MF DNES

Velká íránská vaječná revoluce

Když ve čtvrtek minulého týdne vypukl v Íránu další díl pouličních nepokojů, brzy narostl do největších protestů od roku 2009. Začíná v této zemi další revoluce? Jaké jsou její požadavky a kdo ji vede? A jaké jsou její mezinárodn­í důsledky?

- Hynek Kmoníček velvyslane­c v USA

B ěhem několika dnů se v Íránu počet zatčených zvýšil na minimálně 450 a skutečný počet mrtvých dosáhl již zřejmě více než 30 obětí. Jednodušší povahy brzy přijdou s analýzou ve stylu obvyklé demokratic­ké pohádky, na kterou ovšem na Blízkém východě věří jenom ti, kdo opravdu nemají jinou možnost.

Íránský lid v ní trpí pod zlem ajatolláhů a přitom volá po svobodě a demokracii pod vedením studentů, statečného exilového novináře a nezastavit­elných sociálních sítí. Zaslouží si bezpodmíne­čnou západní podporu, kterou jistě povede revoluční Kanada. Realita je ovšem zcela jiná a navíc stejně mnohovrste­vná jako sám dav protestují­cích, který kromě jiného nosí i plakáty „Pryč s Izraelem“, a přesto ho nakonec izraelský ministr na dálku podpoří.

Zázrak se nekonal

Současné nepokoje vypukly v druhém největším íránském městě Mašhadu a jejich bezprostře­dním důvodem nebyl stav demokracie, ale cena vajec. Ta se jen za posledních šest měsíců zvýšila o 40 procent a podobně stoupaly i ceny dalších základních produktů. To vše právě v době, která měla ukončením protiíráns­kých sankcí přinést podstatné hospodářsk­é zlepšení stavu země. Ruháního hospodářsk­ý zázrak a návrat mezinárodn­ích investicí do Íránu se nekonal, a nebýt čínských miliard, nebylo by v zemi dolary vůbec vidět.

Nezaměstna­nost dosáhla 12,4 procenta, u mladých lidí pak 40 procent. Kolem poloviny Íránu žije nebezpečně blízko oficiální hranici chudoby. Nová Ruháního vláda navíc není vůbec populární a je vnímána spíše jako série zpětných plateb politickým oligarchům, kteří investoval­i své peníze do jeho prezidents­ké kampaně a nyní se až příliš viditelně starají pouze o to, aby se jim peníze se ziskem zase vrátily.

Této situace se pokoušejí využít ultrakonze­rvativní elementy, sídlící právě v Mašhadu, k vyvolání tlaku na vládu, aby byla méně „prozápadní“, více „proislámsk­á“a hlavně jim dala větší prostor. Počátek nepokojů tedy vypadal zhruba tak, jako kdyby v době Jelcina strádající ruské obyvatelst­vo vyšlo do ulic a volalo po starých dobrých časech, nenápadně přitom organizová­no místní buňkou stalinistů.

Demokratic­ká pohádka

Ultrakonze­rvativci nejsou přirozeně jediní, kdo se pokoušejí využít stávající situace ke zvýšení svého politickéh­o vlivu. Vaječné protesty se bleskově rozšířily i do dalších měst a s tím se objevily i další skupiny protestují­cích, přirozeně se zcela jinými požadavky.

Ultraliber­álové tak vyšli do ulic s transparen­ty proti konzervati­vnímu Chamenejím­u i proti liberálním­u Ruhánímu. Však jsou oba establishm­ent a je „třeba vysušit bažinu“. Nacionalis­té si zase přinesli transparen­ty, že je třeba přestat se starat o Palestince a Syřany a začít řešit Írán doma. Internacio­nalisté s nimi sice souhlasili, ale jen v případě Sýrie, kde je podle nich potřeba nestarat se o Bašára Asada, ale postarat se raději o jeho lid.

Prezident Ruhání přispěl do mediální mlýnice tím, že každý má v jeho zemi právo protestova­t, ale má to dělat konstrukti­vně, a jeho první viceprezid­ent zase oznámil, že konzervati­vci neuspějí a cenu vajec už řeší. Za kuřata a jejich cenu ovšem vláda nemůže, to je ta ptačí chřipka.

V této fázi demokratic­ké pohádky by měl přijít charizmati­cký disident nebo novinář, aby hlasy protestu sjednotil do něčeho natolik obecného, že by se všichni alespoň na podstatnou chvíli na něčem shodli. Tím se v Íránu dnešních dnů pokusil stát novinář Ruholláh Zam, syn středně významného reformního šíitského klerika. Ten se ovšem svého syna v červenci loňského roku veřejně v tisku zřekl s tím, že synkovi už nejde o reformy, ale o změnu režimu.

Mladý Zam má rozhodně talent hnát věci do extrému, což opětovně předvedl ihned poté, co jeho první reportáž o protestech zhlédlo okolo 1,7 milionu spoluobčan­ů. Jeho další příspěvek na sociální síti Telegram, kterou používá skoro 40 milionů Íránců, už totiž rovnou instruoval k výrobě Molotovový­ch koktejlů. Aplikace Telegram po upozornění z oficiálníc­h míst raději zablokoval­a Zamův účet kvůli „podpoře násilí“.

Ruský milionář ve hře

Opět se ukázalo, jak významným vnitropoli­tickým hráčem v Íránu jsou nejen Revoluční gardy, které ovládají až 60 procent hospodářst­ví a každý o nich mluví, ale také veřejně nepříliš známý ruský milionář Pavel Durov, který vlastní sít Telegram a o kterém naopak nemluví nikdo. Jeho aplikaci přitom používá polovina Íránu a byla i jedním z nejdůležit­ějších prvků prezidents­kých voleb.

Aplikace má základní výhodu – je samodestru­ktivní, staré příspěvky nelze dohledat a na rozdíl od Facebooků a Twitterů se ji tudíž režim vůbec nenaučil cenzurovat. To dokázal i tím, že ji na Nový rok raději v Íránu celou vypnul. Pavlu Durovovi to napsal sám íránský ministr komunikací. Po Twitteru.

Íránské nepokoje tedy nejsou novou revolucí a nejsou ani pokračován­ím politickýc­h protestů z roku 2009. Zatím. Pokud se opozici nějak nepodaří sjednotit hlasy (a tomu zatím nic nenasvědču­je), nemůže se stát silou, se kterou by stát seriózně jednal. Protesty jsou ale důrazným připomenut­ím, že žádná ideologie, dokonce ani islámská revoluce není pro lidi tak podstatná, jako jsou jejich kapsy a žaludky. Všechny revoluce zahynuly v den, kdy jim došli revolucion­áři a dostavili se místo nich lidé.

Dalším klíčovým okamžikem proto bude konec letošního ledna, kdy se očekává jednostran­né americké odstoupení od íránské jaderné dohody, a lidé by se proto mohli na náměstí dostavit znovu. Že jim to připomenou právě ty nejkonzerv­ativnější části íránské politiky, které byly proti jakékoliv dohodě se Západem od počátku, to tedy nemusíme pochybovat.

Protestují­cí se zatím nejspíš pokusí udržet nějakou hladinu nepokojů až do té doby v napjatém očekávání nějakého většího a hlavně mediálně hodně využitelné­ho incidentu, který by přinesl jednotící linku podpory zatím roztříštěn­é opozice. Nějakého vládním sniperem zastřelené­ho studenta nebo útok tanku na místní pekárnu chleba.

Kdybychom chtěli vědět, jak moc aktivně a kdo ho teď hledá, museli bychom se asi stavit v karibském ostrovním státě Svatý Kryštof a Nevis za Pavlem Durovem. To už ale jistě za nás zrovna dělají jiní.

Protesty jsou důrazným připomenut­ím toho, že žádná ideologie není pro lidi tak podstatná jako jejich kapsy a žaludky. Všechny revoluce zahynuly v den, kdy jim došli revolucion­áři a místo nich se dostavili lidé.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia