MF DNES

Babišova příprava na druhé kolo

První kolo bitvy o vládu je předem pasé. Další vývoj zamlžují dvě nejistoty: Čapí hnízdo a hradní volba.

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Má Andrej Babiš právo si nastudovat zprávu OLAF o Čapím hnízdu? Má se kvůli tomu posunout doporučení imunitního výboru k jeho vydání spravedlno­sti? A má se až za toto doporučení odsunout hlasování o důvěře vládě?

Pár dnů trvající dohady jsou bouří ve sklenici vody vzhledem k tomu, že výsledek hlasování je předem znám. Přiznává to premiér i prezident: stojedničk­u pro vládu se sehnat nepovedlo. Babiš tak zřejmě bude po Topolánkov­i a Rusnokovi třetím ministersk­ým předsedou, který ze Sněmovny odejde s nepořízeno­u. A Zeman prezidente­m, za nějž se dva vládní projekty změnily v blamáž.

Spojování trestní kauzy s kredibilit­ou premiéra a hlasováním o jeho vládě logiku nepostrádá. V Česku vyjadřují poslanci důvěru vládě, nikoli souhlas s programový­m prohlášení­m, o němž není v ústavě ani slovo. Úplně by stačilo, aby Babiš vstal a poslanců se zeptal: „Chcete mě?“Ovšem je-li takové hlasování jen generálkou na další kolo, je skoro smysluplně­jší zaměřit svou energii už dopředu. Zejména když první a druhé kolo od sebe nebudou časově moc vzdálené, jak nyní dává najevo Zeman. Žádné neomezené vládnutí bez důvěry, jak dříve naznačoval, druhý pokus by byl asi už v únoru, maximálně o něco málo později.

Co se může změnit na dnešním rozložení sil? Krátce po volbách se čekalo, že partaje ukážou, že nedají kůži lacino, ale časem se jejich názory obrousí. Jako v Německu, kde velká koalice vstává z mrtvých. U nás se nic moc nehýbe. Piráti na sjezdu názor nezměnili, totéž se čeká na kongresu ODS, na spadnutí není ani změna kurzu v KDU-ČSL. A Okamura je uražený, že ho Babiš nechce do vlády. Jedinou, ale významnou proměnnou může být únorový sjezd ČSSD.

Se socialisty a komunisty dá ANO dohromady pohodových 108 hlasů. Ať už by výsledkem bylo přímé vládnutí ANO s ČSSD a tolerance od KSČM, nebo spíše společná tolerance levicových sester novému menšinovém­u kabinetu, neboť Babišovi se jednobarev­né vládnutí zalíbilo. Důvodů k pootočení kormidla má ČSSD dost. Zabránit předčasným volbám, které by asi nepřežila. Faktickým spoluvládn­utím se neztratit v houfu sněmovních trpaslíků. Dosáhnout lépe na sponzorské peníze a zalepit zadluženou stranickou pokladnu... Této vládní sestavě ostatně Babiš vyšel hodně vstříc už teď v prvním kole, když program jeho vlády vypadá, jako kdyby byl sepsán v Lidovém domě.

Tomu ale stojí v cestě dvě nejistoty. První je Čapí hnízdo. Pokud se vše bude otáčet hodně proti Babišovi, vůli ČSSD ke spolupráci to oslabí. I když by Jan Hamáček coby zatím nejpravděp­odobnější příští předseda uměl s Babišem mluvit, do úplného dobrodružs­tví by asi stranu vést nechtěl. Druhou nejistotou je výsledek hradní volby. Pokud by Zeman neobhájil, jeho nástupce by už sice nezabránil třem pokusům ANO o vládu, ale změnu hradního kurzu by i tak Babiš rychle pocítil. Pokud by se to vše zašmodrcha­lo a nutilo hnutí ANO hledat jiného kandidáta na premiéra, byl by to ale už úplně jiný příběh, který by otevřel dveře i k jiným variantám. Anebo k předčasným volbám.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia