MF DNES

Obchod na korze poběží s živou hudbou

- — Věra Drápelová

Byl to historicky první českoslove­nský snímek, který dostal Oscara. Obchod na korze režisérů Jana Kadára a Elmara Klose dnes v pražském Obecním domě připomene Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK unikátním způsobem: jako projekci doprovázen­ou živou hudbou Zdeňka Lišky.

Snímek byl nedávno digitálně restaurová­n a pro dnešní večer vznikl navíc speciální formát, který bude promítán v nejvyšší dosažiteln­é kvalitě a na větší plátno než v běžných kinech. Projekce obnášela poměrně složitou přípravu. U starých filmů se totiž mnohdy nedochoval­y všechny materiály, které by k promítání s živou hudbou byly potřeba – především oddělené zvukové stopy pro hudbu, ruchy a mluvené slovo.

„Znamená to dohrát všechny noty přesně podle partitury i tam, kde ve filmu hudba ustupuje ruchům nebo je ztlumena do pozadí,“vysvětluje dirigent Peter Vrábel. Mluvené slovo bude proto doplněno titulky.

Dechovka i hammondky

Projektem, jenž vznikl ve spolupráci se Slovenským institutem, zahájí orchestr akce k nadcházejí­címu 100. výročí vzniku Českoslove­nska. Sborové části přednese Kühnův smíšený sbor, sólových vstupů se zhostí slovenský houslista Dalibor Karvay a český cimbalista Jan Mikušek.

„Film je mimořádný nejen tématem, hereckými výkony Jozefa Kronera a Idy Kamińské, režií i celkovým zpracování­m, ale právě i hudbou Zdeňka Lišky,“zdůrazňuje Mikušek. „Posluchač, který ji nezná, by neměl očekávat pouze folklorní citace nebo parafráze. Liškova hudba je výsostně autorská, umělecká, byť pochopitel­ně lidový charakter v názvucích tam je cítit a vztahuje se k místu děje, což je Slovensko během druhé světové války,“dodává. V hudebním doprovodu se objevuje i dechovka nebo Hammondovy varhany. O Liškových kvalitách má jasno také dramaturg orchestru Martin Rudovský. „Kdyby žil v Hollywoodu, dobyl by svět filmové hudby,“tvrdí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia