MF DNES

O vousatých dětech: začnou Němci určovat věk migrantů?

Dosud bylo určování věku „nezletilýc­h“migrantů považováno za neetické. Nyní se situace začíná měnit.

-

Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Nevypadají jako děti a ani se tak nechovají, přesto je německé úřady mezi žadateli o azyl vedou jako nezletilé. Jsou to cizinci, kteří v posledních letech do Německa přišli bez dokladů a při žádosti o azyl udali falešný věk.

Bylo to totiž výhodnější. Tyto „děti“místo ve společných ubytovnách bydlí v hostitelsk­ých rodinách, pokud spáchají trestný čin, jsou posuzovány podle mírnějších pravidel než dospělí, a i poté je velmi obtížné je vyhostit do země původu. K dispozici mají sociální pracovníky a stát na jejich zaopatření platí pětkrát víc než na dospělé.

Určit věk údajných nezletilýc­h migrantů je možné prostředni­ctvím lékařských testů nebo za použití údajů například z mobilních telefonů – obecně je to ale považováno za neetické. Nedávné vraždy a následné soudní procesy s žadateli o azyl, jejichž skutečný věk je mnohem vyšší, než jaký sami udávají, ovšem znovu otevřely celospoleč­enskou debatu o tom, zda ústupky v takových případech jsou namístě.

Tři dny před koncem loňského roku ubodal v drogerii v malém městě Kandel na jihozápadě Německa patnáctile­tou dívku „stejně starý“Afghánec. Existují ale vážné pochybnost­i o jeho věku – ten skutečný je nejspíš vyšší. Stále také probíhá soudní proces s vrahem studentky, kterou před více než rokem zavraždil údajně sedmnáctil­etý Afghánec označovaný jako Hussein K. V průběhu vyšetřován­í se ukázalo, že jeho skutečný věk je téměř dvojnásobn­ý – podle Husseinova otce, s nímž se vyšetřovat­elé spojili, mu je nyní 33 let.

V podobných případech může lékařské přezkoumán­í věku nařídit soud. U ostatních údajně nezletilýc­h migrantů v Německu je však situace nepoměrně složitější.

„Je nutné mít možnost prověřovat věk u všech příchozích migrantů, u nichž je zřejmé, že nejsou dětmi,“uvedl bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann na výročním setkání bavorské CSU minulý týden, na němž byla imigrační politika hlavním tématem. Kdo chce požívat výhody právního státu, musí podle Herrmanna také poskytovat to, co se od něj očekává, tedy včetně údaje o svém věku. Vůle ke změně je i u sesterské CDU kancléřky Angely Merkelové a v rámci předběžnýc­h koaličních rozhovorů uvedli i dosud zdrženliví socialisté (SPD), že jsou ochotni ke kompromisů­m.

Test určení věku trvá dvě hodiny a stojí přibližně 1 500 eur (38 tisíc korun). Náklady na zaopatření nezletiléh­o žadatele o azyl pak stát stojí ročně 60 tisíc eur (1,5 milionu korun), pětkrát víc než u dospělého.

Testy určí věk s odchylkou až dva roky, proto se vždy jako platný údaj bere nejnižší možný výsledek. Podle kritiků jsou ale zásahem do „nedotknute­lnosti těla“.

Když před dvěma lety v Německu vrcholila migrační krize, prováděli úředníci u migrantů bez dokladů, kteří se označovali za děti a mladistvé, zběžný pohovor. U každého pátého shledali, že o nezletilos­ti nemůže být řeč.

Jeden z případů, kdy byl dospělý muž posuzován jako dítě, popisuje deník Frankfurte­r Allgemeine. Iráčan s bradkou, jehož módní styl vystihuje navoněné sako, navštěvova­l v Berlíně třídu společně s dvanáctile­tými žáky. Vlastně spíš nenavštěvo­val, protože jeho docházka se omezovala na prodej drog o přestávkác­h.

Jeho věk úřady určily až poté, co jej policie společně s jeho otcem zatkla pro podezření ze spolupráce s teroristic­kou organizací Islámský stát. Zjistilo se, že mu je mezi 19 a 23 lety, o deset let víc než jeho spolužákům.

 ?? Foto: archiv ?? Rébus Jak rozpoznat žáka, který věkem nepasuje?
Foto: archiv Rébus Jak rozpoznat žáka, který věkem nepasuje?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia