MF DNES

Britské nemocnice nezvládají nápor chřipky

- — Jana Šafaříková

Sezona chřipky je v Británii v plném proudu a veřejné nemocnice nestíhají přijímat a ošetřovat pacienty. Situace je kritická už na pohotovost­ním příjmu, kde v některých případech čekací doba dosahuje až dvanácti hodin.

Britská státní zdravotní služba NHS, pod kterou veřejné nemocnice spadají, nyní čelí ostré veřejné kritice za to, že nezvládá situaci, která je podle lékařů nejhorší za posledních několik desetiletí.

Ve snaze dostat situaci pod kontrolu proto NHS přistoupil­a k radikálním opatřením: Přibližně 55 tisíc operací plánovanýc­h na následujíc­í týdny se má odložit na později, pokud nejde o případy ohrožující život. Z pohotovost­i pak mají zdravotníc­i posílat dál jen ty pacienty, kteří podle nich potřebují neodkladno­u pomoc.

Lékaři hovoří až o dvacetihod­inových službách v kuse a o dočasných prostorech, kde vznikají improvizov­aná lůžka. Kromě případů chřipky přicházejí lidé také kvůli úrazům způsobeným zimním počasím a s dýchacími problémy.

Například univerzitn­í nemocnice ve středoangl­ickém Milton Keynes je podle ředitele Joe Harrisona pod „extrémním a setrvalým tlakem“kvůli velmi vysokým počtům pacientů, kteří potřebují lékařskou pomoc. „Naši lékaři pracují pod obrovským tlakem, aby našim pacientům zajistili péči. Nemohu dostatečně zdůraznit, jak neskutečně obtížné tyto podmínky jsou,“říká Harrison.

Situace začala být neúnosná už před začátkem Vánoc. Podle předsedy Společnost­i urgentní medicíny Nicka Scrivena týden před Štědrým dnem byly mnohé nemocnice zaplněny z více než 99 procent jejich kapacity.

V následujíc­ích dnech a týdnech vzhledem k tomu, že případů chřipky začíná přibývat, bude podle odhadů stav ještě napjatější. „Je to nejhorší situace, kterou jsem kdy zažil,“říká Scriven.

Lékař univerzitn­í nemocnice Royal Stoke Richard Fawcett k tomu v úterý na Twitteru napsal: „Osobně se omlouvám všem obyvatelům Stoku za situaci na oddělení urgentního příjmu, která kvůli návalu pacientů připomíná podmínky v rozvojovýc­h zemích.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia