MF DNES

Je suis František. Politici rozjeli boj o sympatie

- Zápisník Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Měsíc se ozývá směrem na magistrát apel, aby převzal dlouhodobě prodělávaj­ící nemocnici, která by teď mohla spadnout do klína soukromník­ova. Až včera se nečekaně město rozhodlo, že tedy do jednání o František vstoupí.

Že by si magistrátn­í politici najednou vzpomněli na osud pacientů a nemocnice, která tratí desítky milionů korun už několik let, a nikoho to dosud příliš nevzrušova­lo? Neleží pravá motivace jinde?

„Snad převzetím nemocnice také zabráníme předvolebn­ímu populismu, který se začíná projevovat v některých městských částech,“řekla k rozhodnutí primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Překlad: Chceme si na nemocnici také přihřát svou polívčičku a ukázat se v začátku volebního roku jako kladní hrdinové. Za nemocnici už bojují Zelení v Praze 1 a lidovecký poslanec Jan Čižinský, který si brousí zuby na primátorsk­ý řetěz. Tak proč ne my.

I proto se do několika hodin po rozhodnutí vedení metropole začali magistrátn­í politici jeden za druhým chlubit na sociálních sítích, jak kopají za František. Volič pak už mohl jen očekávat, kdy se k akci přihlásí i Islámský stát.

Za zlého muže nechtěl být zřejmě ani místostaro­sta Prahy 1 Daniel Hodek (ČSSD), který inicioval výběrové řízení, v němž městská část hledá soukromého provozovat­ele nemocnice. Ač jeho spolustran­íci byli při hlasování proti vstupu Prahy do hry o František, on sám o půl dne později tento krok uvítal.

Téhle kampani chybí už jen jméno. Co takhle „Je suis František“.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia