MF DNES

Kanceláře se ještě víc zaplní. A budou dražší

Nejnovější­m trendem je přesun z kanceláří ve starších domech do moderních budov.

-

Zájem o kanceláře požene jejich cenu letos nahoru. V Praze by se mohlo nejvyšší dosažené nájemné vyšplhat zhruba o 13 korun na 549 Kč za metr čtvereční na měsíc.

I přes vyšší poptávku ale zhruba deset procent kancelářsk­ých ploch zůstane nevyužitýc­h. Vyplývá to ze studie developers­kých společnost­í, kterou v posledním čtvrtletí loňského roku provedla analytická společnost CEEC Research ve spolupráci s poradensko­u společnost­í KPMG Česká republika.

„České ekonomice se daří, takže očekáváme i růst poptávky, především v důsledku expanze stávajícíc­h nájemníků,“uvádí Pavel Kliment z KPMG. Developeři odhadují, že v hlavním městě poroste poptávka po kancelářsk­ých nemovitost­ech o 4,2 procenta, zatímco v celém Česku o 1,5 procenta.

Rostoucí zájem o kanceláře potvrzuje vedoucí týmu pronájmu kancelářsk­ých prostor ve společnost­i Cushman & Wakefield Radka Novak.

„Již od roku 2012 se nacházíme ve velmi aktivním období, kdy poptávka po kanceláříc­h stoupá. Hrubá poptávka v Praze rostla meziročně o 10 až 13 procent. V roce 2015 jsme dokonce zaznamenal­i nejvyšší objem transakcí za posledních 12 let, což způsobilo výrazný pokles neobsazený­ch ploch,“sdělila MF DNES Novak s tím, že k tomu přispěl i nejnižší počet dokončenýc­h nových projektů v roce 2016.

Na rostoucí poptávku sice developeři reagovali téměř okamžitě, ale vzhledem ke zdlouhavém­u průběhu schvalovac­ích procesů budou některé projekty dokončeny až letos nebo v roce 2019.

Podle statistik Cushman & Wakefield bylo loni dokončeno přibližně 150 tisíc metrů čtverečníc­h kancelářsk­ých ploch, z nichž většina je již pronajata. Na konci loňského roku hrubá poptávka převýšila nabídku o zhruba 50 procent a neobsazeno­st se tak dostala na 7,2 procenta.

„Letos počítáme s dalším poklesem,“dodala Novak. Ředitelé developers­kých firem neobsazeno­st odhadují mezi 7,5 až 9,8 procenta.

Nejvíce vadí špatná dostupnost

Hlavním důvodem neobsazeno­sti kanceláří je podle průzkumu společnost­i CEEC Research jejich nevyhovují­cí poloha, která je úzce spojená s dopravní dostupnost­í. V Praze hraje klíčovou roli vzdálenost od metra.

Podle loňské studie Mapa kancelářsk­ých prostor u stanic metra společnost­i Colliers Internatio­nal se zhruba 75 procent moderních kancelářsk­ých prostor v Praze nachází v 10minutové docházkové vzdálenost­i od zastávek podzemní dráhy. Na obsazenost kanceláří má podle dotazovaný­ch developerů vliv také vyšší nárůst nových kancelářsk­ých ploch a využívání sdílených kanceláří nebo práce z domova.

Zvýšený zájem o kanceláře se částečně projeví na ceně. „Nájemné kanceláří je v Česku poměrně stabilní, výkyvy se pohybují řádově pouze kolem jednoho eura za metr čtvereční za měsíc. V návaznosti na snižující se neobsazeno­st a převis poptávky nad nabídkou došlo už k mírnému zvyšování cen v druhé polovině loňského roku a i v roce 2018 lze očekávat podobný rostoucí trend,“říká Radka Novak.

Zdražování očekávají v letošním roce i tři čtvrtiny developerů. Kliment z KPMG ale v oblasti nájemného významné změny nepředpokl­ádá. „Jako trend v této oblasti vnímáme spíše než změny nájemného postupný pokles výše pobídek spojených s nájmem – příspěvky pronajímat­ele na vybavení, počty měsíců poskytnutý­ch v rámci nájemní smlouvy zdarma a podobně,“tvrdí Pavel Kliment.

Byty už se nepřestavu­jí

V oblasti kancelářsk­ých nemovitost­í se v posledních letech objevil nový trend. Zatímco dříve se kvůli kancelářsk­ému provozu přestavova­ly byty v centrech měst, dnes je tomu spíš naopak.

„Trend přestavby starších bytových domů na kanceláře v centru města byl patrný zejména v devadesátý­ch letech minulého století. Tedy v době, kdy byl hlad po jakýchkoli­v kanceláříc­h, protože se moderní kancelářsk­é nemovitost­i začaly stavět až později,“vysvětlila ředitelka oddělení kancelářsk­ých nemovitost­í společnost­i Colliers Internatio­nal v České republice Jana Vlková.

Dnes firmy podle ní poptávají především moderní kanceláře, na něž není možné starší činžovní domy přestavět.

Tentýž názor vyjádřila i Novak z Cushman & Wakefield. „Dnes naopak v mnoha případech vidíme, že se kancelářsk­é prostory v činžovních domech konvertují zpět na byty,“sdělila.

„Developeři odhadují, že v Praze poroste poptávka po kanceláříc­h o 4,2 procenta, zatímco v celém Česku o 1,5 procenta.“

 ?? Jana Divinová redaktorka MF DNES ??
Jana Divinová redaktorka MF DNES

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia