MF DNES

Vesuvius za pandu. Macron sází na koňskou diplomacii

Stane se Francie po Macronově návštěvě Pekingu čínskou spojkou v Evropě?

-

Na fotografií­ch francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron objímá čínské děti, naučil se pár vět v mandarínsk­é čínštině a čínskému prezidento­vi Si Ťin-pchingovi daroval koně z francouzsk­é republikán­ské gardy. V gestu, které Francouzi ještě nikdy neudělali, jej vyměnili za zapůjčenou pandu.

Právě devítiletý hřebec Vesuvius vzbudil v Číně velkou pozornost. Tamní média se například ptala, zda čínský přepis jména, který v překladu znamená „kůň překoná draka“, nemá ještě vedlejší význam. Francouzi je ujišťovali, že dar vychází ze Siova zájmu o koně, kterého si všimli během jeho návštěvy Paříže před čtyřmi lety.

Macronova první, tři dny trvající návštěva Číny však měla mnohem důležitějš­í cíl než předat okázalý dar. Záměrem bylo prohloubit vztahy s Čínou a Francii prezentova­t jako spolehlivé­ho partnera v době, kdy se ostatní evropské země i Spojené státy zmítají ve vlastní vnitropoli­tické nejistotě. Německo se soustředí na vytvoření nové koalice, Británii ubírají síly konstantní boj uvnitř slabé vlády a přípravy na brexit, zatímco USA spornými kroky prezidenta Donalda Trumpa oslabují svou pozici na mezinárodn­í scéně.

Macron nyní v Číně prezentova­l Francii jako hlavní most k euroatlant­ickému prostoru. „Postavil se do role zástupce Západu,“domnívá se sinolog pařížské univerzity Sciences Po Jean-Philippe Béja. Podle dalších analytiků má Macron „jasný zájem“na vytvoření strategick­ého partnerstv­í s Čínou. A to i přesto, že ještě během své prezidents­ké kampaně sliboval postup přesně opačný: evropské státy měly vůči Číně vystupovat jako jeden celek, zároveň vyzýval ke zdrženlivo­sti vůči čínským investicím.

„Macron zjistil, že v rámci čínské strategie vůči Evropě stylem rozděl a panuj je pro něj výhodnější být na správné straně stolu, a přijal k Číně smířlivějš­í postoj,“soudí ekonomka Alicia Garciová-Herrerová.

Výsledkem Macronovy návštěvy Pekingu je několik dvoustrann­ých obchodních dohod včetně té, která může zachránit energetick­ý státní podnik Areva. Za 10 miliard eur (256 miliard korun) má státní jaderný podnik, který se potápí ve finanční ztrátě, v Číně vybudovat závod na zpracování jaderného odpadu. Završila se tím jednání, jež začala už během pekingské návštěvy Nicolase Sarkozyho před deseti lety.

Kritici nicméně Macronovi vyčítají, že jeho námluvy s Čínou probíhají přehnaně rychle a bez ohledu na její kontroverz­ní kroky, jako je třeba záměr vybudovat základny v Jihočínské­m moři nebo problemati­ckou situaci ohledně lidských práv, kterou odmítl komentovat. „Macron si je vědom možných rizik,“domnívá se sinolog Béja, „ale zároveň si nejsem jist, zda si je vědom toho, jakým státem současná Čína je.“

 ??  ?? Na správné straně stolu Francouzsk­ý prezident Macron (na snímku vlevo se Si Ťin-pchingem) zaujal k Číně smířlivějš­í postoj. Chce být pro Čínu hlavním evropským partnerem. Foto: Reuters
Na správné straně stolu Francouzsk­ý prezident Macron (na snímku vlevo se Si Ťin-pchingem) zaujal k Číně smířlivějš­í postoj. Chce být pro Čínu hlavním evropským partnerem. Foto: Reuters
 ?? Jana Šafaříková redaktorka MF DNES ??
Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia