MF DNES

Velká jízda z vrcholu vstříc dnu

To tady ještě nebylo. Grandslamo­vá šampionka Sloane Stephensov­á náhle neví, co je to výhra, a má bilanci 0-7.

- Miroslav Němý reportér MF DNES

ohle už nejsou turbulence, nýbrž regulérní horská dráha. A svým způsobem svérázný zápis do dějin, pokud tedy Sloane Stephensov­á divokou jízdu rychle neukončí.

V září 2017 si došla pro jeden ze čtyř pohárů, který garantuje tenisovou slávu. 24letá Američanka senzačně předčila veškeré konkurentk­y, finále US Open ovládla 6:3, 6:0.

„Na světě teď není nikdo, kdo by se jí rovnal. Pokud ji bude tenis takhle bavit, rychle vyletí v žebříčku,“skláněl se Mats Wilander, bývalý výtečný hráč a nyní uznávaný komentátor. „Ale také nevíme, jaké jsou její ambice. Sama řekla, že je možná čas skončit – že je tohle nejlepší den jejího života. Tohle od Nadala neuslyšíte.“

Známý Švéd v roli sudičky uspěl, protože tohle vážně historie nepamatuje. Aby grandslamo­vá šampionka čekala čtyři měsíce na jakoukoli výhru. Aby měla od triumfu děsivou bilanci 0 výher, 7 porážek. Aby ji tento týden na turnaji v Sydney italská sokyně Camila Giorgiová vyškolila po setech 6:3, 6:0 – tedy totožným skóre jako ve finále US Open, jen je náhle Stephensov­á z hrdinky sběratelko­u příkoří.

Australian Open startuje již v pondělí a držitelka poháru z New Yorku vypadá na roli komparzist­ky. Neslýchané! Stephensov­á postupně padla v úvodních duelech turnajů ve Wu-chanu a Pekingu, dvakrát smutnila také na „béčkovém“Turnaji mistryň v Ču-chaji, dvakrát nepomohla krajankám ve finále Fed Cupu (plus teď v Sydney). „Vypadalo to, že její ofenzivní schopnosti nejsou přítomny jako v létě. Tehdy uměla výměnu zakončit pokaždé, když dostala sebemenší příležitos­t,“dumala legendární Lindsay Davenporto­vá.

Ženský tenis už zažil hráčky, které vydržely ve špičce pár sezon; které si vyšperkova­ly formu jen pro kratší období sportovníc­h dějin. Ale tahle rychlost překvapuje. Stephensov­á před US Open vyletěla jako raketa, za pět týdnů si v žebříčku polepšila o 917 míst! Stále je 13. hráčkou světa, jenže pořadí tak trochu klame.

Stephensov­á má 2 803 bodů, přičemž 2 700 jich získala za téměř nadpozemsk­ý úsek, kdy si na severoamer­ických betonech připsala dvě cenná semifinále (Toronto, Cincinnati) a životní titul.

Pokud tedy martyrium bude pokračovat, v září může klesnout jako zatížená kamenem. Čistě matematick­y: odečteme-li období snů, 103 bodů rovná se teď 381. pozice.

Dobrá zpráva? Něco podobného už Stephensov­á jednou zažila.

Nikdy to neměla snadné. Otec býval profesioná­lem v NFL, ale rodinu opustil a ve 43 letech zahynul při autonehodě. Sloane v roce 2013 – nečekaně – prošla do semifinále Australian Open, jenže pak ji semlel mix tlaku, peněz, očekávání druhých a nakonec také zranění, což ji dusilo a dočasně uvrhlo mezi tenisově bezejmenné.

Trvalo to, než uviděla světlo. Tak silné, že ji nyní patrně oslepilo.

„Díky, že jste se mnou sdíleli tuhle neuvěřitel­nou cestu,“napsala na závěr roku 2017 na Instagram. „Bylo to nejnáročně­jší období mé kariéry. Padla jsem nejníž, co to jde – a pak vystoupala úplně nejvýš. Potvrdilo se mi, že bez ohledu na podmínky se vždy vyplatí tvrdě pracovat. Díky, že jste mě nezavrhli.“

Dřina je aktuálně třeba víc než kdy jindy. O víře ani nemluvě.

T

 ??  ?? Kde se zastaví Kariéra Sloane Stephensov­é teď připomíná volný pád. Foto: Getty
Kde se zastaví Kariéra Sloane Stephensov­é teď připomíná volný pád. Foto: Getty

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia