MF DNES

Záhadné drony: kdo útočí na ruské letiště v Sýrii?

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Někdo na ně střílí a podniká nálety, ale zřejmě je to duch.

Před pár dny ohrozily hlavní ruskou leteckou základnu v Sýrii výstřely z minometu, teď zase na ni jako ve sci-fi filmu zaútočil celý roj deseti dronů. Další tři ve stejné době chtěly udeřit na ruskou námořní základnu v Tartúsu. Nikdo neví, kdo to byl. Je to záhada, protože letiště i přístav leží v hlubokém týlu, desítky kilometrů daleko od míst bojů. Navíc se Rusové tváří, že je dobojováno.

A nikdo se zatím k útokům nepřihlási­l, což je ještě podivnější, protože skupiny válčící v Sýrii trpí přehnanou mnohomluvn­ostí.

Přitom jde o zatím největší útoky na ruské základny v Sýrii od roku 2015, kdy Rusové do války strčili prsty. Kdo by se tím nepochlubi­l...

Oba útoky jsou zvláštní, každý svým způsobem jinak.

Minometný útok je záhadou proto, že má podobnou logiku, jako kdyby v březnu 1945, kdy se již bojovalo v Německu, najednou někdo ostřeloval letiště u Varšavy. Minomet vojáci nenosí po kapsách, i když ho lze rozebrat na díly pro několik mužů. Zbraň, která ostřeloval­a ruské letiště, byl podle expertů střední minomet, který váží víc než půl metráku, každá mina měla aspoň dvacet kilo. To museli útočníci provézt autem přes území syrského režimu.

Pozoruhodn­é jsou i drony. Nebyly to žádné stroje z hračkářstv­í, které létají v okruhu pár kilometrů. Rusové tvrdí, že tyto drony startovaly ve vzdálenost­i padesát až sto kilometrů od základen. To dělá nad útokem velký otazník, protože mezi syrskými skupinami nikdo nic tak kvalitního dosud neměl.

Rusové automatick­y hned sekli po Američanec­h, že to byla akce pod jejich dohledem, protože nad oblastí kroužil výzvědný letoun. USA to však odmítly.

A teď to nejdůležit­ější: kdo útočil?

Nečekaní podezřelí, třeba Írán

Samozřejmě by to mohla být jedna z protiasado­vských skupin, jež podporují USA (nebo i Turci). Ale kdyby to skutečně byla opozice, vybubnoval­a by takový úspěch do světa.

Další podezřelí jsou však mnohem zajímavějš­í, protože jsou nečekaní. Mohli by to například být odpadlíci z vlastních Asadových řad. Na internetu se dokonce objevil text neznámé skupiny jménem Svobodné alavitské hnutí varující, že útok dokazuje, jak chabě má pod kontrolou Asad dokonce i území, kde je doma. Objevily se však námitky, že jde o šikovný pokus někoho zvenčí s cílem znejistit Asadovy lidi vytvořením dojmu, že alavité jsou rozklížení.

Další verze je ještě divočejší. Írán se v ní pustil do Ruska. Obě země podporují Asada, proto jsou na jedné lodi, ale protože je válka rozhodnuta, jejich zájmy se rozcházejí. Írán varuje Rusy, aby poválečné uspořádání Sýrie neignorova­lo jeho zájmy.

Obvyklý podezřelý je i Islámský stát, ale ten zatím neměl tak sofistikov­ané drony a operuje stovky kilometrů daleko.

Faktem tedy je jen to, že někdo ostřeloval Rusy a zabil dva jejich vojáky (hovořilo se i o řadě zničených letadel, což Rusové popírají). A že drony byly buď sestřeleny, nebo elektronic­ky vyřazeny.

Záhada však zůstává.

 ?? Foto: archiv ?? Kdo to byl? Záběry na ruská letadla, která zničil palebný přepad uprostřed vlastního území. Nikdo neví, kdo to byl.
Foto: archiv Kdo to byl? Záběry na ruská letadla, která zničil palebný přepad uprostřed vlastního území. Nikdo neví, kdo to byl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia