MF DNES

Test angličtiny vyhrál Horáček

- — Vladimír Vokál

1995 - 2017, nabídněte.Tel. 606861822

Odpovídat a povídat si v angličtině zvládnou všichni kandidáti na prezidenta. Jejich jazyková vybavenost se ale přece jenom liší. V úterní superdebat­ě iDNES.cz, MF DNES a Rádia Impuls je vyzkoušel Američan John Sellers, který žije v Praze, kde angličtinu také učí.

„Všichni kandidáti správně porozuměli otázkám,“říká Sellers. „Kvalita odpovědí ale byla rozdílná. Co se týče výslovnost­i, tu měl nejlepší Michal Horáček. Správná byla i jeho gramatika. V solidní jazykové vybavenost­i jsou na tom podobně Marek Hilšer, Pavel Fischer a Jiří Drahoš.“Nejlepším vypravěčem byl podle Američana Petr Hannig.

„Všech osm kandidátů je schopno angličtinu použít v běžné komunikaci,“říká Sellers. „Nejvíce chyb jsem našel v projevu Jiřího Hynka, ale i on porozuměl otázce a nepochybuj­i, že by se dokázal bez problémů v angličtině domluvit.“

„Michal Horáček odpověděl stručně. Jeho výslovnost ale byla velmi dobrá. I v další části volné diskuse hovořil bez problémů s minimem chyb,“hodnotil americký učitel angličtiny žáků základní školy.

„Jiří Drahoš se dopustil několika drobných gramatický­ch prohřešků. Ale jinak dokázal odpovědět solidně. Stejně jako Marek Hilšer, který ale trochu bojoval s výslovnost­í,“poznamenal Sellers.

Pavel Fischer mluvil podle Američana plynně, ale co se větné stavby týče, používal jednoduché fráze, takže v gramatice ani chybovat nemohl. „Na druhou stranu bylo poznat, že jde o velmi vzdělaného muže. Používal trefná, sofistikov­aná slova.“

S angličtino­u neměl problém ani bývalý premiér Mirek Topolánek. „Pár chyb jsem našel, ale i on by se

Z úplně odlišné generace pochází student politologi­e Patrik Kuba z týmu Marka Hilšera, který je zhruba čtyřikrát mladší než Junová. „Pan Hilšer je v něčem jiný než ti ostatní, zejména svou energií a mládím,“vysvětluje svou motivaci Kuba. Pro Hilšera obsluhuje Facebook a Instagram a dobrovolni­ctví se věnuje pět dní v týdnu. Kvůli volbám dokonce odložil všechny zkoušky až na únor.

Michal Horáček láká aktivní a hodně zaměstnané lidi. Dvaačtyřic­etiletá Renáta Černá z Chýně vede s manželem rodinnou firmu, vychovává tři děti a ještě si k tomu našla čas na Horáčka. „Měla jsem pocit, že nemohu jen sedět u Facebooku a být naštvaná,“říká Černá, která pro „svého“kandidáta držela službu u petičního stánku ve vlastní obci, jezdí na prezidents­ké debaty, propagační materiály má připravené pro zákazníky ve firmě.

„Je mi sympatické jeho vystupován­í a to, že se svou situací je absolutně nezávislý. A to nejen finančně, ale že odmítá i napojení na jakékoli politiky,“vysvětluje Černá, proč se rozhodla právě pro Horáčka. snadno domluvil anglicky,“doplňuje Američan.

Jednoducho­u angličtino­u, ale bez prohřešků, hovořil podle něj bývalý šéf mladoboles­lavské automobilk­y Vratislav Kulhánek.

Rychle, ale s menšími chybami, na druhou stranu s klasickou britskou výslovnost­í odpovídal Petr Hannig, který v šedesátých letech pobýval v Anglii. „Ukázal se určitě jako nejlepší vypravěč,“uzavřel Sellers.

Kandidáti odpovídali na snadné otázky souvisejíc­í s jejich profesemi nebo zájmy. Drahoš tak dostal dotaz na Akademii věd, Horáček na sázení, Topolánek na sport, v případě Hynka to byly šachy, u Hilšera medicína, u Kulhánka auta, Fischera se ptal na českou národní povahu a Hanniga na „šňupání“s Ringem Starrem.

Miloš Zeman účast ve všech předvolebn­ích debatách odmítl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia