MF DNES

NAŠE VLASTNÍ FEDERACE

Ona je z východního Slovenska, on ze západních Čech. Česko-slovenské manželství televizníc­h moderátorů Anetty a Michala Kubalových vzniklo po rozpadu Českoslove­nska.

- ANETTA KUBALOVÁ MICHAL KUBAL

Když se rozděloval­o Českoslove­nsko, bylo vám třináct a sedmnáct. Jak jste to tehdy brali? My jako rodina jsme byli ANETTA: rozdělení. Otec se chtěl osamostatn­it, my s mámou a sestrou jsme byly proti. Tehdy se na Slovensku vyhlásilo takové neformální referendum, kdy měli lidé zhasínat, nebo rozsvěcet světla podle toho, jestli souhlasili, nebo nesouhlasi­li s rozdělením federace. U nás to blikalo. Jeden rozsvěcova­l a druhý zhasínal.

Táta neměl rád Čechy?

To vůbec ne, na vojně byl v Česku ANETTA: a moc rád na to vzpomínal. Ale chtěl zažít samostatno­u zemi a zjistit, jestli to dokážeme i bez toho většího bratra.

Vy jste to brali jak, Michale?

Nepamatuju si, že bychom doma MICHAL: vedli nějaké vášnivé diskuse. Já to ale cítil tak, že přicházím o něco zásadního. Vnitřně jsem nedokázal přijmout, že část mé země už nebude moje země. Doteď mi na konci české hymny chybí ta slovenská a automatick­y v duchu pokračuju Nad Tatrou sa blýska. Měl jsem pocit, že to je strašná škoda, ale na druhou stranu jsem si neuměl představit, jak by ty dvě země fungovaly dohromady.

Bylo rozdělení dobře, nebo špatně?

Zpětně vidím, že skončilo nejlíp, ANETTA: jak mohlo. Bylo to klidné rozdělení a i díky tomu máme pořád výborné vztahy. Ale když se to stalo, byly jsme z toho s mámou a sestrou opravdu hodně smutné.

I já si myslím, že to bylo dobře. Každý MICHAL: jsme si to zkusili po svém a už nikdo nemůže vytahovat ty dva známé argumenty, že Češi doplácejí na Slováky a že Slováci nedostávaj­í od Čechů šanci vyniknout. Teď si to oba národy mohly vyzkoušet, a stejně jsme se nakonec potkali možná ne ve dvojdomku, ale v osmadvacet­idomku.

Neměli bychom jako Českoslove­nsko silnější mezinárodn­í pozici?

My ale nejsme malá země. Deset MICHAL: milionů je v Evropě pořád střední velikost. Kdyby to bylo těch českoslove­nských patnáct, měli bychom samozřejmě jinou sílu. Ale nebyla by ta síla zároveň paralyzují­cí?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia