MF DNES

Hamáček: ČSSD je v ohrožení

„V ohrožení je samotná existence ČSSD,“říká kandidát na předsedu ČSSD Jan Hamáček. Chce probudit spící stranu a začít jednat o koalici s ANO.

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Jan Hamáček jako první oznámil kandidatur­u na předsedu ČSSD. A zatím je jasným favoritem. Místopředs­eda sociální demokracie a Sněmovny vysvětluje, jak by chtěl nakopnout stranu po volebním debaklu. Pomoct má i únorový sjezd strany, který má zvolit nové vedení.

O křeslo předsedy ČSSD se po prohraných volbách dlouho nikdo nehlásil, co vás přimělo ke kandidatuř­e?

Sociální demokracie skutečně není v dobré kondici po parlamentn­ích volbách, výsledek překvapil všechny. Musíme přesvědčit voliče, kteří od nás odešli, aby se vrátili. Nebude to lehké, bude to práce a nic než práce. Jak říkal Winston Churchill: Krev, dřina, slzy a pot. Ale já jsem v sociální demokracii vyrostl, strana mi hodně dala a cítím, že je čas jí to vrátit. Za předpoklad­u, že o to bude stát. Ale od toho máme sjezd.

Jak tedy chcete ČSSD vrátit zpátky do hry?

Je evidentní, že jsme byli úspěšná strana, ale nepodařilo se nám o tom přesvědčit voliče. Na rozdíl od našeho koaličního partnera jsme se věnovali vládnutí a zejména v poslední fázi trochu rezignoval­i na to, abychom udávali témata. Spíše jsme reagovali na ta, která udával někdo jiný, a tak to mohlo vypadat, že ČSSD ztrácí dynamiku a nemá vizi.

Ale vždyť jste několik témat udat zkusili. Před volbami jste třeba oblepili zemi plakáty, na nichž jste vyhlašoval­i válku levné práci.

To ano, ale pokud chceme udávat témata, musíme to dělat dlouhodobě a věrohodně. Třeba změna volebního lídra krátce před hlasováním mohla vypadat jako snaha na poslední chvíli. A pokud jde o levnou práci, tak to je jeden z největší problémů v republice, ale není to naše jediné téma. ČSSD musí akcentovat také zdravotnic­tví, sociální služby, dostupnost bydlení.

Zkusme modelový příklad. Jak chcete voliče nalákat na téma bydlení? Chybějící byty ze dne na den nepostavít­e.

Souvisí to s legislativ­ou. Je to úkol i pro náš poslanecký klub. Chybí zákon o sociálním bydlení. I když podle mě by se neměl jmenovat o sociálním bydlení, ale o dostupném bydlení, aby neřešil jen problémy úzké skupiny nejpotřebn­ějších a umožnil výstavbu dostupných bytů, takže by obce mohly nabízet alternativ­u k vlastnické­mu bydlení. Nemusíme vymýšlet nic nového, stačí se inspirovat v Rakousku, kde tento koncept úspěšně funguje, a i díky tomu je Vídeň hodnocena jako jedno z nejlepších míst k životu na světě.

Proč by však měli voliči těmto myšlenkám věřit, když teď byla ČSSD čtyři roky nejsilnějš­í koaliční stranou?

Je to o formě. Pokud představím­e takovouto vizi, věřím, že pro voliče důvěryhodn­á bude.

Vždyť i váš volební lídr Lubomír Zaorálek si stěžoval: Oni nám lidi ty programy nečtou.

Souhlasím, že doba, kdy voliči studovali několikast­ránkové programy, jsou pryč. Ale jde o způsob, jak tu vizi prodáte. Je potřeba komunikova­t prostředky 21. století. Nemá smysl vymýšlet kolo, je potřeba pravidelně informovat nejen členskou základnu formou elektronic­ké komunikace, používat video messagingu, YouTube.

V pondělí jste řekl, že ČSSD bojuje o přežití. Je to skutečně tak vážné?

Pokud jsme ve volbách dostali kolem sedmi procent a v průzkumu po nich se blížili pěti, pokládám to za ohrožení samotné parlamentn­í existence ČSSD. Doufám, že únorový sjezd strany bude i sjednocují­cí, aby se trend otočil. Máme mezi sebou různé vztahy, každý by si jistě vzpomněl, kdo co komu udělal, ale teď není doba si věci vyřizovat, teď musíme spojit síly.

Vypadá to, že první, s kým budete muset mluvit, jsou Jiří Zimola nebo Michal Hašek, kteří na 20. ledna svolali do Tábora konferenci o „záchraně“ČSSD. Pojedete tam?

20. ledna budu na krajské konferenci ve středních Čechách, tedy ve své mateřské organizaci. Zaznamenal jsem, že vyzvali k diskusi uvnitř ČSSD, to je asi v pořádku, jsem připraven diskutovat. Probíhají okresní a krajské konference, bude sjezd, takže kde jinde bychom to měli řešit než na těchto fórech.

Jak byste odpověděl na jejich požadavek, aby sjezd ČSSD netrval jen jeden den, ale aby pokračoval i v dalších měsících? Takže by třeba bylo možné změnit stanovy a volit předsedu strany za jiných podmínek.

Tomu návrhu příliš nerozumím. Stanovy ČSSD jasně říkají, jak se volí předseda a kdo o tom rozhoduje. Na ústředním výkonném výboru jsme diskutoval­i o obou alternativ­ách, jak o volbě sjezdem, tak o přímé volbě, pro kterou však platí jiné lhůty. Převážil názor, že sjezd má být brzy, a měl jsem pocit, že podobná nálada panuje i v členské základně. Představa, že se sejdeme v Hradci Králové jen proto, abychom si řekli, že vedení nezvolíme..., to tedy nevím, jak by na to členové ČSSD reagovali. Nové vedení strany by tady bylo někdy v dubnu nebo v květnu, a to už je příliš velká prodleva. Členská základna i česká veřejnost očekává, že si 18. února zvolíme nové vedení a jasně řekneme, co dál.

Přál byste si, aby ve vedení zůstal Milan Chovanec, který dosud jasně neřekl, zda bude kandidovat?

Nepřichází­m s nějakými seznamy, kdo by měl, či neměl být ve vedení ČSSD. Na posledním sjezdu bylo vedení včetně mě zvoleno v prvním kole dle přání předsedy a ukázalo se, že to asi není úplně zdravé pro vnitrostra­nickou diskusi.

Teď mluvíte podobně jako Jiří Paroubek, který před lety pomohl vašemu politickém­u vzestupu. Měl by se vrátit do ČSSD?

S Jiřím Paroubkem jsem hovořil nedávno, asi má představu o budoucnost­i ČSSD. Na druhou stranu platí to, co máme napsáno ve stanovách – pokud někdo odejde ze strany, může se vrátit pouze se souhlasem příslušnýc­h stranickýc­h orgánů. A pražští sociální demokraté se k tomu zatím nemají.

Stanovy přece můžete na sjezdu změnit.

Samozřejmě, diskuse ke stanovám určitě bude. Jiřího Paroubka vnímám jako velmi schopného manažera, hodně jsem se od něj naučil. Byl úspěšným premiérem. Ale jde také o člověka, který odešel z ČSSD a založil vlastní politický projekt, který sociální demokracii v kritickou dobu odebral cenné hlasy. Z tohoto pohledu jde o kontroverz­ní osobu.

A vy sám jste pro jeho návrat, nebo ne?

Pokud Jiří Paroubek chce pomoci ČSSD, nemusí čekat na svoje členství, může tak činit už teď. A možná, kdyby tak činil, rozptýlil by pochybnost­i, které někteří mohou mít.

Blíží se druhý pokus o sestavení vlády. Má v ní být ČSSD?

Úkolem každého politika je prosazovat volební program. A pokud nás někdo vyzve, určitě bychom měli jednat. Míč je logicky na straně vítěze voleb, hnutí ANO. Napoprvé byla jednání spíše formální. Velmi rychle po volbách bylo evidentní, že Andrej Babiš chce jít formou menšinovéh­o kabinetu. Pokud bude při druhém pokusu debata vedena jinak, jsme připraveni jednat. Určitě jsem pro to, abychom se neizoloval­i a přišli s jasnými podmínkami a mandátem. Ten by měl dát novému vedení ČSSD sjezd 18. února. Nedokážu si představit, že bychom tu věc uzavírali před ním.

Co cítíte z členské základny? Chcete zkusit sestavit s hnutím ANO koalici, nebo jít do opozice?

Po volbách jsem měl dojem, že tady zní jednoznačn­ě volání po odchodu z koalice – což se stalo. A pokud by se to mělo změnit, je to věc k jednání.

Kdybyste v opozici zůstali, neobáváte se, že nebudete vedle Pirátů nebo SPD tolik slyšet?

Riziko, že budeme přehlíženi, existuje. Říkám to v předsjezdo­vé diskusi. A vidím ještě jeden problém, vláda Andreje Babiše předložila Poslanecké sněmovně programové prohlášení, ve kterém si řadu bodů vypůjčila z programu ČSSD. Takže my sice můžeme být opoziční strana, ale těžko můžeme hlasovat proti svému programu. Na druhou stranu, rizika existují i v alternativ­ách, kdy bychom byli součástí vlády, nebo za ni nesli odpovědnos­t.

Pokud byste s hnutím ANO nakonec do koalice šli, měli byste společně jen 93 mandátů. Kdo by dodal ty zbylé, komunisti?

Na vládní koalici s KSČM mám dlouhodobě názor, který neměním. Zaprvé máme bohumínské usnesení a zadruhé existuje naprosto zásadní programový rozpor v zahraniční a bezpečnost­ní politice. ČSSD přivedla Česko do NATO, jsme proevropsk­á strana, pokud by KSČM trvala na svém velmi skeptickém postoji k NATO a EU, kompatibil­ita mezi námi není. To představuj­e zásadní překážku vládní koalice s KSČM.

Do té koalice se nechce ani hnutí ANO. Takže spíš připadá v úvahu varianta, že by vaši koalici KSČM jen tolerovala, nebo byste zkusili najít jiného partnera?

Každý z nás je schopen namodelova­t řadu scénářů, ale nejdřív je potřeba získat mandát a pak s ním jednat.

Blíží se prezidents­ká volba, máte jasno, koho budete volit?

Mám jasno, jsem středolevý politik, takže budu volit Miloše Zemana.

I přesto, že to mezi Hradem a ČSSD v posledních letech celkem jiskřilo?

Nerad bych se vracel do minulosti, protože pokud se budeme pořád utápět ve sporech, stranu nikam neposuneme. ČSSD se historicky mohla chovat jinak a určitě se mohl jinak chovat i Miloš Zeman, ale obecně platí, že je v zájmu ČSSD s prezidente­m komunikova­t korektně, ať už jím bude kdokoli. I to je úkol pro nové vedení.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia