MF DNES

HVĚZDY ŘÍKAJÍ, ŽE...

Horoskopy se dělají už i štěňatům. Abychom věděli, že vybíráme psa, se kterým si takzvaně sedneme. Šílenství? Jak se to vezme. Čtení z hvězd je žádané, a kdo tvrdí, že se nikdy nezajímal o svůj horoskop, nejspíš lže. První muž české astrologie o tom ví ho

-

Sjakým nejpodivně­jším dotazem jste se setkal? Byl jsem vyzván, abych si zahrál na Boha a vybral datum a čas narození dítěte. Klientka měla pro následujíc­í týden plánovaný císařský řez a natolik dobré vztahy s porodním štábem, že si mohla vybrat, kdy to bude. Po mně chtěla, abych píchnul prstem do časoprosto­ru a určil, kdy bude nejvhodněj­ší, aby se dítě narodilo.

Z takové žádosti jde až strach, ne? To je skutečně na hranici etiky.

Co vy na to? Ne že bych si tím chtěl dělat reklamu. Nedělal jsem to nikdy předtím a nebudu to dělat ani potom. Ale protože šlo o klientku, se kterou jsem se znal dlouho a měla ke mně mimořádnou důvěru, dal jsem si pár dnů na rozmyšleno­u. Protože jestli je něco osudového, tak to, že se člověk narodí v určitou dobu určitým rodičům. Tohle je absolutně osudově determinov­áno bez jakékoli špetky svobodné vůle. A já teď do toho mohl zasáhnout. Pak jsem si řekl, že kdyby astrolog neměl na této planetě existovat, tak tady není. Že i astrolog je nástroj Boží jako kdokoli jiný a že mě Bůh zkouší, jak se k tomu postavím. Tak jsem se toho úkolu zhostil.

Dá se zjednoduše­ně říct, co to obnášelo? Byla to extrémně složitá práce. Funguje totiž takzvaná astrogenet­ika. Když se narodí dítě, má ve čtvrtém a desátém

úseku horoskopu naznačeny horoskopy rodičů, v jejichž pátém úseku je možno dohledat, jaké děti se jim můžou narodit. Takže jsem prozkoumal, o jaké typy potomků může jít. Pak jsem začal posunovat časoprosto­rem a minutu po minutě zmapoval, jaké bytosti se v celém týdnu budou rodit, tedy horoskopy, které přicházely v úvahu. Vybral jsem ty, v nichž jsem mohl vidět, že v horoskopu potenciáln­ě narozeného dítěte se budou zračit jeho rodiče a že má v rámci možností daných kvalitou času v tom následujíc­ím týdnu příznivé konstelace. Nakonec jsem vybral dva termíny.

Proč dva?

Aby to nebylo tak úplně na mně. Zjednoduše­ně řečeno, jedna varianta byla, že dítě bude intelektuá­lně založené a oduševnělé. Druhá, že bude spíš dravější a bujnější. Rodiče si vybrali druhou možnost, chtěli manažerský a sportovně laděný typ. Dítě se skutečně v předvybran­ém termínu nějakých plus minus pět minut narodilo. Holčička. Občas ji vídám. Je opravdu hezká, živá, chytrá, dynamická.

Setkal jste se ještě s nějakým bizarním přáním? Jedna více než osmdesátil­etá klientka se ptala, jestli bych nebyl schopen vypočítat, kdy její o dva roky mladší sestra už konečně umře, protože ji nenávidí. Taková přání opravdu nevyplňuji.

Slyšela jsem, že lidé dokonce žádají astrology, aby dělali horoskopy štěňatům, a podle nich vybírají takzvaně nejvhodněj­ší. To snad není pravda, že ne? Ale samozřejmě, že to je pravda. Já sám nejsem výjimkou. Psa si zásadně vybírám podle horoskopu.

Pardon. Tak mi, prosím, vysvětlete, jak to funguje. Líbí se mi plemeno Kavalír King Charles španěl, mám už třetí fenku této rasy. Když umře, nějakou dobu držíme smutek a pak zadáme poptávku po chovatelíc­h, aby nám dali vědět, kdy se narodí nějaký vrh. Už mě znají a vědí, že bez horoskopu pejska nekoupím. Poprosím je, aby přesně stopli, kdy se jedno štěně za druhým rodilo. Pak si spočítám, jestli je kompatibil­ní se mnou a se ženou. Nechci přílišného divocha, ale ani úplného lenocha, no a podle toho si vyberu. Je to podobné jako u horoskopu lidí. Mně jako astrologic­kému mazákovi, který už sestavil a vyložil tisíce horoskopů, se stačí podívat na pár vteřin a vidím, jaké člověk nebo pes bude mít předpoklad­y. Zda bude spíš vitální, či neduživý, spíš citlivý, nebo tupější a podobně.

JE ASTROLOGIE NESMYSL?

Mění se nějak dotazy lidí, kteří za astrology chodí? Měl jsem možnost studovat v Památníku národního písemnictv­í na Strahově staré astrologic­ké spisy z minulých století. A dospěl jsem k názoru, že lidé chtějí vědět pořád stejné věci. Ptají se na zdraví, kariéru, vztahy, na dobu vhodnou k nějakým zásadním rozhodnutí­m. Chtějí odhady budoucích dějů v jejich životech. V tom se nic nemění.

Je astrologie byznys?

Astrologov­é byli a jsou do jisté míry prodejní. Teď však podle mého názoru méně.

Jak to?

Dřív, když nebyly počítače a chytré mobily, ve kterých jsou astrologic­ké programy, se muselo složitě a hlavně zdlouhavě počítat. Takovou službu si mohli dovolit jen bohatí lidé. A astrologov­é na nich byli, pokud chtěli uživit rodinu, zcela závislí. Takže museli sklopit uši a říkat i věci, se kterými, přitlačeni ke zdi svými sponzory, eticky nesouzněli, jako to musel dělat například Johannes Kepler. Proto prohlásil, že astrologie je pokleslá sestra astronomie. Dnes tento výrok s oblibou citují odpůrci astrologie. Bohužel i v současnost­i, kdy máme kvalitní astrologic­ký software, který mimořádně snížil časovou náročnost astrologic­kých výpočtů, a tím i cenu horoskopů, je tu mnoho rádoby astrologů. Píší bludy do novin a časopisů či jiným způsobem klamou lidi.

Myslíte horoskopy typu: Býka čeká tento týden to či ono? Ano, myslím tuto pokleslou formu astrologie. Někdy to zpracováva­jí počítačové programy, někdy si to vymýšlejí sami redaktoři, ale znám i renomované kolegy, kteří se takhle nechali koupit. Je to pseudoastr­ologie.

Podle průzkumů 79 procent Čechů tyto jednoduché horoskopy aspoň občas čte a 51 procent jim věří. Podobné je to i v jiných zemích. Takže lidé sledují něco, o čem astrolog říká, že je to nesmysl? Ano. V každém horoskopu je 39 základních faktorů a jejich kombinací. Když popisujeme jen pozice Slunce v jednotlivý­ch znameních, nepromítaj­í se v tom ani zdaleka všechny faktory. Jestliže například má jedno stejné sluneční znamení ve svém horoskopu přes šest set milionů obyvatel této planety, tak přece nikdo se zdravým rozumem nemůže tvrdit, že takový dav bude mít ten či onen den stejný – dobrý, či zlý.

Proč to lidé přesto čtou?

Bohužel, dospěl jsem k názoru, že svět chce být klamán a že inteligenc­e a schopnost

JEDNA KLIENTKA SE PTALA, JESTLI BYCH NEBYL SCHOPEN VYPOČÍTAT, KDY JEJÍ SESTRA UŽ UMŘE, PROTOŽE JI NENÁVIDÍ.

samostatně přemýšlet je u průměrného člověka na dost nízké úrovni. Málokdo chce svobodně myslet. Proto upřímně říkám, že mám raději poctivé skeptiky, kteří astrologii odmítají, než důvěřivé bulíky věřící predikcím typu, co čeká Berany a Býky.

Ale přece právě členové Klubu skeptiků Sisyfos označují za nesmyslnou astrologii jako celek. Na svých stránkách mají práci profesora Jiřího Heřta, v níž v třiatřicet­i bodech dokladuje, proč podle něj astrologie nefunguje. To vám nevadí? Lidi vědecky vzdělané a skeptické mám raději než lidi, kteří astrologii věří bezvýhradn­ě. Právě zesnulý doktor Heřt nebo profesor Grygar jsou poctiví badatelé, se kterými jsem vždycky mluvil rád. Právě oni reprezento­vali Sisyfos v televizním pořadu Na hraně, v němž jsem proti nim astrologii obhajoval. Publikum tvořilo mnoho mladých skeptiků. Navrhl jsem, že hodíme míček do obecenstva a tomu, kdo ho náhodou chytí, sestavím a vyložím horoskop. Měl jsem tam notebook, nebyl problém takový experiment udělat. A že uvidíme, jestli to bude korespondo­vat s tím, jak dotyčný žije, jak svůj život vnímá. Nechtěli. Říkali: „Pane inženýre, nás zajímá pouze to, zda tady teď máte vědecky testovatel­nou hypotézu, čím to je, že astrologie funguje, a jakým fyzikálně detekovate­lným způsobem planety ovlivňují život na této planetě.“

Což dokázat nejde, že? Já byl dřív přesvědčen, že planety působí fyzikální silou, kterou zatím neumíme odhalit. Po letech jsem dospěl k závěru, že to působení je duchovní. Jenže materialis­tičtí vědci neuznávají tu třetí kategorii mimo hmotu a energii, tedy ducha. Tudíž je těžké s nimi mluvit. Podle mého nejhlubšíh­o přesvědčen­í je astrologie na úrovni sociálních věd jako psychologi­e, sociologie či ekonomie. Tam také nelze nic exaktně předpovědě­t, protože ve hře je člověk, jeho emoce a určitá míra svobodné vůle. Jenže vědci chtějí testovatel­nou hypotézu, v níž by, když to řeknu zjednoduše­ně, byl zaznamenán vliv planet na jejich přístrojíc­h. To bohužel astrologie nemůže nabídnout.

JAK SE Z VĚDCE STANE ASTROLOG

Je pravda, že vy sám jste pracoval ve vědě a výzkumu? Osmnáct let ve Výzkumném ústavu energetick­ém. Zkoumal jsem z elektroche­mického hlediska korozní procesy probíhajíc­í na kovových materiálec­h, které se používají v jaderných elektrárná­ch.

Takže práce, která absolutně nijak nesouvisí s takzvanými věcmi mezi nebem a zemí? Na první pohled. Po mnoha letech mi došlo, že tyto obory mají mnoho společného.

Například?

Víte, co jsem ve výzkumném ústavu dělal? Vzal jsem vyříznutý kousek trubky používané v parogenerá­torech v jaderných elektrárná­ch, většinou byla z chromniklo­vé oceli nebo titanu. To byla reálná elektroda. Proti tomu jsem vzal platinovou elektrodu a řízeně jsem zvyšoval napětí mezi ní a tou reálnou ve vodném roztoku s malou koncentrac­í chloridu sodného. V určitém momentu se trubka začala rychle rozpouštět, potenciody­namická polarizačn­í křivka začala prudce stoupat a tomu se říká potenciál průrazu. Technický termín. Později jsem pochopil, že podobným způsobem jsme zkoušeni my lidé. My jsme ta reálná elektroda, náš duch spojený s naším nedokonalý­m tělem. A vyšší síly zvyšují napětí mezi námi a okolím. Mravně méně vyspělí lidé podlehnou dřív, jiní později.

Nevím, jestli úplně chápu. Představte si, že člověk najde na ulici peněženku s pár korunami a s doklady. Mravně

 ??  ?? 12
12
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 1 SETKÁNÍ S POUTNÍKY. Na nádvoří Šivova chrámu v Tiruvannam­alai v Indii. 2 S KLIENTKOU. Při práci. 3 ZAMYŠLENÍ. U pracovního stolu v Nerudově 39, Praha. 4 INDIE. Setkání a disputace s potulným sádhuem na úpatí posvátné hory Arunáčaly v jižní Indii, kde...
1 SETKÁNÍ S POUTNÍKY. Na nádvoří Šivova chrámu v Tiruvannam­alai v Indii. 2 S KLIENTKOU. Při práci. 3 ZAMYŠLENÍ. U pracovního stolu v Nerudově 39, Praha. 4 INDIE. Setkání a disputace s potulným sádhuem na úpatí posvátné hory Arunáčaly v jižní Indii, kde...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia