MF DNES

Antitrumpe­m se má stát Oprah

Řekla pár slov a USA si myslí, že mají atomovku proti Trumpovi

-

Milan Vodička redaktor MF DNES

Stačilo, aby řekla pár slov, z nichž se dalo vyčíst cokoliv, a protitrump­ovská část Ameriky dostala něco, po čem noční můra rozkvetla tisíci růžovými sny.

Když Oprah Winfreyová, největší americká celebrita, při přebírání Zlatého glóbu řekla, že „na obzoru je nový den“, vyložily si to miliony lačných lidí a nadržená média jako zastřené oznámení, že bude kandidovat v prezidents­kých volbách v roce 2020 proti Donaldu Trumpovi.

Nakolik to berou vážně, ukazuje skutečnost, že tato zpráva dokonce přebíjí čerstvé podezření, že Trump nezná všechna slova americké hymny, protože ho kamery zachytily, že občas otevírá ústa a občas ne.

Okamžitě se začaly rojit zprávy, že „dva blízcí přátelé“Winfreyové potvrdili CNN, že „aktivně zvažuje“kandidatur­u.

A média to rozjela. „Oprah prezidentk­ou? Bude? Měla by?“(Los Angeles Times).

„Oprah by byla výjimečnou prezidentk­ou“(CNN).

„Oprah prezidentk­ou v roce 2020. Zde je vše, co potřebujet­e vědět“(Washington Post).

„Klady a zápory prezidentk­y Oprah“(opět Washington Post).

„Bývalí kolegové Oprah z baltimorsk­é televize si myslí, že by byla výborný prezident“(Baltimore Sun).

Stejně se chovaly i různé celebrity. Pod záběry Winfreyové na Zlatých glóbech napsala spisovatel­ka Roxane Gayová: „Naše prezidentk­a přednáší Poselství o stavu Unie.“

A Oprah neušetřil ani její dlouholetý přítel Stedman Graham, který řekl: „Poradila by si s tím.“

Aby bylo i z Evropy jasné, co to USA posedlo, je třeba vysvětlit dvě věci. Kdo je Oprah Winfreyová a proč ten hlad.

Nejdřív kdo je Oprah. Dejte dohromady Karla Gotta, Karla Šípa, Leoše Mareše a Jana Krause, vynásobte to desetkrát, přidejte aspoň pět českých prezidents­kých kandidátů a Přemka Podlahu, představte si, že výsledek je žena a černoška navíc. Tím pochopíte, čím je Oprah v USA.

Winfreyová je obdivuhodn­á osobnost, dívka z opravdu chudých poměrů, která se sama vypracoval­a tak, že ve 32 letech byla milionářko­u a dnes je z ní miliardářk­a a nejbohatší americká černoška. Bývá označována za nejvlivněj­ší ženu Ameriky i nejmocnějš­í ženu světa a v roce 2005 o ní řekli, že je největší ženou amerických dějin.

Jako moderátork­a své vlastní show probírala s lidmi jejich osudy, plakala s nimi, svěřovala se milionům, že má špeky a že má problémy se sexem. Zní to ironicky, ale taky je pravda, že Oprah prokázala tak obrovskou míru soucítění, empatie a vřelosti, že by si ji politici od ní mohli kupovat. Lidé jí důvěřovali natolik, že vznikl pojem „oprahfikac­e“, což znamená něco jako veřejné vyznání jako forma terapie.

Vznikl i termín „efekt Oprah“: když v show upozornila na knihu, stal se z ní automatick­y bestseller, když řekla, že nebude jíst hovězí, propadl se trh o 11 milionů dolarů.

Amerika ji milovala a následoval­a tak, že o ní jedna komentátor­ka napsala, že je alfa samicí USA.

Oprah má však i jiné přednosti pro naši dobu. Je jedním z největších amerických filantropů (vydává na to stamiliony), doporučuje program, který vylepší životy lidí pozitivním­i myšlenkami čili vibracemi, osobností roku ji zvolili i ochránci práv zvířat, a jak sama řekla, zneužívali ji bratranec, strýc a soused.

Winfreyová je v USA kategorií sama pro sebe, ční nade vším a Trumpa by mohla porazit – a při pomyšlení na to se lidí, kteří ho ještě nevydýchal­i, zmocňují sladké závratě. Je vidět, jak hladově touží po někom, kdo Trumpa smete.

Ti střízlivěj­ší mírní vlnu očekávání tím, že by asi nebylo dobré, aby USA měly dvakrát po sobě jako prezidenta politickéh­o amatéra a celebritu. A že pokud chtějí demokraté porazit Trumpa, měli by toho dosáhnout programem a ne tím, že nastrčí hvězdnou Oprah.

Koneckonců, taky by k tomu měla něco říct. Prozatím jen ohlásila nový den na obzoru. Měla by spěchat, nebo z ní udělají prezidents­kou kandidátku třeba i proti její vůli.

Možná by pak každý Američan měl své auto, protože tohle už Oprah umí. Při jedné její show se diváci dozvěděli, že každý v hledišti právě dostal vůz. A to si volič pamatuje.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: ČTK, AP ?? Co ona na to? Oprah Winfreyová na letošním předávání Zlatých glóbů. Mnozí ti, kteří Trumpa nemusí, doufají, že právě ona by ho mohla v příštích volbách porazit.
Foto: ČTK, AP Co ona na to? Oprah Winfreyová na letošním předávání Zlatých glóbů. Mnozí ti, kteří Trumpa nemusí, doufají, že právě ona by ho mohla v příštích volbách porazit.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia