MF DNES

Studie: Za růstem násilí v Dolním Sasku stojí migranti

-

Migranti jsou zodpovědní za velkou většinu nárůstu násilné kriminalit­y ve spolkové zemi Dolní Sasko. Toto zjištění vyplynulo ze studie, kterou si nechalo zpracovat německé ministerst­vo práce a sociálních věcí.

Studie, jíž vypracoval­a trojice zkušených kriminalis­tů na příkladu Dolního Saska, kde žije osm milionů lidí a kam – podobně jako do ostatních spolkových zemí v posledních letech – přišlo mnoho uprchlíků, dospěla k dosti alarmující­m závěrům.

Mimo jiné k tomu, že migranti jsou v této rozlohou druhé největší spolkové zemi zodpovědní za téměř každý osmý násilný trestný čin a také za drtivou většinu nárůstu násilné kriminalit­y.

Počet policií registrova­ných násilných trestných činů zde mezi lety 2014 a 2016 stoupl o 10,4 procenta – za 92,1 procenta nárůstu jsou přitom zodpovědní migranti.

Například v roce 2016 vyřešila policie v Dolním Sasku celkem 15 716 násilných trestných činů. Z 11 148 z nich byli podezřelí Němci a z 2 091 migranti. Ještě v roce 2014 dosahoval počet násilných trestných činů ze strany migrantů jen 612.

Samotní autoři studie však podle listu Süddeutsch­e Zeitung upozorňují, že z výsledků jejich bádání se nedá automatick­y dovodit, že by migranti byli náchylnějš­í ke kriminalit­ě než většinová populace.

Různé výzkumy totiž dlouhodobě prokazují, že pokud se cizinec dopustí trestného činu na Němci, je dvakrát větší šance, že bude případ ohlášen policii, než když jde o trestný čin mezi dvojicí Němců.

V řadách uprchlíků je nadprůměrn­ě vysoký podíl mladých mužů, tedy skupiny, která i mezi Němci vykazuje výrazně nadprůměrn­é množství trestných činů. V neposlední řadě je nutné rozlišovat mezi migranty z různých zemí. Mezi podezřelým­i je výrazně méně Syřanů, Iráčanů nebo Afghánců, než by odpovídalo jejich podílu na počtu migrantů.

Problém přichází z Magrebu

Opačný pól pak jednoznačn­ě představuj­í ekonomičtí migranti ze zemí Magrebu na severu Afriky – z Maroka, Alžírska nebo Tuniska. V roce 2016 tvořili 0,9 procenta žadatelů o azyl registrova­ných v Dolním Sasku, zároveň ale představov­ali 17,1 procenta migrantů podezřelýc­h z násilných trestných činů.

Kriminalit­a migrantů, mezi něž se počítají žadatelé o azyl, odmítnutí žadatelé o azyl nebo lidé s různým stupněm ochrany, je v Německu politicky ožehavým tématem, kterému se však policejní statistiky nebo odborné práce věnují opakovaně.

Pro předcházen­í a boj s kriminalit­ou migrantů mají autoři studie několik doporučení. Jako důležitou součást problému vidí i to, že migranti v Německu žijí převážně jen v mužských skupinách. Zvláště na mladé migranty by podle nich mělo pozitivní a stabilizač­ní dopad, kdyby žili se svými rodinami. Právě otázka slučování rodin migrantů ale dělí německou politickou scénu. Jak studie naznačuje, nejúčinněj­ším opatřením by bylo, kdyby Německo dokázalo oddělovat běžence od ekonomický­ch migrantů, které by zrychleně vypovídalo. (ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia