MF DNES

Vláda bez výsledku. O šanci se hlásí ČSSD

- — Ondřej Leinert

Od deseti hodin dopoledne až do večera včera poslanci diskutoval­i o tom, proč nepodpoří vládu Andreje Babiše. A budou i příští týden – schůze bude pokračovat v úterý od 14 hodin.

Kromě poslanců ANO nebyl v sálu nikdo, kdo by řekl, že pro Babišovu vládu zvedne ruku.

Šéf hnutí ANO už také předestřel, že je hned příští středu připraven podat demisi svého kabinetu. A v demisi vládnout až do doby, než se mu podaří sestavit vládu pro příští pokus.

Ten se už vyjasňuje. „Lepší je menšinová vláda s podporou, ale pokud to nepůjde, tak budeme nabízet i vstup do vlády,“nastínil Babiš. Nejpravděp­odobnější je v současnost­i varianta koalice ANO s ČSSD, které by chybějící hlasy dodali svou tolerancí komunisté. O členství v koalici si včera nahlas řekla ČSSD. Její dočasný šéf Milan Chovanec rozeslal prostředni­ctvím tiskového mluvčího strany seznam podmínek, za kterých by ČSSD jednala o koalici s ANO.

Mezi nimi je to, že by vláda byla jasně proevropsk­á a na straně NATO, že se hnutí ANO až do vyřešení kauzy Čapí hnízdo vzdá nároků na ministerst­va spravedlno­sti, financí a vnitra a že členem vlády nesmí být obviněný politik. Záměr je jasný, aby součástí koalice nebyli komunisté a aby ve vládě nebyl Babiš.

Jak se později ukázalo, od Chovance, který před únorovým sjezdem ČSSD stále zvažuje kandidatur­u na post předsedy strany, šlo o sólový tah.

Pro jednání s ANO je však i místopředs­eda ČSSD Jan Hamáček, který také bude kandidovat na šéfa strany. S Chovancem se shodne na tom, že ve vládě nemají být komunisté. Což nevylučuje, že by komunisté mohli vládu tolerovat.

Babiš ostatně směrem ke KSČM včera udělal gesto, když vyhlásil, že chce zdanit církevní restituce. Tím naopak naštval lidovce.

Pro Babiše by bylo nejpraktič­tější domluvit se s ODS – jde o jediné spojení dvou stran, které by ve Sněmovně mělo většinu. Ale několik představit­elů občanských demokratů MF DNES nezávisle na sobě řeklo, že ve straně převažuje názor nejít do rizika, kterým by byla vláda s mužem, jehož ODS před volbami soustavně kritizoval­a.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia