MF DNES

„Musíme něco udělat“

-

dyž musí za dospělého syna některé věci vyřizovat maminka, ne vždycky to působí dobře, ale angažmá dvaaosmdes­átileté Jany Fischerové budí spíš úctu. Bývalá učitelka hry na klavír totiž „pracuje“jako dobrovolni­ce pro svého syna, prezidents­kého kandidáta Pavla Fischera. Pomáhala mu i na Silvestra, když se s manželem vypravila na tradiční výlet k soše T. G. Masaryka u Vlašského dvora v Kutné Hoře.

„Oslovili jsme skupinu mladých lidí i s dětmi. Nabídli jsme naše osobní přání a ještě PF syna,“popisuje Jana Fischerová. Jenže reakce mladých rodin ji překvapila. Zjistila totiž, že je pro ně vlastně konkurencí. „Začali se smát a říkali, že oni dělají totéž,“vypráví Jana Fischerová.

Svému synovi v jeho prezidents­kém počínání věří. „Je velký diplomat, i doma. Bere věci zodpovědně a politice rozumí,“dodává. Nadšená z Kutné Hory zkoušela Jana Fischerová po odpoledním návratu do Prahy rozdávat letáky i na pražském hlavním nádraží, ale tam už tak dobrá odezva nebyla. „Asi jsou lidé v Praze už přesycení,“přemítá Fischerová a doplňuje, že s manželem do voleb ještě na jeden výlet vyrazí.

Jana Fischerová patří asi k tisícovce dobrovolní­ků, kteří podporují Pavla Fischera. Nejspíš nejvíc dobrovolní­ků má Michal Horáček, kterému během jeho kampaně pomáhalo na tři tisíce lidí. Nejdříve sbírali podpisy, pak roznášeli letáky.

Dobrovolní­ci Marka Hilšera zase ukazují, že je „kandidátem mladých“. Jen studenti se do kampaně nezapojují.

Pro Jiřího Drahoše pracuje osmdesátil­etá bývalá psycholožk­a Hana Junová z Hostivice u Prahy, za několik měsíců nasbírala Drahošovi 765 podpisů. Podpisy sbírala dokonce i v nemocnici, kam se dostala, když loni upadla u kina cestou na akci – jak jinak než Jiřího Drahoše.

„Když jsem vešla do pasáže, zakopla jsem a upadla, z čela mi hodně tekla krev. Oba manželé Drahošovi i se štábem vyšli nahoru, paní Drahošová dokonce vzala papírové ručníky z WC na otírání krve. Zavolali mi sanitku. Na chirurgii jsem hned vytáhla podpisový arch, který jsem nosila pořád s sebou, ochotně se mi podepsala sestřička, pan doktor už prý podepsal dřív,“líčí Junová svůj pobyt v nemocnici. Drahoš jí pak poslal kytici a knihu s věnováním.

Čilá seniorka rozhodně odmítá klišé o tom, že starší lidé jsou věrní Miloši Zemanovi. „Zažila jsem válku, roky 1948, 1968 a naději roku 1989, mám šest vnoučat a nechci, Angažmá z přesvědčen­í aby žila v současném marasmu. Člověk nemůže jen sedět doma, musí něco udělat,“říká Junová, která se prý obává o podobu demokracie.

Škola stranou, je kampaň

 ?? Foto: archiv J. Fischerové, M. Černé, P. Kuby ?? Renáta Černá (nahoře) se stará o rodinu i firmu, přesto držela stráž u petičního stánku Michala Horáčka. Jeho banner má i na plotě svého domu a doprovázel­a ho i na debatách. Jedenadvac­etiletý Patrik Kuba (vpravo) studuje politologi­i a svého favorita...
Foto: archiv J. Fischerové, M. Černé, P. Kuby Renáta Černá (nahoře) se stará o rodinu i firmu, přesto držela stráž u petičního stánku Michala Horáčka. Jeho banner má i na plotě svého domu a doprovázel­a ho i na debatách. Jedenadvac­etiletý Patrik Kuba (vpravo) studuje politologi­i a svého favorita...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia