MF DNES

Novinky 2018: vyšší mzdy i volno pro otce

Ekonomice se daří, mnoha zaměstnanc­ům se letos zvýší mzdy. Otcové budou mít nárok na týden volna a citlivá data o pracovnící­ch budou firmy lépe střežit.

- — Bohdana Jarošová

Podle čínského kalendáře ovládne následujíc­ích dvanáct měsíců znamení zemského Psa. Hlavními tématy roku tak podle astrologů budou štědrost a etické zacházení. Obojí se promítne i do novinek, které letos začnou platit ve vyhláškách i úpravách zákoníku práce.

Štědrost svého zaměstnava­tele už na lednové výplatě pocítí ti, kteří pobírají minimální mzdu. Ta se za poslední léta každý rok vždy o několik set korun zvýší. Loni poskočila o rekordních 1 100 korun. České ekonomice se daří, a tak letos letí ještě výš. „Od prvního ledna 2018 se minimální mzda zvyšuje z 66 na 73,20 koruny za hodinu nebo místo 11 000 korun za měsíc na 12 200 korun,“říká Petr Sulek z ministerst­va práce a sociálních věcí.

To se promítne také do takzvané zaručené mzdy, která se odvíjí podle složitosti, namáhavost­i a odpovědnos­ti vykonávané práce. Tak například základní plat kadeřnic, zubních instrument­ářek, strojvedou­cích metra, klempířů či řezníků na jatkách a dalších profesí, které patří do třetí platové skupiny, stoupne ze stávajícíc­h 13 400 na 14 900 korun. Učitelky mateřinek, řidiči linkových autobusů, mzdoví účetní a další lidé z páté platové třídy si v základu polepší o 1 700 korun na 18 100 korun měsíčně. Jen pozor, zvýšení zaručené mzdy nedosáhnet­e tam, kde se platy vyjednávaj­í v kolektivní smlouvě.

Více peněz nemocným

Štědřejší bude letos stát také k dlouhodobě nemocným pracovníků­m. Dnes činí nemocenská za kalendářní den 60 procent denního vyměřovací­ho základu po celou dobu dočasné pracovní neschopnos­ti. Ať trvá měsíc, nebo půl roku. Od ledna se nově od 31. do 60. kalendářní­ho dne trvání dočasné pracovní neschopnos­ti nebo nařízené karantény zvyšuje denní vyměřovací základ na 66 procent, a od 61. kalendářní­ho dne až na 72 procent.

„Výhodou pro současné dlouhodobě nemocné zaměstnanc­e je, že se bude v případě trvající nemoci vzniklé před 1. lednem 2018 postupovat podle nových podmínek. Dlouhodobě nemocným se tím nemocenská automatick­y zvýší,“komentuje novinku Klára Valentová z poradenské kanceláře Vilímková, Dudák & Partners.

Zákon bude chránit také zaměstnanc­e, kteří zůstanou doma s nemocnými blízkými, a od 1. června budou pobírat novou dávku takzvaného ošetřovnéh­o, kterou mohou využívat až 90 dní. „Do zákoníku práce se zavádí povinnost zaměstnava­tele uvolnit zaměstnanc­e po tuto dobu z práce,“připomíná Petr Sulek z ministerst­va práce a sociálních věcí. V době dlouhodobé­ho ošetřování také zaměstnava­tel nemůže dát pracovníko­vi výpověď a po skončení ošetřování jej musí zařadit na jeho původní práci i pracoviště.

Týden doma s dítětem

Rok trvající čekání na „otcovskou dovolenou“má konečně jasný termín. Tatínkové, kterým se po prvním únoru 2018 narodí potomek, mohou využít novou nemocensko­u dávku, takzvanou otcovskou. „Jedná se o dávku určenou otcům dítěte, kteří jsou zapsáni v jeho rodném listu. Na otcovskou bude možné nastoupit kdykoliv v období šesti týdnů od narození dítěte a může trvat maximálně 7 kalendářní­ch dní nepřerušen­ě,“doplňuje advokátka Valentová. Nová dávka platí už i pro otce, kterým se narodil potomek nejpozději šest týdnů před prvním únorem.

Počet dětí? Co je vám do toho?

25. května vstoupí v platnost nařízení Evropské unie s názvem „GDPR“(General Data Protection Regulation), tedy Obecné nařízení o ochraně osobních údajů. Dotkne se všech, kteří zacházejí s osobními údaji, ať už zaměstnanc­ů, klientů, žáků, či dodavatelů. Co se mění? Personalis­té budou více hlídat, aby citlivé osobní údaje o zaměstnanc­ích, ale třeba i žadatelích o práci byly lépe zabezpečen­é. Například dosud je vcelku běžné, že se zaměstnava­tel dozví ze životopisu uchazeče rodné číslo nebo počet dětí už na výběrovém řízení. „Tento postup není správný, na tyto informace má právo až po vzniku pracovního poměru. Ve fázi výběrového řízení se jedná o nadbytečné nebo i zakázané údaje,“říká advokátka Klára Valentová.

Stejně tak si po skončení výběrového řízení ani nemůže ponechat životopisy neúspěšnýc­h uchazečů, pouze pokud k tomu dají osobní souhlas. Podobně opatrně musí postupovat i po skončení pracovního poměru. „Osobní složky zaměstnanc­e – papírové i elektronic­ké – by měly být po jeho odchodu vyčištěny od všech údajů a dokumentů, které již nejsou potřeba,“říká Klára Valentová. Podle ní by v zásadě měly ve složkách zůstat jen základní dokumenty o pracovním poměru, hodnocení zaměstnanc­e pro budoucí pracovní posudky a údaje a doklady, které slouží pro ochranu práv zaměstnava­tele, pro případ například soudního sporu se zaměstnanc­em.

S většinou osobních údajů zaměstnanc­e sice mohou personalis­té nadále nakládat jako doposud i bez jeho souhlasu, jako třeba předávat pracovní kontakty obchodním partnerům nebo zasílat osobní údaje zaměstnanc­e při zajištění ubytování na pracovní cestě, ale jinde musí zase vyžadovat souhlas. „Například když zaměstnava­tel hodlá shromažďov­at fotografie zaměstnanc­ů ke zveřejnění na svých webových stránkách, a pokud zaměstnane­c odmítne udělit souhlas, tak jeho fotografie na webu nebude. Podle GDPR lze navíc udělený souhlas kdykoli odvolat a o tomto právu musí být zaměstnane­c poučen,“říká advokátka.

 ??  ?? Ilustrační foto: Shuttersto­ck
Ilustrační foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia