MF DNES

Sparťanský zimní refresh: Sedm gólů a tři trefy debutanta

- — David Čermák

Vkabině sedí vedle o generaci starších spoluhráčů, kterým dofukuje míče a na hřiště nosí tréninkové pomůcky. V osmnácti letech je útočník Václav Drchal v áčku fotbalové Sparty za bažanta.

To ale neznamená, že je v týmu jen do počtu. Včerejší zápasovou premiéru v přípravě s Táborskem si urostlý blonďák osladil hattrickem během dvanácti minut!

„Je to krásný začátek, ale musím takhle pokračovat. Jsem rád, že jsem dostal šanci a využil ji,“pípl po utkání, když poprvé v životě mluvil s novináři.

Na Strahově, kam si našlo cestu několik stovek diváků, zažila Sparta povedený start přípravy. Po dvaceti minutách sice prohrávala 0:2, ale ještě do poločasu vyrovnala a ve druhé půli přidala pět gólů.

Co je možná nejdůležit­ější: konečně to vypadalo, že její hra směrem dopředu začíná fungovat. Řádil rychlík Plavšič, který nahrál na čtyři góly, Juliš se krásně trefil z dálky a první sparťanské trefy se dočkal Ben Chaim – i když při zakončení špatně došlápl a místo radosti zlostně bouchl pěstí do trávníku.

Kapitánsko­u pásku natáhl na rukáv navrátilec z Liberce Kulhánek, v brance dostal šanci Vorel, na křídle Mustedanag­ič. A nové tváře se ukázaly, všem utkání vyšlo – i když je zastínily Drchalovy góly.

„Venca je takový buldoček, je hodně silný. Ale všichni mladí kluci přinesli do týmu refresh,“pomohl si anglickým výrazem asistent trenéra Radoslav Kováč.

Skutečně se zdá, že Sparta se vstupem do nového roku ožila. Přípravu proti nerozehran­ému soupeři ze druhé ligy by určitě neměla přeceňovat, ale může ji hřát, že předvedla spoustu pěkných a rychlých kombinací.

Výkonem nepřipomín­ala unylý tým z podzimní části, který hrál bez nápadu a na každou šanci i gól se šíleně nadřel.

Už v první půli mohla dát pět nebo šest branek, ve druhé už nelítostně trestala. A trenér Stramaccio­ni, který právě včera slavil dvaačtyřic­áté narozeniny, z lavičky spokojeně sledoval, jak skóre narůstalo.

„Snad to klukům po podzimu pomůže po psychické stránce,“zadoufal jeho asistent Kováč.

Další zápas už sparťané odehrají v teple, na prvním zimním soustředěn­í ve španělském Benahavísu. Po návratu do Prahy si střihnou utkání s častým zimním soupeřem, Vltavínem. A pak hurá znovu do Španělska, tentokrát do Málagy, kde vydrží až do 9. února.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia