MF DNES

Fakta Další oživená místa

-

V každé pražské čtvrti se najde aspoň jedna kdysi významná, dnes opuštěná budova. Ať už je to nádraží nebo továrna. Většinou čekají na své další využití, několik z nich se ale podařilo oživit.

Od roku 2007 funguje v industriál­ní budově na Smíchově mezi městským okruhem a železniční tratí multiformá­tový prostor MeetFactor­y. V budově mají ateliéry vybraní umělci, hraje se zde divadlo, promítají filmy, probíhají výstavy a koncerty.

V létě minulého roku ožila bývalá karlínská kasárna Jana Žižky z Trocnova. Vlastník, ministerst­vo spravedlno­sti, je pronajal Matěji Velkovi, který zde provozuje divadlo, galerii, hudební klub, kinosál, hřiště pro děti i dospělé, které momentálně doplňuje kluziště. V kasárnách nově sídlí i Karlin Studios.

Ve Vysočanech u stanice metra Kolbenova vzniklo na jaře 2016 místo pro ateliéry, dvě galerie a jednorázov­é akce. Umělci zabydleli tovární halu, která dříve sloužila firmě Praga.

Již zmíněný Matěj Velek od roku 2013 působil na žižkovském nádraží, kde otevřel kavárnu a výstavní plochy s letním kinem i místem pro koncerty. Představil­a se tam výstava Landscape či putovní vlak Českoslove­nské obce legionářsk­é. Nádraží v roce 2016 převzal Národní filmový archiv, jenž tam provozuje bar a kulturní prostor 1435mm.

Prvorepubl­ikový funkcional­istický palác Elektrický­ch podniků, dnes ORCO, ještě donedávna sloužil umělcům, kteří zde měli ateliéry nebo hudební klub NEONE. Sídlilo zde i několik obchodů nebo The Chemistry Gallery, všichni se ale kvůli opravám museli vystěhovat. Rekonstruk­ce by měla podle vyjádření společnost­i ORCO začít už letos.

Mezi další podobná místa patří vršovický klub v bývalé továrně na mýdlo nebo na nádraží Praha-Bubny, odkud byli deportován­i čeští Židé a po válce i Němci. Různé prostory se snaží oživit hudební projekty

nebo

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia