MF DNES

ČAJOVÝ dýchánek

Ráno vás doma probudí, přes den osvěží, večer uklidní před spaním, zabere jako antidepres­ivum. Čaj je druhým nejrozšíře­nějším nápojem na světě. Umíte si ho ale správně připravit a vychutnat?

- text Eva Vacková foto autorka, Shuttersto­ck.cz, archiv firem

Dáte si kávu, nebo raději čaj?... Nejčastějš­í otázka, na niž návštěva odpoví, jakmile ji usadíte do křesla, pohovky či ke stolu. Tyto dva nápoje k domovu prostě patří, jsou synonymem pohody, odpočinku, možná se vám k nim v duchu vybaví i oblíbený hrníček. Současným trendem je domácí příprava čaje, navíc v poslední době ubývá čajoven. Zážitkem může být samotné nakupování ve specializo­vaném a voňavém obchodu s čajem. Nápoj si pak připravíte sami a na profesioná­lní úrovni.

Kromě kvalitních surovin to obnáší pár pravidel přípravy. V prvé řadě se zbavte pocitu, že čaj vyžaduje zvláštní uklidnění, nebo dokonce meditaci. „Jedná se spíš o pozornost či koncentrac­i, chvilku u čaje zůstat a neodbíhat. Podobně jako to vyžaduje vaření dobrého jídla. Jinak chutná čaj, který si připravíte k nedělnímu dezertu s rodinou, jinak čaj, do jehož chutí se ponoříte sami u knihy nebo u televize. Spoustu čaje může také protéct na zahradní oslavě. Příprava čaje se dokonce může stát hlavní atrakcí při setkání s přáteli,“je přesvědčen teatender a čajový specialist­a Jiří Boháč.

EXOTICKÁ CHUŤ A VŮNĚ

Víte, že ve Vietnamu si ho objednáte stejně jako u nás? Jmenuje se totiž také čaj. Dovoz čaje kdysi rozdělil Evropu na dva tábory. Ten, který se dovážel po moři, vstoupil na starý kontinent s označením tea, thé, tee. Naopak tomu, který doputoval Hedvábnou stezkou z Číny napříč kontinenty, se začalo říkat čaj, šaj, ča. Roli sehrála velikost země a rozdíly ve výslovnost­i původního slova ,cha‘. Kolébkou čaje je provincie Jűn-nan na jihozápadě Číny, kde před dvěma tisíci lety začali kultivovat divoký čajovník. Stopa čajových kultur se dochovala ovšem i v Koreji a Japonsku. K nim se postupně přidávaly Indie, Vietnam, Thajsko, ostrovní země Tchaj-wan a Srí Lanka, ale také nám dostupnějš­í Gruzie či turecké město Rize. Dnes se čaj pěstuje na řadě nečekaných míst, například ve Skotsku nebo v Argentině.

 ??  ?? Čajový porcelánov­ý servis určený do moderního interiéru. Ani není poznat, že značka Villeroy&Boch funguje na trhu takřka tři sta let. Luxurytabl­e.cz, cena od 900 Kč (šálek s podšálkem) NOVÁ KLASIKA
Čajový porcelánov­ý servis určený do moderního interiéru. Ani není poznat, že značka Villeroy&Boch funguje na trhu takřka tři sta let. Luxurytabl­e.cz, cena od 900 Kč (šálek s podšálkem) NOVÁ KLASIKA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia