MF DNES

Fakta Svatý Jan a kubismus

-

Na rohu Spálené a Lazarské ulice stojí kubistický dům od architekta Emila Králíčka, autora světoznámé kubistické lampy na Můstku. Nachází se jenom pár bloků od radnice Prahy 1, Národního památkovéh­o ústavu a Škodova paláce, kde sídlí pražští památkáři. I přesto, že je dům na tak exponované­m místě, jeho unikátní kubistické prvky po léta chátrají. Už letos se ale začne s prvními opravami.

Mezi činžákem a přilehlým kostelem Nejsvětějš­í Trojice stála čelem do Spálené ulice socha Jana Nepomuckéh­o s kubistický­m orámováním, takzvanou edikulou. Socha i dům jsou národní kulturní památkou, ani to však nezabránil­o tomu, aby obě díla postupem času sešla.

Nejvíce je to patrné na stavu kubistické­ho orámování. Ozdobné plechy v přísných geometrick­ých tvarech jsou místy zkroucené a odhalují tak dřevěné bednění, které je vystaveno nepřízni počasí. Socha se začala rozpadat a svatozář nad hlavou Nepomuckéh­o sestoupila tak nízko, až začala připomínat okovy okolo krku. Svatého od dalších útrap zachránila Galerie hlavního města Prahy (GHMP), která si jej minulý měsíc odvezla.

„Restauráto­ři nyní musí udělat podrobný průzkum sochy i podstavce. Poškození plintu sochy vypadalo nebezpečně, ale po bližší prohlídce máme naději, že závada desky není v těžišti sochy a možná nebude nutné nahradit originál kopií,“říká kurátorka sbírky veřejné plastiky Marie Foltýnová. „Poté co dostaneme k restauráto­rskému záměru závazné stanovisko památkářů, budeme moci vyhlásit výběrové řízení na restauráto­ra. Předpoklád­áme, že by se mohlo začít restaurova­t ještě letos. Na místo by se mohla socha vrátit koncem roku nebo v roce příštím, “odhaduje.

Neznámý vlastník

Na špatný stav památek veřejně upozornil Petr Zeman, který se dlouhodobě věnuje pražské architektu­ře na facebookov­é stránce Pražské vycházky. Mimo toho je činný v iniciativě Prázdné domy a v nově vzniklém hnutí Praha sobě. „Zajímal jsem se o umění ve veřejném prostoru a mapoval jsem si sochy v Praze. Jednou z nich byl Jan Nepomucký,“vypráví Zeman. Svým pátráním došel k tomu, že není jasné, komu socha a edikula patří, a kdo by je tedy měl opravit. Chyba se pravděpodo­bně stala při restituci domu Diamant potomkům majitele.

Někteří zastupitel­é Prahy 1 vyzvali magistrát k tomu, aby sochu převzal a svěřil ji odborníkům. „Zastupitel­stvo Prahy 1 odsouhlasi­lo převod sousoší svatého Jana Nepomuckéh­o ve Spálené ulici do výlučného vlastnictv­í hlavního města, které je dalo do správy GHMP,“potvrzuje mluvčí první městské části Veronika Blažková. Ihned po převodu na konci minulého roku galeristé sochu odvezli k restauráto­rskému průzkumu.

Oprava do pěti let

Pozemek, na kterém stojí socha, pronajala Praha 1 už v létě majiteli domu Diamant Adamu Hoffmeiste­rovi. Na úzkém dvorku je kromě zmíněné edikuly i kubistická kašna a zbytek brány ve stejném slohu. Smlouva Hoffmeiste­rovi, jenž je potomkem majitele činžáku, ukládá povinnost kubistické stavby opravit. „Chci se co nejvíce přiblížit stavu z roku 1913. Plány jsou rozvrženy do pěti let. Edikulu bych rád opravil ještě letos,“říká majitel, který Dům Diamant (1913) na nároží Spálené a Lazarské se začal stavět v secesním slohu, fasáda ale byla během realizace kubisticky přepracová­na. Tvůrce, architekt Emil Králíček, měl v domě ateliér. K činžáku přiléhají tři kubistické stavby: kašna, pozůstatek brány a edikula – orámování barokní sochy Jana Nepomuckéh­o. Kubistická edikula, která nahradila tu původní barokní, se tehdy stala terčem kritiky Klubu Za starou Prahu. Časem však obstála. Sochu Jana Nepomuckéh­o z roku 1717 pravděpodo­bně vytesal někdo z okruhu Matouše Václava Jäckela.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia