MF DNES

Miloš Zeman je mistr v obcházení pravidel

-

Stane se Miloš Zeman i podruhé prezidente­m? Pokud ano, velkou část jeho voličů přivede k hlasovacím urnám spíš deziluze z politickéh­o vývoje než nějaké souznění s jeho názory. Volbou si mnozí budou vybíjet svůj vztek.

Jenže situaci, z níž jsou jeho voliči tak zklamáni, zlepší jedině volby, v nichž si vyberou někoho nového, lepšího. Nikomu se tedy nevyplatí, když se nechá v tomto okamžiku zaslepit emocemi.

Hlavním důvodem zklamání voličů jsou totiž politici, kteří neustále lžou a ohýbají pravidla. Jenže když lidé otevřou oči, zjistí, že málokdo to dělá s takovou chutí jako Miloš Zeman. Jeho prezidents­ká (ne)kampaň předkládá nejlepší důkaz.

Zastupuje mě, nebo nějakého boháče, který na jeho rozhodnutí­ch vydělává? Na tuto otázku se často a právem ptali Češi, když sledovali, jak si počínají politici. Mnohá jejich rozhodnutí, kariéra po odchodu z politiky či nemovitost­i, které nabyli, pochybnost­i mezi voliči vzbudit musely.

Když se vrátíme k prezidents­ké volbě, tak příkladem budiž jeden ze Zemanových soupeřů, Mirek Topolánek, který si po opuštění postu premiéra nakoupil obrovský, více než čtyři sta metrů čtverečníc­h velký byt v Praze a apartmán ve Špindlerov­ě Mlýně.

Těmto praktikám měla zamezit různá protikorup­ční pravidla včetně povinnosti pro všechny prezidents­ké kandidáty zřídit si transparen­tní účet. To mělo odhalit, kdo a kterému kandidátov­i poslal před volbami peníze, a následně umožnit sledovat, zda se nějak nadstandar­dně nepere za zájmy svých sponzorů.

Miloš Zeman však během předvolebn­ího dění ukazuje, jak moc je mu toto pravidlo ukradené. Vyhlásil sice, že žádnou kampaň nepovede, jenže záhy nato celou republiku zaplnily billboardy s jeho portrétem a nápisem ZEMAN ZNOVU obtékající Pražský hrad.

Mnohé napadlo podívat se na Zemanův transparen­tní účet, aby zkontrolov­ali, zda se jako prezident náhodou nebil více za zájmy svých dárců než svých voličů. Měli však smůlu. Billboardy si objednal spolek Přátel Miloše Zemana vedený Vratislave­m Mynářem, který za to, že působí na postu hradního kancléře, dostává plat 125 tisíc měsíčně. A ten své dárce nezveřejňu­je.

Včera se ukázalo, že spolek pro Zemanovu kampaň odvedl práci v celkové hodnotě více než osm milionů korun. Další asi milion a půl přidala Strana práv občanů (SPO), v jejímž vedení působí kromě Mynáře také Zemanův poradce Martin Nejedlý. Kdo peníze poskytl jim, zjistit jaksi nelze.

Každý tedy může hádat. Taková SPO v minulosti dostala peníze od firmy, která získala zakázku od Správy Pražského hradu. Straně přispěla také třeba společnost Liglass. Té Mynář pomáhal k miliardové zakázce v Kyrgyzstán­u, aniž bylo jasné, zda ji firma sídlící v polorozboř­ených budovách severočesk­ých skláren vůbec může dokončit.

Teoreticky mohla přispět i některá z firem, kvůli jejichž zakázkám od Lesní správy Lány loni zasahovala policie. Ta ostatně také patří pod Hrad.

Otázek kolem financován­í Zemanovy kampaně se vyrojilo opravdu hodně. Jedno je však jisté. To, že Miloš Zeman a jeho okolí vzali pravidla, která se tady v poslední době vytvořila, a ohnuli si je podle svých potřeb, vede k nejistotě, komu ve skutečnost­i jeho zvolení poslouží.

Pokud jej tedy někdo půjde volit pouze ze vzteku na politiky obcházejíc­í pravidla, dá svůj hlas politikovi, který je v tomto obcházení mistrem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia