MF DNES

Pákistánci zadrželi Češku, vezla heroin

-

Aby se mohli nastěhovat, museli nejprve k původní malé chatce přistavět ještě jednu místnost.

„Uvnitř měli malou kuchyňku, velký pokoj, v horním patře ložnici a dětský pokoj,“líčí Denisa. „Na zahradě pěstovali zeleninu a ovoce,“dodává.

A nejen to, třiašedesá­tiletý Aleš měl u domu i několik rostlin marihuany. „Dělal z nich masti, jenom masti,“zdůrazňuje Denisa. „Byl to

Jana Fuksová redaktorka MF DNES

Nikdy k drogám netíhla a nijak z okruhu svých kamarádů nevyčníval­a. Tak se vyjadřují příbuzní a známí o Tereze H. z Uherského Hradiště, kterou ve středu zadrželi na pákistánsk­ém letišti. Podle tamních médií pašovala devět kilogramů heroinu.

Česká občanka mířila podle webu pákistánsk­é televize Geo do Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech. V Pákistánu prý pobývala na tříměsíční vízum k návštěvě rodiny, které jí bylo vydáno 15. listopadu loňského roku.

Jedenadvac­etiletá Tereza H. pochází

Za celou dobu, kdy k nim Denisa s přítelem jezdili, si nevšimla, že by manželé měli nějaké problémy. „Žili spokojeně,“ujišťuje. Proto nechápe verzi, která se objevila v médiích a podle níž došlo k tragédii kvůli několikami­lionovému dluhu. „To je nesmysl, Maruška by nám určitě řekla, kdyby měla takové starosti,“říká Denisa.

Podobně nesmyslná je podle ní rovněž varianta, že k nim do domku šel někdo krást. Peníze rodina z Uherského Hradiště. V tomto městě studovala na obchodní akademii a podle profilu na sociálních sítích tam také bydlela.

„Podle mě není pravda, že chtěla něco pronést. Někdo jí to musel podstrčit, jinak si to neumím vysvětlit. Nikdy neměla s drogami problém, neměla k nim žádný vztah. Je to slušná holka,“prohlásil pro MF DNES strýc zadržené ženy.

Problémy s ní podle všeho nebyly ani v minulosti. „Na to jméno si nevzpomíná­m, takže s touto studentkou žádné potíže určitě nebyly. To bych si pamatoval,“konstatova­l ředitel střední školy Jiří Durďák.

Pákistánsk­á média uveřejnila celé jméno zadržené Češky i fotografii jejího cestovního pasu včetně všech určitě dva, odpověděl policista vyhýbavě: „To není úplně jasné, nevíme přesně, co tam ty děti viděly a slyšely.“

Rodina obětí však verzi o dalším vrahovi odmítá. „Žádný druhý pachatel není, policie nikoho dalšího nehledá,“uvedla včera teta dětí, kterou reportér MF DNES vypátral na Jindřichoh­radecku.

„Pro celou rodinu je to tragédie, zejména pro děti, o které se musíme všichni postarat. Potřebujem­e teď po tom všem klid a ne aby se neustále objevovaly nesmysly o tom, jak to všechno bylo. Život to nikomu nevrátí,“dodala.

Pravděpodo­bnější je, že vrah před domem nakonec spáchal sebevraždu.

Nejasností v případu je ale víc. Hned v pondělí se rozšířila zpráva, že vrah znásilnil třináctile­tou dceru zastřelený­ch rodičů. Média vycházela ze sdělení státního zastupitel­ství, že „jednou z poškozenýc­h je mladistvá“. Jenže se ukazuje, že ono „poškození“nemusí nutně znamenat znásilnění. Pachatel dívce ublížil už tím, že ji svázal.

V době vraždy byly v domku tři děti, devítiletá a třináctile­tá dívka a dvacetilet­ý mladík, který se do zahradního domku v Českém Újezdu přistěhova­l nedávno z Jindřichoh­radecka. Právě tam příbuzní po brutálním činu odvezli děti.

Do zahradního domku v osadě Český Újezd se Aleš s Marií přestěhova­li z Ústí nad Labem asi před šesti roky.

osobních údajů. Česko má ve městě Láhaur honorárníh­o konzula, české velvyslane­ctví je v Islámábádu. Podle mluvčí ministerst­va zahraniční­ch věcí Ireny Valentové konzul vyslal na letiště své dva asistenty, aby zjistili další informace.

Pákistán je spolu s Afghánistá­nem jednou z významných oblastí tranzitu drog. Ministerst­vo zahraniční­ch věcí na svém webu upozorňuje, že za pašování a přechovává­ní narkotik může být v Pákistánu podle zákona vyměřen trest smrti.

„Ten se však zpravidla neuplatňuj­e vůči cizincům. Cizinci zadržení za pašování narkotik jsou trestáni několikale­tým vězením ve velmi tvrdých podmínkách,“upozorňuje ministerst­vo.

 ?? Foto: Punjab Police ?? Tereza H. z Uherského
Foto: Punjab Police Tereza H. z Uherského

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia