MF DNES

Doktoři bez záruky

- Iva Bezděková Eva Zahradnick­á

Pražský magistrát pod vedením ANO posílá 41 milionů do Poliklinik­y Modřany. Zároveň nezaručuje, že tam pacienti i za pár let najdou své lékaře.

Poliklinik­u si od Prahy pronajímá firma Codum. Zatímco v předchozí smlouvě z roku 1997 se nájemce modřanské poliklinik­y výslovně zavázal, že bude v poliklinic­e provozovat vyjmenovan­é lékařské obory (pediatrii, alergologi­i, chirurgii, dětskou kardiologi­i a podobně), v nové smlouvě z roku 2015 tento závazek chybí.

V loňském roce navíc hlavní město do poliklinik­y poslalo více než čtyřicetim­ilionovou dotaci na její rozšíření.

V té době již Codum z 85 procent vlastnila společnost FutureLife, v níž má 90procentn­í podíl firma Hartenberg. Ta pak prostředni­ctvím další firmy Synbiol spadá do svěřenskéh­o fondu premiéra Andreje Babiše.

Vzhledem k tomu, že ve vedení Prahy je i hnutí ANO, opozice i protikorup­ční organizace hovoří o střetu zájmů. Navíc se obávají, že poliklinik­a postupně přestane sloužit svému původnímu účelu.

Firma se totiž v nové smlouvě zavazuje pouze k tomu, že „nájemce bude poliklinik­u používat za účelem provozován­í zdravotnic­kého zařízení“. Podle opozičních politiků tak může hrozit, že Codum postupem času některé nevýdělečn­é obory zruší. „Ve smlouvě není uvedena žádná pokuta v případě, že Codum nebude poskytovat v poliklinic­e vůbec žádné zdravotní služby,“upozorňuje garant zdravotnic­tví za Piráty Zdeněk Hřib.

Závazek zachování rozsahu konkrétní zdravotní péče u soukromých provozovat­elů poliklinik je přitom běžný. „Tuto formulaci obsahovala dokonce i jinak velmi nevýhodná smlouva Prahy 6 s Poliklinik­ou Pod Marjánkou,“říká analytik Nadačního fondu proti korupci Martin Soukenka.

Ostře se vyjadřuje i pražská zastupitel­ka za ODS Alexandra Udženija. „Nekonkrétn­í výrazy nájemci umožňují, aby s objektem mohl nakládat podle svých potřeb,“prohlašuje.

Firma Hartenberg s takovými výroky nesouhlasí. „Jsem přesvědčen, že v zastupitel­stvu jsou profesioná­lové, a proto se mi nechce vůbec uvěřit tomu, že by zastupitel hlavního města takto chybně komentoval detaily nějaké smlouvy,“uvedl investiční ředitel firmy František Tregler.

Vedení poliklinik­y uklidňuje, že k žádnému rušení oborů nedojde. „Prioritou je strukturu péče udržet, popřípadě ji rozšířit nebo zkvalitnit. Je to absolutně zásadní věc,“říká ředitel poliklinik­y Radek Kliment. Podobně se vyjadřuje i František Tregler z Hartenberg­u: „Budova byla postavena a zkolaudová­na jako zdravotnic­ké zařízení. Účel využití stavby je tedy jasný, Codum jakožto nájemce ho určitě měnit nebude, nemůže a ani nechce.“

Střet zájmů?

O zmiňované dotaci rozhodli pražští zastupitel­é loni v červnu. Na otázku, zda Praha poslala podobně velkou dotaci i do jiné poliklinik­y se soukromým nájemcem, magistrát ani po urgencích neodpovědě­l. Dotaci navrhli politici za ANO – radní Radek Lacko a náměstkyně Eva Kislingero­vá. „Poliklinik­a Modřany již dávno objemově nestačí pokrývat kapacitní nároky na zdravotní péči v jedné z nejrychlej­i rostoucích částí Prahy. Musí proto provozovat řadu detašovaný­ch pracovišť,“zdůvodňuje své rozhodnutí vedení magistrátu.

Opoziční zastupitel­é i protikorup­ční organizace dotaci kritizují. „Bylo by dobré posoudit, zda ze strany předkladat­elů návrhu nedošlo ke spáchání přestupku podle zákona o střetu zájmů. Podle zákona musí veřejný funkcionář (primátorka, stejně jako všichni zastupitel­é) oznámit nejpozději před hlasováním o dané záležitost­i svůj (byť jen potenciáln­í) střet zájmů,“říká Marek Zelenka z organizace Oživení.

„Vedení města bezostyšně podporuje z veřejných peněz podnikatel­ské aktivity svého předsedy,“tvrdí Alexandra Udženija.

MF DNES požádala o vyjádření předkladat­ele návrhu o dotaci – radního Radka Lacka (ANO), který ale do uzávěrky článku neodpovědě­l. Primátorka Adriana Krnáčová už dříve uvedla, že o žádný střet zájmů nejde. Navíc magistrát dle jejích slov posílá podobně velké peníze i do dalších pražských poliklinik – například 30 milionů dostane na rekonstruk­ci

Praha posílá miliony do poliklinik­y řízené firmou, do které dal peníze Andrej Babiš. Nemá jistotu, že zde zůstanou stávající obory. Kritikům se nelíbí ani další podmínky smlouvy. Třeba že veškeré investice nad 50 tisíc zaplatí město z vlastních peněz.

poliklinik­a v Praze 7. Jenže toto zařízení si nepronajím­á soukromá společnost. Navíc má plně využité stávající prostory.

Supermarke­t, poliklinik­a?

Dnes totiž modřanskou poliklinik­u zhruba ze třetiny zabírají firmy, které nemají se zdravotnic­tvím nic společného. Výčet provozoven připomíná spíše supermarke­t – lze tam najít prodejnu lyží, snowboardů, zakázkové krejčovstv­í, kadeřnictv­í, kosmetiku, modelářské potřeby, prodejnu šperků.

Kritikům se nelíbí ani další podmínky smlouvy. Například to, že veškeré investice nad 50 tisíc korun zaplatí město z vlastních peněz, přestože v dřívější smlouvě musel nájemce údržbu budovy hradit na vlastní náklady. „Je otázka, jestli taková částka je dostatečná,“říká Martin Soukenka z NFPK.

Magistrát toto ustanovení vysvětluje takto: „V současné době správu objektu vykonává společnost, která má s hlavním městem uzavřenu mandátní smlouvu. Dříve ji vykonával nájemce sám,“odpověděl mluvčí Vít Hofman.

Poté, co MF DNES chtěla tuto formulaci vysvětlit, úřad už nereagoval. Firma Codum navíc zaplatí každý rok magistrátu na nájmu celkem 4,5 milionu korun. To je necelý dvojnásobe­k částky, kterou nájemce platil před 20 lety.

Firma Hartenberg se zaměřuje především na oblast umělého oplodnění, gynekologi­e a poslední dobou i dlouhodobé intenzivní péče.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Modřanská poliklinik­a Firma Codum má poliklinik­u v pronájmu od roku 1997. Společnost FutureLife však ve firmě Codum získala podíl až v roce 2016.
Foto: Profimedia.cz Modřanská poliklinik­a Firma Codum má poliklinik­u v pronájmu od roku 1997. Společnost FutureLife však ve firmě Codum získala podíl až v roce 2016.
 ??  ?? Budova pražského magistrátu.
Budova pražského magistrátu.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia