MF DNES

Prosil Ježíška o těžký Dakar, teď měl vážnou nehodu

Číslo 68 patrně nenastoupí v reprezenta­čním dresu na šesté olympiádě. A to je dobře.

-

Robert Sára reportér MF DNES

Jako by Dakar uměl trestat za rouhání. Jako by se zlobil za až příliš „nepokorná“slova. Ondřej Klymčiw ještě před odjezdem na slavnou rallye vyprávěl: „Napsal jsem Ježíškovi, aby byl Dakar co nejtěžší. Ať to stojí za to.“Sám plánoval, že kvůli dobrému výsledku „vše vsadí na jednu kartu“. „Pojedu hop, nebo trop.“Už v neděli, po druhé etapě, kdy ostatní mluvili o masakru, očistci a jednom z nejtěžších ročníků, si on drsné podmínky pochvalova­l: „Byla to přesně taková hezká etapa Dakaru – nebezpečná, rychlá, těžká navigace. Celkově to bylo super a jen více takových těžkých etap.“

Pak ale Dakar i jemu ukázal sílu. Po pondělním těžkém pádu leží v nemocnici v peruánské Limě, kam byl převezen v bezvědomí, a včera podstoupil operaci zlomeného obratle.

Ač první zprávy působily děsivě, včera ráno jeho manželka Tereza přes facebookov­ý profil jezdce vzkázala: „Hybnost je zachována. Informace o poranění hlavy se nepotvrdil­y. Hlava je v pořádku, bez otoku mozku. Zhmožděné plíce jsou už jen maličkost.“

Po pouhých třech dnech tak skončila touha 32letého jezdce probít se do první desítky.

A kdo ví, jestli ne i celá jeho dakarská kariéra.

Už před dvěma lety měl Klymčiw na Dakaru těžký karambol, kdy ve vysoké rychlosti najel na kámen

Komentář Karla Knapa reportéra MF DNES

lympijský turnaj v Pchjongčch­angu bude při vší úctě k tradici pěti kruhů trochu jako vánoční stromeček v týdnu po Třech králích. Bez ozdob. Mdlý, pobledlý a povadlý.

Bez zářivých hvězd z NHL a s ruským týmem bez vlajky a státního znaku na dresech bude jen chabou napodobeni­nou jiskřivých show v Naganu, Salt Lake City, Turíně, Vancouveru a Soči.

Jaromír Jágr, jenž se zúčastnil všech pěti předchozíc­h hokejových festivalů, by i v šestačtyři­ceti propůjčil korejskému podniku část svého lesku.

Jeden z nejlepších útočníků všech dob nastřílel v českoslove­nské lize, severoamer­ické NHL, ruské Superlize, české extralize, euroasijsk­é KHL, na mistrovstv­ích světa i na olympiádác­h přes tisíc branek.

Jeho číslo 68 i lokny (nyní prošedivěl­é) jsou kultovními prvky hokejových dějin.

V mužstvu, jehož sestavu kouč Josef Jandač oznámí v pondělí, budou chybět borci světové úrovně a pověstí superstars. Jágr by přitáhl pozornost fanoušků. Tým by si s ním mohl připadat silnější. Zejména v přesilovká­ch by stále byl nebezpečný.

V letním rozhovoru pro Českou televizi Jágr přiznal, že ho start na hrách láká a motivuje. Vždycky bral reprezenta­ci zodpovědně – jako službu vlasti, jako nasazení do války.

Když se nyní rozchází s Calgary Flames, kdekoho napadlo, že by ještě mohl stihnout únorovou olympiádu.

Někteří zámořští reportéři básní, že by se mohl důstojně rozžehnat s kariérou na mezinárodn­í scéně právě v Pchjongčch­angu.

Třeba by za ním z Calgary doputovala i šílená banda Travelling Jagrs, jeho uctívači a dvojníci v dresech, které v minulosti nosil. Jakkoli jsou tyto představy svůdné, podmanivé i zábavné, působí bláhově.

Pravda, Jágr se v budoucnu zřejmě přesune do Evropy, neb v NHL nyní jen těžko sežene angažmá. Už několikrát v minulosti při výběru svého příštího zaměstnava­tele překvapil, a tak se příliš nedivme, pakliže sezonu dokončí třeba v Eisbären Berlín.

Kdyby přestoupil neprodleně, zbýval by mu přibližně měsíc, aby zahnal splín z neúspěchu na calgarské štaci, vykurýrova­l vleklé potíže s třísly či kolenem a oprášil poněkud zašlou fyzičku i nyní nepoužívan­é dovednosti.

Nemám informaci, že by se vracel do Evropy, navíc je zdravotně indisponov­án. Nelze předpoklád­at, že bychom Jardu v tomto stavu povolali. Motorkář Ondřej Klymčiw si po pádu na slavné rallye zlomil obratel a musel na operaci. Hybnost je zachována, říká manželka Tereza

a upadl. Vedle poraněné pánve měl i vykloubeno­u kyčel, problémy se slezinou, hrudníkem a poškozenou plíci. Operovali ho v Jižní Americe, ze zranění se dostával i v pardubické nemocnici.

Přesto už po měsíci vážně uvažoval o comebacku, po půl roce znovu usedl na motorku a loni v lednu dokončil Dakar na výtečném 11. místě. I Josef Macháček, dakarská legenda, obdivně říkal: „Nikdy bych nevěřil, že se z vážného zranění dostane tak rychle do formy.“

Přesto i po výborném výsledku v něm hlodalo, zda dakarské snažení definitivn­ě neutnout. Klymčiw se pravidelně na rallye připravuje několik měsíců v Řecku. Tamní krajinu i klima považuje z pohledu Dakaru za nejvhodněj­ší, jenže trpěla rodina. Býval tu měsíce sám, bez manželky i dvou dětí. „Nejdůležit­ější pro mě byla volba, jestli se budu více věnovat rodině a vykašlu se na závodění, nebo to dáme nějak dohromady. Vyřešili jsme to tak, že manželka a děti se mnou jezdí do Řecka, kde máme pronajatý dům. A funguje to, což je super.“

Otec Josef je zase jeho věrným pobočníkem na závodech. Teď po předčasném konci bude Klymčiw potřebovat znovu další podporu.

Není však jediným Čechem, který už musel z letošního Dakaru odstoupit. V pondělí se k němu přidal i čtyřkolkář Tomáš Kubiena, který měl technické problémy.

V nesnázích se třetí den soutěže ocitli i favorité z kategorie kamionů, Aleš Loprais a Martin Kolomý. Nabrali ztrátu, v soutěži však prozatím pokračoval­i i včera.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Skládá tým Kouč Josef Jandač vybírá tým pro olympiádu, Jaromír Jágr v něm není.
Foto: Michal Šula, MAFRA Skládá tým Kouč Josef Jandač vybírá tým pro olympiádu, Jaromír Jágr v něm není.
 ?? Foto: KLYMČIW Racing ?? Havaroval Ondřej Klymčiw si při havárii v pondělní 3. etapě Rallye Dakar zlomil obratel a čekala ho operace.
Foto: KLYMČIW Racing Havaroval Ondřej Klymčiw si při havárii v pondělní 3. etapě Rallye Dakar zlomil obratel a čekala ho operace.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia