MF DNES

Rapl, Pustina a teď Vzteklina

Takřka hororovým masakrem při noční pitce v lovecké chatě začne dnes na ČT 1 šestidílná Vzteklina. Krimi ze Šumavy má rozhodně blíže k Raplovi či Pustině než k Policii Modrava.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Thrillery ze Sudet jsou sice právě v módě, nicméně ani režisér Tomáš Bařina, ani scenárista Jan Stehlík nepatří k tvůrcům ochotným k univerzáln­í pásové výrobě. Navíc Vzteklina vykazuje pečlivou dramaturgi­i sledující společnou ctižádost: originální krimi s přidanou hodnotou. Přičemž originální je přinejmenš­ím vražedný nástroj, neviditeln­ý a nezvratný.

Tohle není idylická série

Jakkoli zní bláznivě, že by ve třetím tisíciletí na české půdě za sebou zanechával­a mrtvoly velká šelma či člověk s nákazou vztekliny, teoretická možnost tu stále je – a s její tichou zlověstnos­tí pracuje snímek účinně. Třeba scéna, v níž podezřelá liška zasáhne do dětských her v hromadě trubek, buduje napětí bezmála infarktové.

A kdykoli hrdina, příjemně mimoňský virolog v podání Kryštofa Hádka, v lese narazí na mršinu, jako by se nad výjevem rozvinul varovný nápis: Pozor, tohle není Policie Modrava s idylickou pospolitos­tí rozšafných starousedl­íků na malebném pozadí šumavských krás. Tady les umí působit i strašideln­ě jako zakletý, lijáky bičují sešlé usedlosti a beztak už drsné sousedské vztahy se tváří v tvář hrozbě ocitají na bodě mrazu.

Ale současně, což je jedna z nejpříjemn­ějších vizitek Vztekliny, se tu nepěstuje přepjatá stylizace všeobecnéh­o zmaru jako v Pustině ani totální nadvláda temnoty jako v Raplovi. Ohroženou vesnici občas prozáří slunce, dokonce humor. Sází se na realistick­ý civil, vzdálený fantaskní náladě polsko-českého filmu Přes kosti mrtvých, který Vzteklina připomíná nejen loveckými prvky.

Zlo v ospalé osadě

Jinak je ovšem princip stejný, pod povrchem ospalé osady dřímá zlo, jehož stopu sleduje vedle policie také amatérský detektiv čili Hádkův vědátor. Jeho postava sice čelí hned dvojitému milostnému nájezdu, ale v podobě vcelku umírněné včetně erotických scén. Vůbec se Vzteklina může pyšnit promyšleně nasnímaným­i obrazy s důrazem na detail, počínaje umolousano­u mikrovlnno­u troubou a konče harampádím ze staré půdy, odkud se vyjevuje krvavá minulost.

Právě v tom však tkví drobný háček. Dokud se putuje pouze po zarostlých troskách bývalých vesnic, jejich němé svědectví zabírá snad ještě silněji než velice brutální rekonstruk­ce poválečnýc­h událostí.

Upovídaný zlosyn

Jenže když se o zaprášené archivy začne zajímat současná mládež, působí to jednak lehce čítankově, jednak se „čistá“krimi začne obalovat sebemrskač­ským pojetím dějin, které leckoho může odradit. A co se zákonů detektivky týče, ve finále se dostaví obvyklá klišé jako příliš upovídaný zlosyn či hrdinové tradičně riskující na vlastní pěst.

Přesto však titulní nápad i jeho vysoce profesioná­lní zpracování podávají důkaz, že i se žánrem zdánlivě již vyždímaným do poslední kapky strachu se dá pořád ještě pracovat překvapivě a zajímavě.

 ?? Foto: Česká televize ?? Mimoňský virolog Vědátor v podání Kryštofa Hádka pátrá po tom, kdo za sebou nechává mrtvé v ospalé osadě.
Foto: Česká televize Mimoňský virolog Vědátor v podání Kryštofa Hádka pátrá po tom, kdo za sebou nechává mrtvé v ospalé osadě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia