MF DNES

Íránské ajatolláhy sráží z trůnu kuřata a vejce

-

Pokřikem „Smrt Chameneímu“a „Pryč s duchovními“Íránci verbálně útočí na hlavní pilíř režimu, skandování­m „Smrt Ruhánímu“, což je umírněný prezident, dávají najevo, že už nechtějí být diváky hry na zápas mezi stalinisty a gorbačovci, která už celá desetiletí kryje pokračován­í režimu víceméně beze změny.

To ostatně potvrzuje jiné heslo z ulic: „Reformisté, konzervati­vci, divadlo skončilo.“

A vše se dá shrnout do dalšího sloganu, který je teď v Íránu k slyšení: „Ajatolláho­vé, nechte už naši zemi být.“

Paradoxní je, že pád do kolen přišel pro režim ve chvíli, kdy se mu dařilo jako nikdy předtím.

Jaderná dohoda s USA sesadila Írán z mezinárodn­ího pranýře a slibovala uvolnění sankcí i zvýšení životní úrovně, proto ji Íránci oslavovali jako hromadnou výhru v loterii. Na Blízkém východě režim získal vliv jako nikdy od islámské revoluce v lednu 1979: v podstatě vyhrál Irák, drží Asadovu Sýrii, v Libanonu má sílící Hizballáh a v Jemenu Húsie, své bratry v šíitské víře.

Jenže běžní Íránci už dávno neslaví, mají se totiž kvůli tomu hůř.

Tohle všechno stojí Írán desítky miliard dolarů.

Nepohltí to jen vojáci, dodávaná vojenská technika a dobrovolni­cké milice, které krvácejí v cizině.

Zemi vládne duchovenst­vo, které spotřebuje obrovské množství peněz nenápadně proudících přes náboženské nadace. Navíc Írán vyváží v soupeření se saúdskoara­bským fundamenta­lismem svou verzi fundamenta­lismu, což stojí další velké peníze. A pak jsou tady Revoluční gardy a různé podobné organizace.

Do toho klesly ceny ropy, takže i když ji Írán může vyvážet ve velkém, nevydělá na ní tolik, aby to utáhlo zemi, která chce být velmocí.

Milicionář sklání obušek

Írán v mnoha ohledech, nejen nynějšími hesly a chudobou, připomíná uzbrojený a utahaný SSSR, kde se nakonec lidé postavili zády k režimu.

Nezaměstna­nost dělá třicet procent, mezi mladými čtyřicet. Na veřejnost prosákl návrh nového rozpočtu, z něhož se lidé dozvěděli, že vláda v době, kdy čekali lepší časy, naopak oseká sociální dávky pro chudé a různé dotace, čímž zdraží jídlo a benzin. Kromě toho chce zprivatizo­vat státní školy, aby i z nich něco trhla.

Režim prokázal ohromující neschopnos­t, což se projevilo například po několika zemětřesen­ích, ve městech je tak znečištěný vzduch, že děti někdy nesmějí chodit ani do školy. Otázka dnes zní, co z toho vzejde. Podobné vzedmutí už Írán zažil dvakrát, ale tohle je jiná vlna.

Předchozí vlny demonstrac­í v roce 1999 a 2009 byly záležitost­í Teheránu, navíc střední a vyšší třídy. Chudina, ti „zapomenutí“, seděla doma.

A téma bylo jiné. Tehdy demonstran­ti chtěli osvobození politickýc­h vězňů, větší svobodu slova a žen, teď jim jde o to, aby monopolní režim po bezmála čtyřiceti letech skončil.

Tady nejde o nějaké teheránské jaro. Když vyjdou do ulic hladoví, nechtějí kosmetické změny nahoře.

Režim má problém – jeho elitní jednotky válčí v cizině, někteří z těch, co zůstali, nechtějí zasahovat. Na sociálních sítích je záběr, jak jeden z příslušník­ů polovojens­ké milice Basídž tváří v tvář demonstran­tům sklání obušek a svléká blůzu uniformy.

Ale to ještě nic neznamená. Demonstrac­e jsou až příliš spontánní, nemají jednu hlavu, jen mnoho srdcí. A venkov patří pořád režimu, který v minulosti ukázal, že s lidmi v ulicích si umí poradit. Teď by to mohlo dopadnout jinak, kdyby byl ochablý, což není.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia