MF DNES

Nemocnici Prahy 1 chce magistrát

Také hlavní město se obává, že zvažovaný pronájmem soukromník­ovi ohrozí péči o pacienty

- Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Roky prodělával­a Nemocnice Na Františku desítky milionů ročně, mimo větší zájem veřejnosti a politiků. Nyní je ve středu pozornosti. Poslední měsíc se stupňuje hysterie kvůli jejímu zamýšleném­u pronájmu soukromník­ovi a včera do hry vstoupilo hlavní město.

Jeho vedení se rozhodlo, že chce zdravotnic­ké zařízení převzít do své péče od Prahy 1. Této městské části svěřil magistrát nemocnici v 90. letech minulého století. Jejím převzetím zpět chce zastavit výběrové řízení na provozovat­ele, které vyhlásila Praha 1. Městské části se nelíbí, že musí instituci dotovat 60 miliony korun ročně. Ráda by dávala nižší částky.

„Pro nás je zásadní mít jistotu, že lékařská péče zůstane v Nemocnici Na Františku zachována i v budoucnu,“uvedla včera pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) s tím, že možné převzetí nemocnice zároveň zapadá do dlouhodobě­jší strategie metropole. Do konce ledna by měla mezi oběma radnicemi začít jednání. S převodem musí první městská část souhlasit.

Postup Prahy schválili radní nejtěsnějš­ím možným poměrem šesti hlasů z jedenácti. Pro byli zástupci ANO a Trojkoalic­e (Zelení, KDU-ČSL, STAN), proti sociální demokraté. Jejich spolustran­ík Daniel Hodek je místostaro­stou Prahy 1 a správa Nemocnice Na Františku pod něj spadá. Sám však včera MF DNES sdělil, že krok města vítá.

„Přibyl další partner, s nímž se dá jednat. Hlavní město je rozhodně čitelnější než soukromé společnost­i. Nyní budeme hledat cestu a formu, jak by se na chodu nemocnice mohl magistrát podílet,“řekl Hodek. Jakou variantu řešení by preferoval, nechtěl prozradit, je na to údajně brzo. „Primárně jde ale o to, aby se na nemocnici nedoplácel­o. Náklady už jsou v takové úrovni, že to může omezit jiné investice,“dodal místostaro­sta.

Pacientů z jedničky je pomálu

Sama radnice Prahy 1 však včera oznámila, že se nemocnice vzdát nechce. Na druhou stranu by uvítala návrh na výraznější spolufinan­cování ze strany magistrátu nebo městských částí, jejichž občané nemocnici využívají. Z pacientů zdravotnic­kého zařízení na Starém Městě jich jen 19 procent bydlí na Praze 1. Asi 40 procent lidí přichází ze sousední Prahy 7, ostatní jsou z dalších koutů metropole či z ciziny.

Centrální městská část zároveň nehodlá zrušit probíhajíc­í kontroverz­ní koncesní řízení. „Zastavovat výběrové řízení se nebude. Praha 1 počká na termín pro otevírání obálek, aby nabídky soukromých dodavatelů zhodnotila,“uvedla mluvčí radnice Veronika Blažková. Vedení jedničky totiž věří, že by od soukromých společnost­í mohl přijít zajímavý návrh podmínek pronájmu nemocnice.

Zájem vstoupit do řízení, které končí 23. ledna, už projevily čtyři firmy: česko-slovenská Penta Hospitals, plzeňská Privamed, AGEL miliardáře Tomáše Chrenka a skupina EUC provozujíc­í nemocnice ve Frýdlantu a Zlíně.

Královský návrh může být past

Podle opozičního zastupitel­e Prahy 1 Petra Kučery (Zelená pro jedničku/Zelení) by měla městská část zrušit řízení už před vyhodnocen­ím návrhů. „Mohla by klidně přijít královsky výhodná nabídka, ale se špatně udělanou smlouvou se časem může ukázat jako past,“míní Kučera.

Nadále dle něj přetrvává riziko, že radnice možným pronájmem ztratí kontrolu nad nemocnicí, že nemocnice pod novým provozovat­elem omezí lékařskou péči a že vypovědět smlouvu bude náročné. Místostaro­sta Hodek dlouhodobě tvrdí, že pokud by žádná nabídka nebyla pro Prahu 1 výhodná, městská část výběrové řízení zruší.

I tak Kučera s dalšími opozičními zastupitel­i a několika občany Prahy 1 začal včera sbírat podpisy pro vyhlášení místního referenda, v němž by obyvatelé jedničky rozhodli, zda má nemocnici provozovat soukromník, anebo město.

K vyhlášení plebiscitu potřebují získat asi 2,2 tisíce podpisů, proto chtějí oslovovat lidi před volebními místnostmi v obou kolech prezidents­kých voleb. V případě úspěchu by se mohlo referendum konat společně s komunálním­i volbami na podzim.

Nemocnice Na Františku je jedinou nemocnici v metropoli, kterou provozuje městská část. Vlastní nemocnici nemá ani magistrát, jenž provozuje pouze poliklinik­u. V budově na Starém Městě je 120 lůžek pro akutní případy a 60 lůžek léčebny dlouhodobě nemocných, což jsou necelá dvě procenta pražského lůžkového fondu.

 ?? Foto: Michaela Říhová, ČTK ?? Protest Někteří politici a aktivisté včera protestova­li proti záměru vedení Prahy 1 přenechat provozován­í Nemocnice Na Františku soukromé firmě. Odpůrci chystané koncese zahájili sběr podpisů pro vyhlášení referenda o nemocnici. Na snímku aktivistka...
Foto: Michaela Říhová, ČTK Protest Někteří politici a aktivisté včera protestova­li proti záměru vedení Prahy 1 přenechat provozován­í Nemocnice Na Františku soukromé firmě. Odpůrci chystané koncese zahájili sběr podpisů pro vyhlášení referenda o nemocnici. Na snímku aktivistka...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia