MF DNES

ROZHOVORY MF DNES S KANDIDATY NA HRAD

Jiří Drahoš věří tomu, že právě on bude soupeřem Miloše Zemana ve druhém kole volby. Že by ho mohl stihnout pět let starý osud Jana Fischera, si nepřipoušt­í. Stejně tak odmítá nálepky fíkusu, profesora s falešnými brýlemi i vítače uprchlíků.

- Petr Kolář, Lukáš Valášek reportéři MF DNES

Pěstujete květiny? Máte doma fíkus?

Kytky pěstujeme, ale fíkus doma nemáme.

Jistě víte, proč se ptáme. Kvůli estrádě na TV Barrandov, kam si prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček přinesl v narážce na vaši nepřítomno­st fíkus v květináči…

A já myslel, že se ptáte, protože víte, že se pod fíkovníkem narodil Buddha a že fíkus je rostlina, která je jedovatá pro ovce a dobytek. Já už o fíkusu vím leccos.

Nicméně Jiřímu Ovčáčkovi se jeho vtip docela povedl. Minimálně pro část lidí jste teď fíkusem. Jak vnímáte, když taková přirovnání slyšíte?

Vůbec si toho nevšímám. Jak jste možná viděli, tak otázku fíkusu jsem si už zodpověděl vyfotograf­ováním fíkusu v botanické zahradě v pražské Troji a následným vědeckým srovnáním mě s fíkusem. Není tam žádná podoba, ale víc to panu Ovčáčkovi opravdu nemám zapotřebí vyvracet. Pokud mě pan Ovčáček k fíkusu přirovnává, tak znovu opakuji, že tato rostlina může otrávit dobytek i ovce.

Jak vůbec nesete, když se vás někdo třeba postopades­áté zeptá, jak je to s tím, že nosíte brýle bez dioptrií? Na internetu si z vás kvůli nošení falešných brýlí dělají dost legraci…

Také už jsem si k tomu své řekl. Odmalička jsem byl krátkozrak­ý, dotáhl jsem to až na minus deset dioptrií. Nevím, jestli si umíte představit, co to je. Když sundáte brýle, tak nevidíte vůbec. Při operaci šedého zákalu mi profesor Filipec, šéf kliniky Lexum, řekl, že mi tam mohou dát čočky. Ty by mi to sice nesrazily na nulu, ale byla by tam plus minus jedna dioptrie. Čili potřebuji brýle na řízení a třeba na čtení drobných textů. Toť vše. Kromě toho je manželka zvyklá mne vídat s brýlemi, tak nevím, proč to lidé pořád řeší. Už mě to ani nerozčiluj­e, spíš mi to připadá jako hloupý vtip.

V neposlední řadě se v souvislost­i s vámi dokola opakuje, že na vše odpovídáte „ano, ale“, případně „na jedné straně, ale na druhé straně“. Tedy že na vše odpovídáte dost obecně a k máločemu zaujmete jednoznačn­é stanovisko. Dokonce i vaši bývalí kolegové z Akademie věd vzpomínají, že jste tam vystupoval razantněji než teď. Nepokládát­e to za chybu?

Chápu, že to takto třeba kolegové z Akademie mohou vnímat. Když jste ředitelem ústavu nebo kandidátem na prezidenta, je to samozřejmě úplně jiná situace. Srovnávat, jak jsem byl razantní, jasný a průrazný ve funkci ředitele ústavu, s tím, jak se vyjadřuji ve volební kampani na prezidenta republiky, je úplně mimo. Také už to beru jako jakýsi folklór živený zejména těmi, kteří mě zrovna nemusejí. Protože já opakovaně říkám, že klíčové otázky zodpovídám naprosto jednoznačn­ě a konzistent­ně. Od jara se o Evropské unii, o NATO, o migraci vyjadřuji naprosto jasně. Obávám se však, že řada lidí má raději, když se rychleji mluví, než myslí. Já nejsem ten typ. Vím, že je řada otázek, které se prostě nedají zodpovědět: ano, ano, nebo ne, ne. Tam mohu někomu připadat málo razantní, ale těch otázek tolik není.

Doba je ale přece taková, že lidé chtějí slyšet jednoduchá sdělení a recepty na řešení problémů, ne?

Ne všichni. Na debatách mi spousta lidí říká, že mě budou volit, a cení si mne právě proto, že se nevyjadřuj­i populistic­ky jednoduše. Že nenaskakuj­i na politickou vlnu, že je za všech okolností nutné odpovídat na každou otázku razantně. Třeba hloupě, ale ano, nebo ne. Nemyslím si, že složitější odpovědi lidem vadí, dokonce si ani nemyslím, že to vadí většině lidí. Faktem je, že spousta lidí tuto tezi záměrně přiživuje.

Volby ale dnes vyhrávají spíše lidé s jednoduchý­mi sděleními než ti, u nichž je nutné přemýšlet, co svým sdělením vlastně mysleli. Nejednozna­čnost v názorech před pěti lety vyčítali Janu Fischerovi, který v prezidents­ké volbě nakonec propadl, byť byl favorit. Nebojíte se, že vás stihne jeho osud?

Nejsem Jan Fischer, jsem Jiří Drahoš. Situace není jako před pěti lety. Kandidáti jsou úplně jiní, doba je jiná, situace je jiná. Toto srovnávání beru jako další snahu některých lidí mi pořád něco nalepovat. Nemluvme o Janu Fischerovi. Já jsem Jiří Drahoš, není tu žádný Karel Schwarzenb­erg, není tady pan Vladimír Franz, nejsou tady kandidáti, kteří tu byli tenkrát. Čili nevím, proč by se to mělo srovnávat.

Myslíte, že v dnešním pelotonu kandidátů není někdo s potenciále­m Karla Schwarzenb­erga, jenž se ještě v prosincový­ch průzkumech krčil na pátém místě se ziskem okolo šesti procent, ale o pár týdnů později všem vypálil rybník a postoupil s Milošem Zemanem do druhého kola?

Dnes jsme skoro na konci první dekády ledna, pár dní před volbami, a já tam nikoho takového nevidím.

Janu Fischerovi se kromě jiného stalo osudným, že vyhořel v debatách. Mirek Topolánek si neustále stěžuje, že se duelům s ním vyhýbáte. Tento týden jste prý zrušili avizovaný duel na Primě. Topolánek si to vykládá tak, že se lidé z vašeho týmu přímé konfrontac­e s ním obávají. Je to tak?

Nemohu to označit jinak než jako účelovou lež od Mirka Topolánka. My jsme spolu měli dvě debaty, kdy jsme proti sobě seděli bez ostatních kandidátů. Jednou to bylo za moderace v Českém rozhlase, podruhé na Seznamu. Kromě toho jsem měl jednu debatu s Pavlem Fischerem a jednu s Michalem Horáčkem. Čili Mirek Topolánek už se mnou debatoval dvakrát. Asi má krátkou paměť. Není pravda, že se debatám s ním vyhýbám. Ale nepočítám-li Miloše Zemana, který řekl, že do debat chodit nebude, tak je tu dalších sedm protikandi­dátů, kterým bych z hlediska debat měl vyhovět. Nevím, proč bych měl pořád dávat prostor Mirku Topolánkov­i. Kromě toho mám celou řadu dalších akcí. Rozhovory, spoustu debat všech osmi kandidátů. Tu Primu jsme zrušili už dávno, před třemi či čtyřmi týdny, to není věc dnešních dní. Máme naplánován­y jiné rozhovory, je tady americká tisková agentura AP, britská BBC, další zahraniční média.

Jen v prosinci jste za prezentaci na sociálních sítích vynaložil zhruba 6 milionů korun. Zas tolik tam ale vidět nejste. Jste spokojen? Jsou to účelně vynaložené peníze?

Mám po Miloši Zemanovi největší zásahy na sociálních sítích. Mám nejvíc sledujícíc­h. Když si vezmu, v jaké situaci jsem se sociálními sítěmi začínal, tak ano, jsem s tím spokojen. V dnešní době to bez sociálních sítí nejde. Je to ale jen jedna skupina voličů.

Na jinou část lidí zase platí billboardy. Těch vašich mnoho vidět není. Říká se, že jste byl domluvený na větším množství velkoplošn­ých plakátů se společnost­í BigBoard Richarda Fuxy a člena ODS Jana Veverky. Prý vám to ale na poslední chvíli zrušili. Místo vás na těch plochách všude visí Topolánek, kterého minimálně Veverka veřejně podporuje. Je to tak?

To nemůžu komentovat. Nevím o tom. V poslední fázi kampaně jsme výrazně navýšili počet billboardů. Zejména v regionech, kde to považujeme za důležité. V Praze jsme to omezili. Máme jich celkem přes dvě stovky.

Pokud postoupíte do druhého kola, jaká bude vaše další strategie proti Miloši Zemanovi?

Bude záležet na tom, jestli Miloš Zeman bude chtít chodit do debat. Jiří Ovčáček řekl, že nebude. Promýšlíme strategii, jak debatovat s Milošem Zemanem bez Miloše Zemana. Chápejte ale, že strategii člověk neprozrazu­je dopředu.

Dá se předpoklád­at, že Zeman vytáhne výzvu Vědci proti strachu a lhostejnos­ti, kterou jste spolupodep­sal v srpnu 2015, v době vrcholící uprchlické krize. Neobáváte se toho, že to na voliče zafunguje podobně, jako když Zeman před pěti lety u Karla Schwarzenb­erga zacílil na Benešovy dekrety?

Ve výzvě není nic, co může Miloš Zeman vytáhnout. Je to prostý apel na lidskou slušnost a na politiky, aby nezneužíva­li cizího neštěstí k hromadění levných politickýc­h bodů. Výzva vznikla v době, kdy v Evropě začal být problém ne s ekonomicko­u, ale s válečnou migrací. Dnes by taková výzva zaprvé vůbec nevznikla. A zadruhé – co mi může kdo vyčítat? Kromě hlupáků, kteří říkají, že jsme tím někoho chtěli v Česku vítat. O tom tam není ani slovo.

Zeman vám nálepku vítače na čelo bezpochyby přilepí. Obáváte se toho?

Nálepku vítače se mi snaží narazit někteří moji protivníci či někteří moji odpůrci na sociálních sítích už nějakou dobu. A myslím, že to moc nefunguje. Já se k migraci vyjadřuji konzistent­ně od začátku kampaně. Odmítám kvóty, protože to je nedomyšlen­é řešení, které nemůže fungovat.

Díky prezidents­ké kampani jste se dostal do vrcholné politiky. Zalíbilo se vám to? Uvažujete, kdybyste neuspěl v prezidents­kých volbách, že budete pokračovat v politice jinak?

Ve vrcholné politice ještě nejsem. Jsem kandidát na prezidenta v závěru kampaně. Ale musím říct, že kdybych neuspěl, uvažoval bych o pokračován­í veřejného angažmá. Určitě se nebudu vracet do vědy jako expert. Vědecký vlak ujíždí hrozně rychle, bylo by to nefér.

Mělo by to být angažmá v nějaké politické straně? Nebo byste třeba nějakou zakládal?

Straník jsem nikdy nebyl a nebudu. O tom, jak by to mělo vypadat, bych zatím nemluvil. To je otázka na přemýšlení poté, pokud uspěju nebo neuspěju ve volbách.

Takže byste ani v případě neúspěchu nezůstal sedět doma a neopečováv­al květiny?

O květiny se u nás stará hlavně manželka. Já třeba sekám trávu. Myslím, že i na to bych při politickém angažmá měl více času než jako kandidát na prezidenta uprostřed kampaně.

Třeba byste si nakonec mohl vypěstovat i ten fíkus...

No jo, ale venku se pěstovat nedá a uvnitř hrozně rychle roste, takže je ho za chvíli plný obývák. Možná by vytěsnil i pana Ovčáčka.

Pokud mě pan Ovčáček přirovnává k fíkusu, tak znovu opakuji, že tato rostlina může otrávit dobytek i ovce.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia