MF DNES

Ahoj, já jsem OLAF a mám rád...

- Petr Kolář reportér MF DNES

● Prezidents­ká volba se blíží, což s sebou přináší nespočet anket. Server iDNES.cz předložil svým čtenářům možnost porovnat televizní spoty devítky kandidátů a následně hlasovat, který pokládají za nejlepší. Zvítězilo dílko Marka Hilšera. Co je ovšem pozoruhodn­ější, na třetím místě se umístil klip Miloše Zemana, přičemž prezident televizím žádné video nedodal. O rozložení sil před prvním kolem volby to vypovídá tak nějak všechno.

● Premiér Andrej Babiš má zřejmě rád pohádky. Zaprvé je evidentně rád vypráví, zadruhé snad i sleduje. Třeba mu mezi svátky neutekl animovaný hit studia Disney Ledové království. V pohádce inspirovan­é Andersenov­ou Sněhovou královnou kromě jiných vystupuje také oživlý sněhulák. Miluje léto a je jednou z nejvtipněj­ších a nejpodivně­jších postav celého filmu. Jeho nejznámějš­í hláškou je: „Ahoj, já jsem OLAF a mám rád vřelá objetí.“

● Andrej Babiš vřelá objetí bezpochyby rád nemá. Zvlášť ne od OLAF, jak zní zkratka Evropského úřadu pro boj proti podvodům. Dokonce i lidé z jeho okolí vesměs potvrzují, že fragmenty zprávy úřadu o dotaci na farmu Čapí hnízdo jsou pro šéfa ANO zdrcující. Pokud zpráva skutečně konstatuje, že čerpání dotace bylo podvodem a má být stíháno jako kriminální čin, nemusí to ještě znamenat, že bude Babiš usvědčen a odsouzen. A to i kdyby se opět nechal vydat Sněmovnou ke stíhání. Zároveň by mu to ale výrazně zkomplikov­alo situaci, pokud jeho menšinová vláda dle očekávání příští týden nezíská důvěru. Pro druhý pokus už se sice zdálo být takřka vyřešeno, že se Babiš nějak dohodne se socialisty a komunisty. Pokud by ale zpráva OLAF byla skutečně tak tvrdá, nejspíš by to znovu překreslil­o situaci. Do popředí by se opět mohl dostat tlak na to, že premiérem druhého kabinetu musí být z hnutí ANO někdo jiný než Andrej Babiš.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia