MF DNES

Slovensko chce zdanit Google a Facebook

- František Strnad redaktor MF DNES

Technologi­čtí giganti jako Facebook nebo Google nemají v příjmech z inzerce v internetov­ém prostoru takřka žádnou konkurenci. Vydělávají miliony eur, na daních však odvádějí jenom zlomek toho co běžné firmy. A to navíc do daňových rájů, ne do zemí, kde jim zisky z reklamy vznikají. Na Slovensku tomu však hodlají učinit přítrž.

„Nechceme vymýšlet vlastní způsob zdanění, chceme se připojit k progresivn­í skupině zemí, které chtějí k této otázce přistupova­t s otevřenýma očima,“uvedl v pondělí pro slovenské Hospodársk­e noviny tamní ministr financí Peter Kažimír. Doplnil, že jestli dojde k dohodě na základních rysech, umí si představit, že nová legislativ­a bude na Slovensku fungovat od příštího roku. Česko zatím podobnou iniciativu neohlásilo.

Například Google na Slovensku na daních ze správy dat odvede v přepočtu něco přes milion korun, což na firmu s miliardový­m obratem není moc.

Finanční klička u velkých technologi­ckých firem natolik zlidověla, že se jí říká „dvojitá irská“a „holandský sendvič.“Podle dat EU Google na daních díky tomu odvádí jen 0,82 procenta ze svých tržeb.

Tržby z inzerce Google skončí na tropických Bermudách. Před zdaněním protečou Nizozemske­m a Irskem. Deník HET Financieel Dagblad před časem informoval, že jen za rok 2016 Google ušetřil díky optimaliza­cím na daních až 3,7 miliardy dolarů (skoro 80 miliard Kč). Tento systém navíc znevýhodňu­je regionální vydavatels­tví, které daně řádně platí v zemích, kde působí.

Nejpopulár­nější sociální síť Facebook zatím daní příjmy z reklamy ve dvou zemích, kde je i reálně vygenerova­l: v Austrálii a ve Velké Británii. K těmto zemím se má do roku 2019 připojit dalších 30 států, kde má Facebook kanceláře. Mezi nimi Německo nebo Polsko.

O nutnosti vytvoření nových pravidel pro digitální nadnárodní korporace se v Evropě hovoří již několik let. Tzv. „google daň“zavedla Itálie. Jedna evropská země ale sama nic nezmůže, potřeba je společný postup celé unie. A k tomu se přidávají i Slováci.

Cílem plánované reformy je donutit internetov­é společnost­i, aby své zisky danily v místě, kde jich dosáhly. Podle materiálů Evropského parlamentu šlo v letech 2013 až 2015 jen u Googlu a Facebooku o ušlý daňový výnos 5,4 miliardy eur (téměř 140 miliard Kč).

Během prvních šesti měsíců letošního roku proto Evropská komise hodlá představit návrh, jak tyto IT firmy efektivně zdanit. A Slovensko chce být mezi prvními zeměmi, jež tak učiní. Ministr financí Kažimír pokládá stav, kdy Google a Facebook mají v zemi milionové tržby, ale na daních platí podstatně méně, za nepřípustn­ý. Podle něj končí miliony eur na účtech Googlu či Facebooku, aniž by z nich měl kdokoliv na Slovensku jediný cent.

Obdobně je na tom i Česko, na které se v tomto ohledu zatím čeká. Společně s dalšími zeměmi EU přichází ročně o miliony eur, které by mohly pomoci státním rozpočtům.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia