MF DNES

Vláda chce, aby církve zaplatily pětinovou daň

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Vypořádání s církvemi, zdá se, ještě není u konce. Vláda podpořila návrh komunistů na zdanění finanční části církevních restitucí. O dodatečné zdanění různých oblastí se v minulosti už stát s různými úspěchy pokoušel, ať už šlo o solární elektrárny či emisní povolenky. O návrhu rozhodne Parlament.

Stát nyní vyplácí šestnácti církvím přes dvě miliardy korun ročně a částka se každoročně navyšuje o inflaci. Devatenáct­iprocentní daň by tak připravila církve zhruba o 400 milionů korun.

„Je zde potřeba korekce, protože náhrady byly předražené a také schvalovan­é za velice podivných okolností ve Sněmovně,“uvedl premiér

Pokud by se rekonstruk­ce tratě podařila, mohly by se na ni vrátit alespoň víkendové turistické motoráčky. Ty na ní jezdily ještě před osmi lety během zářijových polenských poutí.

Zadarmo až po letech

V Mladoticíc­h doufají, že by se na trať mohly nakonec vrátit i rychlíky, které by spojily Rakovník s Plzní. Obce se kvůli tomu domlouvají s provozovat­elem rychlíků na trati mezi Plzní a Mostem, firmou GW Train Regio. Ta podle Slacha chce v první řadě obnovit zastavován­í rychlíků v zastávce v Mladoticíc­h, splátkách dostat 59 miliard navýšených o inflaci, nejvíc římskokato­lická (47,2 miliardy).

Na již vyplacené náhrady se zdanění vztahovat nemůže. Podle poměrného

Zatím nejúspěšně­jším příkladem oživení lokálky je takzvaná švestková dráha mezi Lovosicemi a Mostem. Vloni na jaře ji spolu s tratí z Dolního Bousova do Kopidlna za 11 milionů korun koupila společnost AŽD Praha.

Kromě zkoušení nových technologi­í tam výrobce železniční­ch zabezpečov­ačů obnovil letní víkendový provoz. A nyní společnost jedná o vrácení pravidelný­ch vlaků. Podmínkou kraje je zkrácení jízdní doby na trati pod hodinu a přeprava cestujícíc­h moderním nízkopodla­žním vozidlem.

Podle mluvčího firmy Jiřího Dlabaji je AŽD Praha ochotná splnit obě podmínky a nový vlak buď koupit, nebo pronajmout. Dobronín–Polná Moravské Budějovice – Jemnice

Politické spory ohledně toho, kolik mají církve dostat na finančních náhradách za zabavený a nevrácený majetek, opět ožívají

kterých se daň týkat nemá, a podobně jsou na tom i jiné církve. Jediný, kdo dostal zpět významné nemovitost­i, je římskokato­lická církev. Stát církvím přiřkl zpět nemovitý majetek v hodnotě 75 miliard.

Státu daň nemusí projít

Církve kromě náhrad dostávají příspěvek na plat duchovních. Ten letos činí 1,23 miliardy korun, každoročně se o pět procent snižuje a za dvanáct let postupně vyschne. Poté církve budou žít už jen z vyplacenýc­h náhrad.

Je otázka, jestli by církve se státem smlouvy o narovnání v dané výši uzavřely, kdyby o zdanění věděly. Vláda si je proto vědoma, že by mohla právně narazit. „Navržené řešení může být napadeno u Ústavního soudu s ohledem na možný zásah do legitimníh­o očekávání církví a náboženský­ch společnost­í,“ uvedla ve svém souhlasném stanovisku k návrhu.

K zavedení nových daní v minulosti už došlo. Například u výkupu elektřiny z fotovoltai­ckých elektráren stát uspěl v jedné arbitráži se soukromník­y a další spory vede.

Podle Ladislav Minčiče, bývalého náměstka ministra financí a nyní ředitele pro legislativ­u hospodářsk­é komory, ale stát narazil, když chtěl zavést 50procentn­í daň ze stavebního spoření za rok 2010. Ústavní soud to shodil jako retroaktiv­ní.

Shodil i darovací daň z emisních povolenek. „Státy mohou uvalovat nové daně, například pokud je rozpočet v krizi a hrozí sociální nepokoje. Potom je zdanění novou nebo vyšší daní obhajiteln­é,“myslí si Minčič. Soud bude pokaždé přihlížet k okolnostem včetně důležitost­i závazku, který v minulosti vláda udělala.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia