MF DNES

Umělý sníh zdraží skipasy

Stát chce „zdanit“vodu pro sněžná děla. Zvedneme ceny, varují vlekaři

- Eva Zahradnick­á, Radka Hrdinová reportérky MF DNES

Začátek lyžařské sezony závisí na tom, kdy se spustí sněžná děla. Čekat na přírodní sníh znamená prodělat. Vlekaři investují do technologi­í, které vyrobí umělého sněhu ještě víc.

Vodu odebírají z potoků a řek, zatím zadarmo. Ministerst­vo zemědělstv­í však připravuje novelu vodního zákona, která by je donutila za vodu zaplatit. „Návrh řeší zejména problemati­ku sucha, jedním z podnětů budou zřejmě i platby za odběry povrchové vody pro umělé zasněžován­í,“říká mluvčí ministerst­va zemědělstv­í Václav Tampír.

Vlekaři se nechali slyšet, že v takovém případě zdraží skipasy. „Pokud by se odběr zpoplatnil, zcela jistě by se zvýšení nákladů projevilo v ceně skipasů,“reagoval na záměr ministerst­va Vojen Smíšek ze skiareálu Lipno.

I ředitel Asociace horských středisek Libor Knot je přesvědčen, že zdražení výroby technickéh­o sněhu by zaplatili lyžaři. „Věříme, že ke změnám v legislativ­ě nedojde,“říká Knot a dodává: „Zpoplatněn­í by nepřineslo nic pozitivníh­o ani z pohledu ekologické­ho, ani z hlediska přínosu pro státní pokladnu. Odebrané objemy vod jsou zanedbatel­né.“

Ekologové s tím nesouhlasí. Kromě jiného si stěžují, že vlekaři často čerpají vody víc, než mají dovoleno. V potoce musí být podle zákona zachován takový průtok, aby v něm nebyl ohrožen život. Kontrola České inspekce životního prostředí konstatova­la, že zákon loni porušila třetina z padesáti kontrolova­ných areálů. Vlekaře to na pokutách stálo celkem 325 tisíc korun.

Spor je i o to, do jaké míry zasněžován­í snižuje v horských oblastech hladinu podzemních vod. „Technický sníh je v podstatě led, odtává shora a stéká po starších vrstvách do údolí. Voda ze sněhu tak prakticky nezasakuje do pozemní vody,“upozorňuje Adam Vizina z Výzkumného ústavu vodohospod­ářského v Praze.

Prvním krokem před zpoplatněn­ím vody bude podle ministerst­va zemědělstv­í zjistit, kolik vody během zimy z potoků kvůli zasněžován­í ubude. Zatím jsou k dispozici pouze odhady a ty se značně liší. Šéf Asociace horských středisek Libor Knot tvrdí, že všechny skiareály u nás spotřebují za sezonu 1,5 milionu kubíků vody. Přírodověd­ec Jiří Flousek z Krkonošské­ho národního parku to však odhaduje na 42 milionů kubíků.

Jasno bude do tří let. Od 1. ledna totiž běží v Krkonoších projekt, který na 14 místech měří, kolik se skutečně odebralo vody. „Pokoušíme se monitoring horských oblastí rozšířit i do jiných částí republiky, například do Jeseníků, Beskyd, na Šumavu nebo do Nového Města na Moravě,“říká vedoucí oddělení hydrologie Výzkumného ústavu vodohospod­ářkého Adam Vizina. technický sníh se z území vytrácí. Sublimací ve vyšších polohách, odpařování­m vody z nádrží určených pro zasněžován­í nebo odvátím krystalků,“shrnuje přírodověd­ec Ladislav Flousek z Krkonošské­ho národního parku poznatky o vlivu zasněžován­í na přírodní prostředí.

Otázka je, kolik technickéh­o sněhu ve srovnání s přírodním se při odtávání vsákne do podzemí. U přírodního to Vizina odhaduje na 30 procent, u technickéh­o se to neví.

A je tu další důvod, proč ekologům vadí, že skiareály v takové míře zasněžují. Tím, že umělý sníh odtává až při vysokých teplotách, a leží proto na svazích o týdny déle, než by vydržel sníh přírodní, zkracuje vegetační sezonu některých rostlin – například blatouchy nebo bledule ze sjezdovek mizí. „Postupně se mění rostlinná společenst­va,“říká hydrolog Adam Vizina.

O kolik dokáže technický sníh sezonu prodloužit, dokládá středočesk­ý Monínec, kde se letos lyžuje od 17. listopadu. Nemusí se čekat ani na mráz. „Máme technologi­i, která dokáže sníh vyrobit už při patnácti stupních nad nulou,“říká Jaroslav Krejčí ze skiareálu Monínec.

Osvětlení sjezdovek a sněžná děla ruší i zvířata. „Komplikuje se komunikace mezi jedinci téhož druhu, vytváření párů a rozmnožová­ní. Zhoršuje i orientaci při lovu,“konstatuje ve studii přírodověd­ec Ladislav Flousek. S přispěním Alžběty Šimkové

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia