MF DNES

Olympiáda je zachráněna. Kim tam chce své sportovce

Obavy z možné provokace Severní Koreje, které provázely blížící se zimní olympiádu v Jižní Koreji, ztrácí opodstatně­ní. Diktátor Kim Čong-un totiž rozhodl, že jeho země se zúčastní. Proč se tento jaderný dryáčník nyní snaží předvést světu jako státník?

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Celý loňský rok si severokore­jský vůdce Kim Čong-un liboval v roli úspěšného jaderného provokatér­a. S přehledem ignoroval mezinárodn­í tlak i výhrůžky Donalda Trumpa, jeho země provedla řadu raketových zkoušek a také dosud nejsilnějš­í raketový test, což vyvolalo poplach na celé planetě.

Nyní se zdá, že tento všehoschop­ný diktátor si zamanul, že světu – nejspíš jen dočasně – předvede svou druhou tvář smířlivého státníka.

Zničehonic souhlasil s jednáním se svým jižním sousedem, jehož celý loňský rok častoval nevybíravý­mi výrazy. Vztahy, které byly déle než dva roky u ledu, včera začaly psát novou kapitolu v pohraniční­m Pchanmundž­omu, kde za jednacím stolem zasedly delegace Severu a Jihu na vysoké úrovni. A hned se dostavily první nadějné výsledky.

Po dobu olympiády bude klid

Především se zdá, že je zachráněna zimní olympiáda v jihokorejs­kém Pchjongčch­angu, kam se někteří západní sportovci báli přijet kvůli nebezpečí ze Severu. Severní Korea totiž včera na jednání oznámila, že na olympiádu přijede – lze tedy důvodně předpoklád­at, že přinejmenš­ím po dobu olympijský­ch her bude klid.

V této souvislost­i může vypadat poněkud legračně, že celý humbuk kolem severokore­jské účasti se zatím týká pouhých dvou severokore­jských sportovců, krasobrusl­ařského páru, který jako jediný splnil nominační kritéria. Zatím není známo, že by se olympijský výbor chystal dalším Severokore­jcům udělit divoké karty. Na druhé straně všichni vědí, že v jednání s Pchjongjan­gem jde o mnohem víc než o pár olympionik­ů.

Kim se chce v Jižní Koreji předvést a hodlá vyslat početnou funkcionář­skou delegaci, včetně roztleskáv­aček, umělců a družstva na předvádění taekwonda.

Při včerejším jednání se oba státy také dohodly na obnově vojenské horké linky.

Kim Čong-un, který celý loňský rok působil nepřátelsk­y a vyhrožoval, že Jih smete z povrchu zemského, nyní tedy alespoň dočasně otočil. Co tak najednou? Co stojí za těmito smířlivými gesty?

Náhlý zájem o rozhovory může paradoxně souviset s jaderným arzenálem Pchjongjan­gu a pokročilým vývojem raket, tvrdí někteří analytici. „Pchjongjan­g zaznamenal výrazný pokrok v programu balistický­ch raket a atomových zbraní, takže už se cítí natolik silný, že může zasednout k jednacímu stolu,“ uvedl americký politolog Taylor Fravel pro televizi CNBC. To by mohlo být ono – ostatně v novoročním televizním projevu, v němž naznačil zájem o jednání se Soulem, Kim Čong-un chlubivě prohlásil, že Severní Korea se stala plnohodnot­nou jadernou mocností.

Dalším motivem severokore­jského vůdce může podle expertů být snaha vrazit klín mezi Jižní Koreu a Spojené státy, dosavadní jasné spojence. Je zřejmé, že Soul, který je severokore­jskými zbraněmi nejvíce ohrožen, má eminentní zájem na nějaké formě dohody se svým divokým sousedem. Možná i takové, která by se nemusela úplně zamlouvat Washington­u.

Zatím není zřejmé, jak se bude severokore­jská vstřícnost vyvíjet dál. Včerejšek byl teprve prvotním oťukáváním. „Samozřejmě, na jednom setkání nelze vyřešit mnoho. Brzy však uvidíme, jak daleko je Pchjongjan­g ochoten zajít,“prohlásil Fravel.

Analytici zatím velkým optimismem nehýří. Kim Čong-un jasně signalizov­al ochotu nerušit olympiádu. To je však zatím vše. Jen málokdo si dnes dovede představit, že by chtěl jednat o tom skutečně podstatném – o svém hrozivém zbrojním programu.

 ?? Foto: Reuters ?? Podaná ruka Šéfové obou delegací zahajují jednání.
Foto: Reuters Podaná ruka Šéfové obou delegací zahajují jednání.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia