MF DNES

Komunisté vládu nepodpoří

- — Ondřej Leinert

Poslední strana, která mohla podpořit Babiše při prvním hlasování o důvěře vládě, couvla

Pro vládu Andreje Babiše to bude zásadní den s očekávaným výsledkem. Pokud dnes ve Sněmovně dojde k hlasování o důvěře vládě, s největší pravděpodo­bností poslanci řeknou kabinetu hnutí ANO svoje ne.

Včera padla i poslední varianta, se kterou mohl šéf ANO Babiš kalkulovat – to, že by jeho vládu podpořilo patnáct komunistic­kých poslanců. Komunisté do poslední chvíle zvažovali, zda vládu podpořit, nebo při hlasování aspoň odejít ze sálu, čímž by snížili kvorum potřebné pro vyslovení důvěry. Ani to by však Babišovu kabinetu nestačilo, stále by potřeboval najít ještě devět hlasů v jiných stranách. A tak si komunisté vyhodnotil­i, že pro tuto chvíli nemá smysl vládu jakkoli podpořit. „Vláda zahrnula do svého programu i věci, se kterým jsme nepočítali,“vysvětlil serveru iDNES.cz komunistic­ký krok předseda strany Vojtěch Filip. Další strany řekly už dřív: Vládu hnutí ANO teď nepodpořím­e.

Jednání s ANO o nějaké formě spolupráce se sice nebrání ODS, SPD ani ČSSD. Ale až pro případný druhý pokus o sestavení vlády, kdy budou mít všechny strany více času dát si jasné podmínky. Do té doby může Babišův kabinet vládnout bez důvěry. Jak ukázala v minulosti vláda Jiřího Rusnoka, klidně i více než půl roku.

Ani dnes ve Sněmovně to nemusí být rychlá záležitost. Představit­elé ODS, Pirátů a Starostů totiž včera řekli, že se pokoušejí získat hlasy pro to, aby mohli přerušit dnešní jednání – až do doby, kdy mandátový a imunitní výbor vydá doporučení, zda mají být Babiš s druhým mužem ANO Jaroslavem Faltýnkem vydáni k trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo. Babiš s Faltýnkem se z včerejšího jednání výboru, kde měli odpovídat na otázky poslanců, omluvili, výbor si je znovu pozval na úterý 16. ledna.

 ??  ?? Komunistic­ké „ne“Podle Vojtěcha Filipa jsou v programu vlády věci, se kterými komunisté nepočítali.
Komunistic­ké „ne“Podle Vojtěcha Filipa jsou v programu vlády věci, se kterými komunisté nepočítali.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia