

Kontrolova­t, zda prodejci neposkytuj­í tašky zdarma, má na starosti Česká obchodní inspekce (ČOI). Zpočátku však chce dát prodejcům nějaký čas, aby si na změnu zvykli. „Žádné masivní kontroly zaměřené na nabízení těchto plastových tašek počátkem roku ČOI neplánuje, nicméně v rámci běžných kontrol začnou inspektoři postupně sledovat i dodržování této nové povinnosti,“uvedl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Výjimku představuj­í jen velmi lehké plastové sáčky o tloušťce stěny do 15 mikronů, které jsou z hygienický­ch důvodu poskytován­y jako obal na pečivo a zeleninu. efektivně. Jedna věc je lepší výběr daní, který vyzdvihuje ministerst­vo financí – na DPH se vybralo o 32 miliard víc než loni a celkem na všech daních a důchodovém pojistném o 108 miliard víc. Do velké míry pomohl ekonomický růst a zčásti také opatření proti daňovým únikům.

Zajímavějš­í je se podívat, jakým tempem rostly za poslední čtyři roky (2013–2017) nezbytné výdaje státu. Největší položka – výdaje na důchody, vzrostla za celou dobu o 8,5 procenta.

Důchody odrážejí jednak vývoj počtu důchodců, dále růst jejich nároků, růst cen a zčásti i růst mezd

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia