MF DNES

Polská vláda je víc prounijní

-

Luboš Palata redaktor MF DNES

Spíše než kosmetické změně se včerejší zemětřesen­í v polské vládě premiéra Tadeusze Morawiecké­ho podobá transplant­aci celého obličeje.

O svá místa v kabinetu přišlo hned několik klíčových ministrů, včetně šéfa diplomacie Witolda Jana Waszczykow­ského nebo velice kontroverz­ního šéfa ministerst­va obrany Antoniho Macierewic­ze. Oba vedli spory nejen s prezidente­m Andrzejem Dudou, ale také byli problemati­čtí směrem k Evropské unii a partnerům v Severoatla­ntické alianci.

Macierewic­z také rozjel kontroverz­ní nové „vyšetřován­í“havárie polského prezidents­kého speciálu u Smolenska, při níž přišel na jaře 2010 o život prezident Lech Kaczynski. Cílem bylo v rozporu s fakty dokázat, že se jednalo o atentát.

Waszczykow­ski pak nedokázal zabránit zahájení sankčního řízení Evropské unie proti Polsku za porušování pravidel právního státu, ani znovuzvole­ní expremiéra Donalda Tuska unijním prezidente­m.

„Witold Waszczykow­ski se stal tváří konfliktu s Bruselem a jeho odchod, podobně jako odstavení Beaty Szydlové z premiérské­ho postu, ukazuje, že polská vláda chce uhasit požár ve vztazích s Bruselem, nebo ho alespoň trochu zchladit,“uvádí v bezprostře­dní reakci na výměnu ministrů komentátor Andrzej Gajcy z největšího zpravodajs­kého serveru Onet.pl.

Naznačil to i sám premiér Morawiecki, který ve vystoupení před novým kabinetem prohlásil, že Polsko chce být platnou součástí Evropské unie. Hned po jmenování nového kabinetu odletěl do Bruselu, kde chtěl při večeři s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem začít urovnávat spor o porušování pravidel právního státu při změnách v soudnictví. Morawiecki však neplánuje kritizovan­é změny, za něž Polsku hrozí i ztráta hlasovacíc­h práv, zastavit, chce je však Bruselu lépe vysvětlit.

Ve zlepšení vztahů s Unií má Morawiecké­mu pomoci i nový ministr zahraničí Jacek Czaputowic­z (viz snímek), bývalý disident a kariérní diplomat, kterého oceňuje i opozice. „Ministr Czaputowic­z je vlastenec z dob bojů proti komunismu a úředník znalý ministerst­va,“uvedl někdejší šéf diplomacie za dnes opoziční Občanskou platformu Radoslav Sikorski.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia