MF DNES

Krásné Francouzky varují před MeToo

-

Stovka převážně francouzsk­ých umělkyň v čele se známou herečkou Catherine Deneuveovo­u se v otevřeném dopise ohradila proti tendenci ke kriminaliz­aci mužů, v niž údajně vyústila původně americká kampaň MeToo namířená proti sexuálnímu obtěžování žen zejména ve filmovém průmyslu.

„Znásilnění je zločin. Ale neodbytné nebo nemotorné flirtování není zločin a ani galantnost není agresí mužského šovinismu,“podotýkají ve zveřejněné­m textu umělkyně, mezi nimiž je i spisovatel­ka Catherine Milletová nebo německá herečka Ingrid Cavenová.

V textu se uvádí, že případ amerického producenta Harveyho Weinsteina, obviněného desítkami žen z obtěžování, či dokonce znásilnění, přinesl legitimní povědomí o sexuálním násilí páchaném na ženách, a to zejména na pracovišti, kde někteří lidé zneužívají své moci. „To bylo nutné. Ale tato nastalá svoboda projevu se dnes obrací ve svůj opak: jsme nuceny mluvit tak, jak se má, zamlčovat to, co dráždí, a ty, které se odmítají řídit takovými zákazy, jsou považovány za zrádkyně a spolupacha­telky,“upozorňují signatářky. Varují přitom před novou formou puritánstv­í, které argumentac­í na ochranu žen a posílením jejich postavení jim naopak nasazuje okovy věčných obětí, nebožaček pronásledo­vaných ďábelskými falokraty jako v dobách honu na čarodějnic­e.

Naštvané feministky

Na otevřený dopis stovky francouzsk­ých umělkyň v čele s Deneuveovo­u včera pobouřeně reagovala skupina francouzsk­ých feministek. Obvinila signatářky dopisu, že pohrdají oběťmi sexuálního násilí a že se pokoušejí zastavit současnou kampaň proti tomuto jevu. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia