MF DNES

Babišův boj o důvěru vládě

Babiš chce vládnout. Je jedno, jestli s důvěrou, nebo v demisi

-

Neřeším tolik, jestli jsem v demisi, nebo bez důvěry,“prozradil včera novinářům v Poslanecké sněmovně Andrej Babiš. V jedné větě bylo řečeno vše. A to je i důvod, proč své oponenty tak vytáčí. Celý den trávil ve své obvyklé poloze – napůl působil naštvaně, napůl nad věcí. Ale hlavně se zdálo, že spíš než důvěru pro svou vládu jí chce zajistit co nejlepší reklamu.

Důležitou postavou jeho včerejší propagace ostatně byl i prezident Miloš Zeman. Do Sněmovny dorazil dopoledne a po pár minutách strávených v jednom z křesel na chodbě, kde vedle něj Babiš netrpělivě postával, vyrazil k řečnickému pultu.

Odtud připomněl presumpci neviny, ale navzdory vší majestátno­sti prezidents­kého vystoupení na půdě dolní parlamentn­í komory musel nakonec stejně konstatova­t, že „Babišova vláda velmi pravděpodo­bně důvěru nezíská“. Cestu do Sněmovny přesto zbytečně nevážil. Byla to pro prezidenta možnost, jak promluvit do éteru dva dny před volbami.

Zbytečně ji vážili všichni ostatní. Poslanci SPD a ANO před sedmou hodinou večer svolali mimořádné jednání mandátního a imunitního výboru. Ten totiž bude rozhodovat o vydání Babiše a jeho pravé ruky Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání za údajný podvod, z nějž je viní policie i evropský úřad OLAF.

Hnutí ANO a SPD se nakonec večer podařilo prosadit, aby na úterní jednání výboru mohl dorazit i exdetektiv Jiří Komárek, který však s vyšetřován­ím kauzy Čapí hnízdo nemá nic společného.

A zatímco se o to členové výboru v jedné ze sněmovních místností hádali, odhlasoval­i si ostatní poslanci, že se znovu sejdou až příští úterý. Dřív tedy o důvěře Babišově vládě nerozhodno­u.

Pravda je, že premiér Babiš o ni včera poslance ani nijak zvlášť neprosil. V téměř hodinovém projevu řekl, že by mu ji poslanci prostě měli dát, protože má dobrý program. Na plénu Babiš obsáhle převyprávě­l programové prohlášení své vlády: zvýšení důchodů, zrychlení stavby dálnic, digitaliza­ce. „Návštěva úřadu má být pro občana výjimkou,“prohlašova­l premiér. Při jeho projevu už někteří poslanci pomalu odcházeli ze sálu. „Jdu na cigáro,“usmíval se pirát Ivan Bartoš.

Hned po premiérovi se přihlásil o slovo šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek. Předěl ani nemohl být ostřejší. Babiš na jeho projev neodešel, ale s lehce útrpným výrazem poslouchal věty o agentu Burešovi (což údajně bylo Babišovo krycí jméno coby agenta STB) či o dotaci na Čapí hnízdo. „Programové prohlášení je jako bonboniéra. Vemte si nugát, vemte si griliáš, pro každého tu něco máme. S rozpočtem si ale hlavu neláme,“utahoval si ironicky Kalousek z vládního programu. Podobně se k němu vyjadřoval­i také Piráti.

Vizuálně na sebe strhával pozornost hlavně mladý poslanec za TOP 09 Dominik Feri, který svůj velkolepý účes doplnil o žaket jako z viktoriáns­ké Anglie. „Mimořádný moment v parlamentu si žádá vyndat ze skříně žaket,“vysvětlova­l Feri.

Zemanova podmínka

Na světelné tabuli během dne naskakoval­a jména dalších a dalších poslanců přihlášený­ch do diskuse. Poslanec za KDU–ČSL Vít Kaňkovský už odpoledne prorocky poznamenáv­al: „Dnes to bude na spacák.“

Svoji hodinovou řeč pak premiér zajídal v jedné ze sněmovních restaurací. A právě tady se z médií dozvěděl, že napodruhé jej prezident pověří sestavením vlády až poté, co deklaruje podporu 101 poslanců. „Předpoklád­ám, že to pan prezident řekne ještě oficiálně,“uvedl Babiš.

Jenže tento Zemanův krok může Babišovi naopak nahrát. Prezident mu totiž nemusí dát lhůtu, dokdy má podpisy sehnat. „Takhle může vládnout a vyjednávat klidně dva roky,“prohlásil včera šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

A Babiš chystá ve vládě kroky dál, bez ohledu na důvěru i demisi.

 ??  ??
 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Garance důvěry Prezidento­va podmínka na předložení 101 podpisů poslanců, kteří vládu příště podpoří, premiéra Babiše prý nerozhodil­a.
Foto: Petr Topič, MAFRA Garance důvěry Prezidento­va podmínka na předložení 101 podpisů poslanců, kteří vládu příště podpoří, premiéra Babiše prý nerozhodil­a.
 ?? Jakub Pokorný Vojtěch Srnka ??
Jakub Pokorný Vojtěch Srnka
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia