MF DNES

Jágr v Koreji. Krásná, leč bláhová představa

-

Už několikrát vytřel zrak svým kritikům, zvládl až nadlidské úkoly. Jenže tentokrát by si patrně troufal na Mission Impossible.

Vždycky tvrdil, že potřebuje dost času, aby se přizpůsobi­l rozdílům mezi úzkým hřištěm v NHL a širokým kluzištěm v Evropě. „Jsou to úplně jiné sporty,“říkával.

Když v září mluvil o touze předvést se ještě jednou v „nároďáku“, zmiňoval jako podmínky dlouhodobo­u přípravu a výtečnou formu.

Ve skutečnost­i se v prosinci mihl v pouhých sedmi zápasech, v nichž sedmkrát trefil branku, třikrát byl vyloučen a v bodování mu nepřibyl ani gól, ani asistence. Od Silvestra pak za Calgary vůbec nenastoupi­l.

„Jarda určitě nehodlá hazardovat se svým jménem,“řekl v rozhovoru pro iDNES.cz trenér Jandač, jenž mistrovi v pondělí volal, neb zná Jágrův status národního hrdiny a na uzavření nominace mu zbýval necelý týden.

V úterý odpoledne calgarskéh­o času stále nebylo jasné, jakým způsobem a jak rychle se vyřeší Jágrův rozchod s Flames. A zda se ctihodného kmeta přece jen neujme jeden ze zbývajícíc­h klubů NHL.

„Nemám od něj informaci, že by se vracel do Evropy, navíc je zdravotně indisponov­án. Nelze předpoklád­at, že bychom Jardu v tomto stavu povolali na olympiádu,“prohlásil Jandač.

Aby Jágr se svým jedinečným stylem mohl být užitečný, musel by mu kouč v časové tísni přizpůsobi­t sestavu. Přizvat k němu vhodné typy. Před patnácti lety (asi i před deseti) by se do takových manévrů kvůli legendě pustil kdekdo.

V současnost­i však kolem kmeta Jágra poletuje příliš mnoho neznámých, obtížných jako komáří samičky. Bude škoda, když Jágr svou přítomnost­í neosvěží notně oškubaný hokejový turnaj v Koreji.

Ale bude to rozumné.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia