MF DNES

Závora pro auta přespolníc­h

Je neprůjezdn­á Blanka? Ať čekají auta mimo Prahu 6, žádá radnice. Chce semafory na kraji města

-

Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Dlouhý had aut vinoucí se stovky metrů ulicemi Svatovítsk­á, Milady Horákové, Jugoslávsk­ých partyzánů i přes Vítězné náměstí a za volantem rozzlobení řidiči. Podobné situace v Praze 6 nezřídka nastanou, pokud se dočasně uzavře vjezd do tunelového komplexu Blanka kvůli přetížené dopravě.

Tunel na Prašném mostě ústí v podstatě v centrální části Dejvic, a pokud tady vznikají kolony, má to navíc negativní dopad i na řadu dalších komunikací ve stotisícov­é městské části. Podobné nesnáze působí občasná uzávěra Blanky i na břevnovské Patočkově ulici ve stejné městské části.

Obyvatelé Prahy 6 na obecně špatnou dopravní situaci dlouhodobě upozorňují. Někteří posílají rozzlobené dopisy na radnici, jiní si ve velkém stěžují například na sociálních sítích. Radnice už iniciovala několik dílčích opatření, to vůbec nejrazantn­ější ale chystá až nyní. Tři čtvrtě roku před komunálním­i volbami přichází s návrhem instalovat na okrajích svého území takzvané světelné závory. Jednat se má o semafory na některých příjezdový­ch komunikací­ch ve směru ze středních Čech, které by byly napojeny na světelnou signalizac­i u ústí do Blanky. Jejich úkolem by bylo v přímé návaznosti na uzavírání a otevírání vjezdu do tunelu regulovat příval aut už na hranicích Prahy 6.

Má se zvýšit průjezdnos­t

partyzánů, která vede na Vítězné náměstí a denně po ní projede 17 až 19 tisíc aut.

„V případě uzavírání Blanky budou semafory pouštět takové množství Výsledný návrh řešení následně schválí rada Prahy 6, poslední slovo však v každém případě bude mít magistrát.

Tomu se však pro mnohé kontroverz­ní plán vůbec nelíbí. „Světelné závory jsou zde jako téma pana Koláře si to ale představit. Už jen proto, že mezi Vítězným náměstím a Suchdolem denně cestuje 10 tisíc studentů zemědělské univerzity a autobusy je už teď nestíhají vozit,“obává

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia